Son dönemin farklı keyiflerinden biri de eski arabaları aslına uygun restore etmek. Hurdaya çıkmış klasik araçlara 'sihirli' dokunuşlarla yeniden hayat bulabilir. Son dönemde bu hayalinden bahseden çok arkadaşım oldu. 1957 Dodge Coronet'den 1965 model Ford Mustang'e, 1963 Cadillac Convertible'dan 1974 model Pontiac Trans * modeline kadar birçok klasik araç, aslına uygun olarak restore edilebiliyor. Siz peki, böyle bir imkanınız olsa hurdaya çıkam hangi model hangi renk bir arabayı restore edip değerine milyon katıp kullanmak isterdiniz?
İmkanınız olsa eski bir arabayı restore edip kullanmak ister miydiniz? Bu hangi renk ve model bir araba olurdu?
İşitme engelliyim ve engelli ehliyetim nedeniyle 1950 cc ve üzeri motor hacmine sahip araç kullanmam yasak. Bu yüzden hayalimdeki araba size tuhaf gelecek. Orta kasa Renault 9 Broadway tek seçeneğim. Bu arabada tek beyaz renk şartım var. Beyazdan başkasını beğenmiyorum.
Bu arabayı alırsam; LPG tankı varsa ilk etapta LPG tankını sökeceğim. Arabanın içini dışını, motorunu komple sıfırdan yenileyeceğim. Bu arabanın en sevmediğim yeri direksiyon simidi. Sanki dede arabası görünümü veriyor. Söküp, 82-88 model alttan çift kollu direksiyon simidini taktıracağım. Bunun eski kasasının Avrupa serisinden bizde vardı. Direksiyon simidi hoşuma gitti, orta kasa Broadway'e çok yakışacak. Tüpsüz ve yepyeni motoruyla Türkiye ve Avrupa yollarına çıkacağım.
Orta kasa Broadway'in standart direksiyon simidi. Tipini hiç sevmiyorum. Sanki dede arabası görüntüsü veriyor.
1982-1987 Renault 9 direksiyon simidi. Bunu çok seviyorum ve sportif görünüm veriyor. Orta kasa Broadway'e bu direksiyon simidi yakışır. Sizce yakışır mı?
Broadway çok ilginç bir arbaaydı, hatırlıyorum, inanılmaz mudavimleri vardı. Hala aklım o arabada diyen çokça aile ferdim var hangi arabaya binerse binsin. Bağımlılık yapan bir araba, umarım gönlünüzce olur.
Restore etmeye ben karşıyım... Nedeni ise ne yaparsanız yapın, orijinali gibi olmaz. Kaportacıma geçmiş gün hatırlamıyorum, sanırım pasta cila için gitmiştim.. Orada bana 70'li model 230 e mercedes gösterdi (Dik far, meşhur merso yeşili) Adam bugünün şartında söyleyeyim 300-350 bin tl gibi çok yüksek bir para ödeyerek restore etmiş (Sözde)... Sözde diyorum, çünkü döşeme kumaşından tutun, torpidosuna kadar yapılan bütün işçilikler benim gözümde rezaletti.. Kaportacıma (Bu ne biçim bir araba) dedim hemen cevap geldi. - Ne diyorsun sen adam o arabaya şu kadar para verdi, biz de komple boya attık ama evet boya haricinde biz de beğenmedik dedi.. Torpidoyu sıfır bulamazsınız değil mi? Adam gitmiş eskisinin üzerine deri görünümlü pvc kaplatmış.. O arabanın orjinal koltuk kumaşı fitilli kadife kumaştır. (şu an bırak fitilli kadifeyi, gerçek koton kadifeyi bile bulamazsınız) gitmiş hasır kumaşı gibi acayip bir kumaş ile koltuk yaptırmış... Uzun lafın kısası, burası Türkiye... Ne adam gibi işini yapan var, burada ne de ustaya güvenerek araba toplanıp restore edilir...
Haklısınız ama garajında tutup kendisi yavaş yavaş yapanlar var. Orjinalini buldukça. Bir kaç günde değil yıllar alacak bir şey. Ve çokça maaliyet. Bu yüzden imkanınız olsa diye yazdım. Zor olması cazibesi belki de bu işin. Haklısınız. Usta konusunda yeni yaşadığım bir durum var ve sadece balans ayarı yaptığını iddia edip bunun için para alan ama 90-100 ile titreyen arabanın durumunu anlamayan ( ki ben çok rahat anlıyorken) ustalar da var maalesef. Fakat onlar var diye emektar bir kaç usta abimin de hakkını yedirmem çünkü hakikaten bu işe yıllarını vermiş, alın teri gerçek olan hayranı olduğum abilerim de var, iyi ki varlar, yoksa kime güveneceğiz?
Tabi ki yıl / yıllar alacak bir süreç bu... (Ben size bir şey demedim, ben genel olarak düşüncemi ifade ettim) Hem orijinal parça konusu, eskiden beri Türkiye de üretilen fazla araç olmaması nedeniyle parça yok.. Yurtdışından münferit getirtirsiniz, o da nakliye gümrük vs...
Emektar ustalarımız maalesef kalmadı gibi bir şey... Büyük şehirde yaşıyorum, 3-4 tane çok büyük oto sanayi ve binlerce esnaf var. Emektar usta sayısı toplasan sayıları 1-2 elin parmaklarını geçmez. Yine bir örnek; Toyota özel servisi ali ve isa usta vardı... 75 li yaşlarda.. Bu adamlar iki kardeş ve "USTA"... Tam bir mekanikçi... Motor indirir, şanzıman indirir, direk rektefeye vermek değil, kendi yeniler vs. vs.. Şimdi iki kardeş de işi bıraktı.. İş yerlerini (İş yapan yer, müşteri var diye) hayatında eline anahtar almamış oğluna / yeğenine bıraktı... Sonuç; oğul / yeğen tulum içinde ama vida sıkmayı bilmez... Sözde usta diye çalıştırdığı kişiler çırak çomak..
Çok güzel ve zor bir soru (Kime güveneceğiz) Hangi marka olursa olsun konunun en iyi ustasını araştırıp, bularak konusuna ve markaya hakim, işini layıkıyla yapan işin ehline gideceğiz... Yoksa tabelasında tofaş, ford, mercedes, rover, volvo, bmw, renault gibi sözde tüm markalar hakkında üst düzey uzmanlığı olan ustalara değil..
1969 ford mustang. Ama günlük kullanıma gerek eski yakıt teknolojisi nedeniyle gerekse yedek parça sıkıntısı nedeniyle uygun değiller. Garaj arabası olur anca
Görseldekiler kadar eski olmasa da şu ara 1990 model W126 mercedes topluyorum. Çıkma olarak bir kaç mekanik parçayı yurtdışından temin ettim, bazı elektronik parçaları da kendim yapmaya çalışıyorum. Dövizdeki son zamandaki artış, yüksek olan maliyetleri daha da artırdığı için biraz yavaş gidiyor.