Bu durumda tüketici kandırılıyor mu?

Onlar optimum şartlarda yapılıyor, sıradan kullanımda o değerlere +1 litre ekliyoruz.
Sadece Volkswagen Polo 1.4 TDI ile o değerleri yakalamayı başarmıştım, Adana-Mersin otobanında arabada 5 kişi olmamıza rağmen 100 km yakıt ortalaması 3 litrenin altına düşmüştü, muazzam değer.
Tüketimi sıfırladıktan sonra 120-130 km sonucu ortalama tüketim.
Bir abi var, '' hayranım ''. Kendini kandırmasına hayranım ama.
Arabası 2003 opel, en ağır kasalardan. 1300 kilo civarında sanırım, öyle diyor.
Fabrika verilerine göre 6-7 litre yakıyormuş, bunu da lpg'ye oranlı olduğunu söyleyip, kendi hesaplarına göre 1300 kilo aracın km'de 25 kuruş en fazla yaktığını söylüyor.
Fabrika verilerine tutup da detaylıca bakmadım açıkçası, doğrudur ya da yakındır değerler.
Ama ağır ve motorunun da kuvvetli olduğunu bildiğim bir aracın 20-25 kuruş yakması :D
Ya düşünüp düşünüp gülüyorum :D
Hayır, bir de oradaki sayacı falan gösteriyor, ben de sürekli sayaç takibi yaparım. Hiç aklıma yatmıyor bu, verdiği yakıt değerleri getz, jazz, symbol falan değerleri :D Aklı yok mu bu insanların o ufak arabalara rağbet ediyorlar? :))))
Siz ne düşünüyorsunuz?
Gönüllerini mi ferahlatıyorlar bu duruşla? :)))
Şimdi kilo da önemli tabi ki ama, motor hacmi, ekonomik motor oluşu, kullanım tarzı ve kullanılan yere göre bu gerçekten de değişir..
Benim yurtdışında 3800 cc V6 motora sahip bir aracım vardı.. Bundan önce ise 1.8 Toyota Corolla, hatta Suzuki Swift sahibi de olmuştum..
3800 motor aracım; Highway (Şehirler arası yol da) diğer 4 silindirli olanların hepsinden de daha ekonomikti inan..
Birinde 120-130 ile giderken motor yırtınıyor ve devir 4000 - 4500 lerde iken, diğerinde ise 2000 devirlerde..
Saymış olduğum şartların hepsi yakıtı çok etkiler..
Diğer bir husus ise; küçük ve hafif araçlar evet ekonomiktir fakat "Şehir içinde" ekonomiktir..
Bugün piyasalarda 1000 cc hatta 900 cc motor hacmine sahip araçlarda mevcut..
Bunlar dediğim gibi şehir içine yönelik araçlardır..
Diğer bir husus ise, gösterge deki anlık yakıt tüketimi, aracın yaktığı yakıt olarak baz alınmamalıdır.
Bu son derece yanlış olur.
Benim bildiğim yakıt hesaplama; 2 hatta 3 tam dolu depo ve depo bitimi km toplamı, diğer depoların da ortalaması alınarak çıkan hesap neticesinde ortaya çıkan rakamdır..
Kimileri ise her 100 km de yakıt alıp hesaplıyor, bu da net ve doğru bir sonuç vermez..
Evet evet, ben eklemedim, şehir içinden dolayı konuşuyoruz, yoksa o saydıklarımız ve nicelerinin popüler olmasındaki kıstas şehir içi tüketimleri :)))
Valla göstergeye nasıl bu kadar güveniyorlar anlamıyorum, sayaç çok daha etkin bir hesap bence.
Kesinlikle hemfikirim, 100 km hesabı bence de tam tutmayabiliyor. Kim bilebilir ki deponun yarısından sonra aracın tavrının değişmediğini?
Bilgilendirici oldu teşekkürler ^^
Devir demişken minik bir sorum var.
Deneyimlediğim kadarıyla honda, renault, opel ve toyota gibi araçlarda, 2000'in başındaki modeller ya da daha eski modellerse devir daha çabuk mu yükseliyor?
