Özellikle yayaların yanından geçerken dikkat ediyor musun yoksa bodoslama geçenlerden misin? Keyifli akşamlar.. ✨
#smell
#arabalar

Özellikle yayaların yanından geçerken dikkat ediyor musun yoksa bodoslama geçenlerden misin? Keyifli akşamlar.. ✨
#smell
#arabalar
Şimdi sadece özenliyim demek yetmez nasıl kullanılacağını açıklamak gereklidir.
1- Yağmurlu havada en öncelik kişinin aracı tanıyıp tanımamasıdır. Araç başkasının ya da kiralıksa asla güvenmemelidir. Çünkü aracın bakımlı olup olmadığı, şasi rijitliği ve süspansiyon sistemi, lastiklerin doğru mevsim şartlarına ve doğru basınçlara ek olarak kalitelisi, frenlerin ne kadar verimli çalıştığı, aracın normal frenleme mesafesi ve fren anındaki tepkileri, direksiyon açısı ve devir-vites oranı bilinmemektedir. Aracı tanımıyor ve en basitinden bu dediklerimin 1 tanesini bile bilmiyor ise aracı çözene kadar temkinsiz davrandığı taktirde kaza kaçınılmazdır.
-Hiçbir araç segmenti ve araç birbirinin aynısı değildir. Aynı markanın aynı modeli olsa dahi farklı tepki ile karşılaşabilirsiniz. Aracın aks (yan taraftan bakıldığında 2 teker arası uzunluğu) mesafesi, ön ve arka teker iz (önden ayrı arkadan ayrı olarak 2 teker arası uzunluğu) genişliği, araç ağırlığı, araç yüksekliği, süspansiyon sertliği ve cinsi gibi bir çok etken araç sürüşünü etkileyeceğinden araca hakimiyet ya da öğrenmek önemlidir. Araca hakim olan sürücü zaten kontrollü sürücüdür. Aracı tanımak ve bilmek gerekir.
2- Yağmurlu havada hız limitlerinin üstüne çıkılmaz. Belirlenen hız limiti toleransı %10 ileri iken yağışta %10 geridir. Yani 90 hız sınırı olan yerde normalde max 99Km/h ile giderken yağışta max 81Km/h ile gidilmelidir.
Yağmur sadece şiddeti ile değil, yoldaki sis, oluşan rüzgar ve rüzgar yönü, tanelerin iriliğiyle etkileyen bir olay olduğu için;
-Sisli havada sis lambaları olan araçlar muhakkak sis ve park lambalarını-olmayan araçlar en azından 4'lü flaşörleri yakmalıdır ve hız sis şiddetine göre 50Km/h geçmemelidir.
-Rüzgar durumuna göre aracınızda sağa-sola çekme veya ileri giderken güç kesilmesi-arkadan itilme hissedecek kadar sert ise hızınızı iyice düşürmeli ve asla direksiyonu serbest bırakmamalısınız. Rüzgarda aracın tepkilerine göre 60-70Km/h geçmemelidir.
-Yağmur taneleri iriyse tamamen görüşü kapatmaya başlayacağından ve sürüş zorluğu yaşayacağınızdan hız 70Km/h geçmemelidir. Durum şiddetine göre hız giderek düşürülür.
3- Gaza asla yüklenilmemeli ve hafifçe basılmalıdır. Düşük devirde vites büyütün ve aracı yüksek devirde kullanmayın. Frene basmak gerektiğinde daha erken davranılmalıdır ve zor durumda kalmadıkça frene mutlaka çok yumuşak basılmalıdır.
-Yağmurlu havada ani manevra ve fren yaparken en iyi araç, en iyi lastik, en iyi yol, en iyi şoför, en iyi şartlar olsa dahi oluşabilecek senaryolarda kayma, kaydırma, aracı toplayamama, mesafe uzaması gibi durumlar olacağından öndeki araç mesafesi normalden fazla tutulur ve şehir içi silecek çalışmasındaki 1sn'lik göz kayması bile dikkat dağıtacağından olabildiğince sakin - yavaş kullanım gerekir.
4- Yağmurlu havada özellikle koyu renk araçlar daha az belli olduğundan en azından park lambaları hem kendi hem de diğer sürücülerin canını tehlikeye atmama amaçlı yakılır.
