Belki her 10 yılda bir değil ama yaşlı sürücülerin düzenli olarak ehliyet sınavlarına tekrar girmeleri gerektiğini düşünüyorum. Birçok yaşlı vatandaş becerilerini ve sağlıklarını abartma eğiliminde.
Çok genç sürücülerin de oldukça tehlikeli olabileceği düşünüyorum çünkü genellikle kendi becerilerini abartıyorlar. Bu nedenle, belki de sürüş yaşını yükseltmek mantıklı olacaktır.
Tüm sürücülerin her 10 yılda bir ehliyet sınavlarına yeniden girmeleri gerekir mi?
Bence daha az zamanda bir bilmeyen yanlış nöğrenen çok var (bizim burada çok sıkıntı) adam ara sokaktan çıkıyor dengesiz şekilde geldi bende durmayacak sandım ani fren yaptım adam yol verrim sandı teşekkür ederim dedi bende gaza bastım çarpacaktım tekrar durdum buna benzer çok olay başıma geliyor. Türkiye de (hiçbir sürücü kursu böyle öğretmez) burnunu sok gir diye bir öğretmen l olur mu ya? Bu dediğim sey hanımlar size doyorum eşiniz sevgiliniz kardeşiniz öğretirken böyle öğretiyor trafiğin a** aynı şekilde erkek versiyonu da var. Gene şöyle bir olay oldu 4 yol ağzında yol felç bende bilerek duruyorum ki önümdekiler geçsin yol dahada tıkanmasın (geriye kalan 3 yol idare ederhızda araçlar gidiyor) arkamdaki adam kornaya abandı abandı gitti önüm girdi 4 yolda tıkandı oradan çıkana kadarrr kaç TL benzin yaktım😀 demem şu ki ehliyet ilk alma ve yenileme kuralları sert olacak ki bilinçli sürücü sayısı artsın ama şöyle bir şey var mayasında or**** varsa sonsuza dek öyle kalacaktır değişmez. Birde şey var sokak arasından çıkacaksın hurraaa diye gidenler var işin kuralları var ya 2 tane ya da 1 tane araba geçicek sonra sen geçicsin sonra senin arkandan gelecekler sen bekleyecekler böyle böyle al gülüm ver gülüm mantığı ile olucak (kuralları sevmem ama uyulması gereken yerde uyarım) lafı çok fazla uzattım bugün bir kazacık oldu motosiklet yokuş yukarı giderk n dengeeiz gaz verme ile şaha kalktı ve yere düştü ama sağlamlar sahibi ve motor.
10 yılda bir sınav çok gereksiz bence çünkü misal 10 tane soru var bu 10 tane soru 10 yıl boyunca dönüşümlü olarak soruluyor. Ehliyet sınavı oldukça basit, sorular biraz zorlaştırabilir. Geçen ay sınavdan geçtim bende ve aşırı kolay sorular olmasına rağmen kalan insan vardı. Direksiyon kabiliyetleri belirli aralıklarla teste tabi tutulması daha yerinde olur.
Bence şart. Trafiğe çıkmaması gereken yaşlılar gördüm, mesela dedem onlardandı. Karşıdan araç geldiğini fark etmezdi, biz söyledikten sonra kenara çekilirdi.
Türkiye'de neredeyse hiç trafik kültürü olmadığı herkes trafik magandası olduğu için değil 10 yıl 3yılda bir ehliyet tekrarlanma sınavı olmalı trafik ile ilgili sürücü olarak bir kazaya bir kişiye ve mülke zarar veren kişilere araba sürmek yasaklanmalı ve ciddi bir para cezası (ehliyet değil araba sürmek tabi zarar büyükse dirket hapis cezası da olabilir) şayet yasağı ihlal ediyorsa ya çok ciddi bir para cezası ne bileyim 100.000₺ falan gibi korkunç bir miktar ya da hapis.
Belli bi yaş sınırı konmalı 65-70 gibi. İnsanlar yaşlandıkça refleksleri yavaşlıyor üstelik 😅 gerek yok diyen hiç trafikte yaşlı birine denk gelmemiştir
Araba sürmek ve kurallarını kavramak, bisiklet sürmek gibidir. Bir kere öğrenilince asla unutulmaz. Tehlikenin yalnızca kurallara uymayan insanların işlerine geldikleri gibi kullanmasından doğuyor. Ama ehliyet yaşının yükseltilmesi gerektiğini düşünüyorum. +25'den evvel ehliyet verilmemeli.
Yok abicim ya nerden çıkarıyonuz? Devlet umugumuzu emdi, eşeğin aklına karpuz kabuğu düşürmeye ne gerek var? Denetim 'alkol, hız, araç bakımim muayrne..' yapılsın yeter. 20 yil şoförlük yapan biri sifirdan başlar gibi sınava mi girer ALLAH aşkına. Bu universite ogrencisinin ilkokul 1. sınıftan baslanasi tekrar gibi bişey
Devlet vatandaştan nasıl para toplayacağını şaşırdı zaten, bunu okuyunca lan doğru fikir biz hatta 3 senede 1 yeniletip sınav parası alalım diyebilir :)
Bence bunu her 5 yılda bir yapmalılar ve 50 yaş üstü insanlara ise 2 senede bir yapmalılar. Çünkü yaşlı insanlardan ötürü okadar çok dikkatsiz ve sorumsuz kullanıyorlarki ve ego özgüvenle çok fazla kaza yapılmakta.
Çok saçma ve gereksiz yük olur. 10 yılda zaten bana fers veeecek kurs hocasından daha iyi sürerim 😄😄😄 haa 10 yıl sonra makas drift drag otoban hız sınavı falan yapacaklarsa olurda diğerine gerek yok 😄😄😄
Hayır Türkiye'de bunun doğru olacağını düşünmüyorum. Benim 750 TL masraf yaparak aldığım ehliyeti şu an gençler 3000-3500 TL arası alıyor zaten. Sadece 50 yaşından sonra sağlık belgeleri yenilense yeter. Onun dışında ekstra bir şeye gerek yoktur.
Ehliyet sınavını tekrarlamaya gerek yok. Ama belli yaştan itibaren görme işitme fonksiyonları ile reflekslerinin yerinde olduğuna dair sağlık kontrolü yapılabilir ve geçemeyenlerin ehliyeti iptal edilebilir.
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Ehliyet çok önemli bir şey. O kadar güçlü bir aracı kullanırken yetkin olmak lazım.10 bile fazla, bence her yıl kontrol edilmeli. Çünkü nadirde olsa bazı insanların kontrol yetileri azalabiliyor. Bunlar gibi insanlar yüzünden canlar gitmemeli.
Evet girmeli tabii genç yaşta ehliyet alıyoruz ancak zamanla yaş ilerledikçe ve /veya kaza sonucu işitme kaybı görme bozukluğu kalp hastalıkları vs hastaliklar meydana geliyor yıllar geçtikçe yeni kurallar dahil oluyor bence yerinde bir karar
Bence gerekli tanıdığım çoğu şoför arabayı çok iyi sürmesine rağmen trafik levha ve kurallarını bilmiyorlar. Yasaya göre 10 yilda ehliyet yenileniyor ama sınavsız yenileme , kimlik değişimi gibi.
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(36-45)
+1 yıl
Kullanabilmeye girersek kadinlara ehliyet verilmesin e doner o olay. Oyuzden hic kurcalama bence.