Şöyle ki, bu modellerden birinde mesela 2001 model arabamız var, 1.6 motor. Yine aynı marka model ama 1.6 motor olmasına rağmen 2012 model. Eski modelde devir hemen 2'ye geliyor, 100 km görebilmek için devir neredeyse 3 olurken, yeni modelde 2 deviri bile görmüyor 100+ km'de.
Bunu aradaki teknoljik gelişme olarak mı algılamalıyız?
Bu konu aslında çok farklı ve değişkenlik gösteren bir konu..
Şöyle ki motor gücü, silindir hacmi ile birlikte çok küçük birşey olan benzin filtresi ve buji bile devirin yavaş çıkmasına nedendir..
Çift tırnak buji var mesela.. Standart dışı bir bujidir ama ciddi derecede farkı hissettirir..
Diğer taraftan ise Honda'nın kullandığı VTEC, Toyota'nın kullandığı VVT-I gibi akıllı değişken subap sistemine sahip olan araçlar, bakımları düzgün ise deviri hızlı alır.
Ama Opel'in ECOTEC motoru için aynı şeyi söyleyemem..
Özetle; Markadan markaya ve araç motor teknolojisi ile birlikte bakım da çok önemli..
Bunların her biri etkileyen faktörlerdir..
Hani yukarıda dediğiniz ya, birinde 120'lere geldiğimde araç zorlanıyor diye, işte o araçta da muhtemelen devir çabuk yükseliyordur. Tork sebep diye düşünüyordum eskiden ama olayın içi bambaşka dediğiniz gibi. Model çok gözüme çarpıyor, belki de bahsettiğiniz detay unsurlar, yeni modellerse sürparse edilmiş durumda ve o yüzden aynı motor gücüyle devir hemen çıkmıyor.
Çok teşekkürler ^^
Dikkatli sürüşte fabrika verilerinin de altına inebiliyorum... Eskişehir, İstanbul yolunda 5 yetişkin olan jazz da saatte 80 km ile giderken ortalama yakıt tüketiminde 3,8 litreyi uzun kilometreler boyunca gördüm... Fabrika verisi sanırım en az 100 km de 5 litreydi. Büyük otobana çıkınca hızlandım ve tabii ki yakıt tüketimim arttı.
Şartlara göre değişkenlik gösterir diyor ya, benimki hep değilkenlikte oluyor sanırım, tutturamıyorum:) Nedense benim dezavantajıma ama..
Teşekkürler eig için🍀
Cevap
6Cevap
Normalde tutturamıyorum; ama en ilginç yakıt tüketimim, Eskişehir-Tavşanlı arasında oldu. 2015'te Eskişehir'den 20 TL LPG doldurdum, 125 km'lik mesafeyi 14 TL'ye yaktı. Dönüşte Tavşanlı'dan yine aynı miktarda doldurdum, aynı miktarda Eskişehir'e döndüm. Toplam 28 TL LPG yaktı. LPG tankı verileri hakkında hiçbir bilgim yoktu; ama fabrika verilerinin çok az altında tutturduğumu düşünüyorum. 2018'de 110 TL'ye Eskişehir-Erdek gidiş dönüş yaptık. Bugün olsa, Tavşanlı yolculuğunda 80, Erdek yolculuğunda 150 TL yakardı. Yazın 5-10 sn. gibi benzinde çalışıyor, sonra gaza geçiyor. Kışın motor ısınana kadar 1 litre civarında yaktığını düşünüyorum. 200 TL'lik benzini 2,5 haftada bitiriyor. (Şehir içi tüketim)
Fabrika verisi ile kullanıcının hiç bir zaman tutmuyor fabrika atıp tutuyor biraz.
Tutmuyor ama bu konu hakkındaki savunmaları hazır. Çünkü parantez içinde '' Şartlara göre değişkenlik gösterebilir '' deniyor.
Yolun eğiminden tut, lastik cinsine , rüzgarın önden ya da arkadan esmesine kadar her şey yakıtı etkiler. O nedenle fabrika değerlerini tutturmak neredeyse imkansız dır.
Arabam olmadigi icin hic boyle dertlerim yok😂😂😂
Yok yok😂😂😂
Hiç denemedim bile
Evet
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?