5- Öndeki araca fazla yaklaşılmaz çünkü ani bir durumda kaçış ihtimalinizin azalmasıyla birlikte önünüzdeki aracın atacağı su sizin görüşünüzü kısıtlayacak ve sürüş zorluğu çıkartacaktır.
-Sollama ya da şerit değişiminde muhakkak sinyal verilmelidir. Normal şartlarda dahi son anda görülen ya da fark edilen bir olay yağmurda 2 kat daha zor fark edilmektedir. Bu yüzden ani sollamalardan veya agresif kullanım tarzı ile şerit değişiminden kaçının.
-Mümkün olduğunca aracı şeritte tutmalı ve şerit çizgilerini takip etmelisiniz. Böylelikle yolu daha kolay seçebilirsiniz. Şerit çizgileri olmayan dar tali ve stabilize yollarda kesinlikle sürüşünüze güvenip fazla sağa yanaşmayın ve rampa çıkarken arkasını göremediğiniz noktalara hızlı girmeyin.
6-Eğer çok parlak bir yer veya su göleti görürseniz girene kadar sakin fren yapılır girilmeden gaz kesilir böylelikle olası bir su göletine girdiğiniz taktirde spin (yani aracın kendi etrafında dönme) ya da yana salınım yapıp kayma eylemi gerçekleştirme ihtimali olabildiğince indirgenir. Bu tarz su göletleri ve birikintileri aracın dengesini bozacağından olabildiğince uzak durulur.
-Yayalara ve dar yollarda karşıdan gelen araçlara saygı duyulur. Yağmur durmuş olsa dahi karşı tarafın sürücüsü camı açmış olabileceğinden, yayalarda korumasız olduğundan kimseyi ıslatmaya ve bu problemi yaşatmaya da hakkınız olmadığından gerekirse durulur ya da düşük hızlarsa su sıçratmayarak geçilir.
7- Araç camlarında buğulanma olabileceğinden araç arada bir havalandırılmalı ve görüş açısı optimum derecede sağlanmalıdır. Varsa ısıtmalı cam rezistansını muhakkak kullanın.
8- Eğer silecekleriniz yeterli gelmiyor, sürmekte zorlanıyor veya araç hakimiyetinizde kaybolma hissediyor iseniz. Aracı emniyet şeridine veya diğer araçları etkilemeyecek bir noktaya çekin ve yağmurun yavaşlamasını bekleyin. Fazla ısrarcı olmayın.
9- Her yol şekli ve türü farklı olacağından yolun durumuna göre hızınızı kontrol altında tutun. Asfalt, kum, çakıl veya farklı yol türlerinde ve şekillerinde yolun kalitesi, durumu, sağlamlığı gibi etkenler asla net olmayacağından ve lastiklerin hepsinde farklı durum-davranış sergileyeceğinden şartlara göre uygun davranın ve hepsinde tek bir stilde kullanım gerçekleştirmeyin. Hepsinde ortak nokta olabildiğince yavaş ve sakin olmanızdır. Gerisinde duruma göre hız, fren, vites ve diğer etkenler değişir.
Bakın sadece yağmurda bile çok farklı senaryolar ile karşılaşabilirken bunun kar ve buz hali, hava soğukluğunda oluşan gizli buzlanma hali gibi durumlar çok daha tehlikelidir. Bu durumlarda dediklerimin üstüne Minimum %50 koyup ona göre davranmanız gerekir. Bu yüzden hava kötü olduğu zamanlarda asla acele etmeyin! Unutmayın varacağınız yere 10 dakika ya da 1 saat hiç fark etmeksizin geç varmak hiç varmamaktan iyidir. Araçta tek olsanız dahil başkalarına sebep olabilirsiniz. Sorumluluk hepimizin!!!
Ben bu kadar özen gösteririm. Daha fazlası elimden gelmiyor maalesef.
Çok özür dileyerek eklemeyi unuttuğum bir madde ekleyeceğim.
10- Ayna kontrolünü daha sık ve kontrollü yapın. Siz kurallara uysanız dahil herkes uymayacağından olası bir kaza ya da daha farklı bir durumu erkenden engellemiş olacaksınız.
yağmurlu durumlarda görüş esafesi oldukça daralır bu yuzden her zmanaki hassasiyetın ıkı katı dıkkatlı olmaya çalışıyorum ki dıkkatı dagılan biriyle bır kazaya bulaşmayalım , yaya iken dıkkat ettiğim tek husus ise su birikintilerinden hızlıca uzaklaşmak
Cok dikkat ederim o konuda yayai göreyim yol veririm daha çok ıslanması yürüyüp işine baksın diye şu birikintisi suyu görünce yavaş g3xerim ya da daha uzağından geçerim
İstemsizce ıslattığım zamanlarda bile iner özür dilerim.
Yayaların olduğu yerlerde yavaş kullanmaya özen gösteriyorum ama yaya da yayalığını hiç bilmiyor bu ülkede.
🙏 harika yorum
Cevap
32Cevap
Genelde dikkatliyimdir; ama çok nadiren dikkat etmediğim noktalar olabiliyor.
Araçlardan uzak yürüyorum yayalardan uzak sürüyorum yağmurlu havada çok gaz yapmayı istemem
Yağmurlu havalarda kahvemi alır cam kenarına geçer yağmurun sesini dinlerim araç kullanmam mecbur değilsem tabi
Araç kullanan biri değilim ama kullanıyor olsaydım buna kesinlikle dikkat ederdim. Düşüncesizce davranmayı sevmiyorum.
Valla aracım olursa en cok yayalara dikkat edeceğim. Çünkü bu tip durumlardan cok muzdaribim. Kimsenin hakkına girmeyi istemem.
Mümkğn olduğunca yavaş gidiyorum, zaten hız yapmak mümkün değil. Hız yapanlar aynı zamanda araçlarına da zarar veriyor.
Özen göstermiyorum diye olmaz muhtemelen. Evet gösteriyorum ama insanlık hali bazen dalgınlığımıza gelebiliyor.
Ben araç kullanan değil de düşüncesizce araç kullananlar yüzünden sırılsıklam olan o mağdur kişiyim 😅
Kesinlikle ozenliyim çünkü daha tehlikeli oluyor ya
Ben yaya olunca sürücülere sürücü olunca yayalara söven kişiyim.
Cvp veriyorum/Dikkat ederim
Dikkat ederim. Yayaların ve motorlu bisiklet kullananların ıslanmaması için gayret gösteririm.
Zaten pek hız tutkum yoktur. Şehir içlerinde asla hızlı araç kullanmam.
Bunu çok yaşadım özellikle yaya görürsem yavaş geçerim ki üstüne su gelmesin.
Yağmursuz havalarda da fazlaca hassasiyet sahibiyim trafikte.
Araç kullanmıyorum ama kullansaydım buna çok dikkat ederdim
Evet sağıma soluma dikkat ederim. İnsan varsa yavaş giderim.
Valla yanlış anlamayan olursa arabaya da alıyorum. Çok kazadan kurtuldum onların duasıyla.
Evet ıslanmamaya dikkat ederim camlarımı kapatırım çok özenliyim
Evet ama geçen gün birilerini ıslattım kusura bakmasinlar
O kocaman araçta zemini görüpte ıslatmamak mümkün değil zaten :)
Kesinlikle dikkat ederim saygı gösteririm
Değilim bana ne ya yaya dikkat etsin ben araç kullanırken çok gergin oluyorum kimsenin üstünü başını düşünemem
Yağmur ilk yağdığı anda oldukça dikkatli ve yavaş sürerim. Yerler çamur olduğundan tekerlekler ve dolayısıyla araç kayabilir.
virajlarda daha dikkat ederim düz yolda hızı düşürürüm
Ben offroad seviyorum. Kıl olduğum biri değilse dikkat etmek isterim. Eder miyim? Muallak 🦍
Bı kere beni mahvetmişti bı bacım cocugu hatırladıkça saydırırım
Yağmurlu havada hiç araç kullanmadım
Araç kullanmıyorum ama özenli olmaya çalışırım.
Özenliyim insanları ıslatmayım dikkat ederim
Ehliyetim yok. O yüzden özensizimdir 🖤
Özenliyimde diğerleri özensiz
Çok dikkat ederim küfür yememeye 😁
Ehliyetim yok alınca özenli olurum
Evet kalabalık yerlerde dikkat ederim
Öğrenciyiz arabamız yok 🥺
Araç kullanırken özenliyim diyim sen anla
Dikkat ederim elimden geldiğince..
Evet. Özen göstermek lazım
Hiç araba kullanmıyorum ki
Dikkat etmeye çalışıyorum