LPG'li araçların kapalı otoparkları kullanabilmesi için getirilen yönetmelik üç ay kadar ertelendi. Çevre Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Eylül ayında LPG'li araçların AVM'lere girişi ile ilgili ilk müjdeyi duyurmuştu. Ancak o karar 3 ay ertelendi. LPG'li araçların kapalı otoparklara girebilmesi müjdesi verilen karar ile alışveriş merkezleri yeterlilik belgesi alanlar, LPG'li otomobilleri kapalı park alanlarına alabileceklerdi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığın tarafından hazırlanan bu otopark yönetmeliğinin yürürlük tarihe erteleme geldi. Resmi Gazete'de yayınlanan "Otopark Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin" başlıklı karar ile bu değişikliğin tarihinin "31 Aralık 2020'den, 31 Mart 2021'e" ertelendiği belirtildi.Düzenleme ile LPG’li araçlar kapalı otoparkların sadece birinci bodrum katına inebileceklerdi. Giriş sırasında ise LPG’li araçların bazı yönetmelik kurallarına uyması bekleniyordu. Gelen bu erteleme ile LPG’li araç sahiplerinde şok etkisi yarattı.
Büyük risk taşımakta LPG'li araçların yeri AVM'nin kapalı otoparkı olmamalı
Radikal bir karara imza atmışlar elbette destekliyorum
Şimdiye kadar LPG'li araçların alınmaması hataydı
Yaşını ve cinsiyetini belirt, oyunu kullan:
Lütfen yaşını seç
LPG’li araçlar için kapalı otopark yönetmeliğinin üç ay daha ertelenmesi ve bu düzenlemenin gelecek olmasını nasıl buluyorsunuz?
Türkiye'de araçlarda LPG kullanımı 25 yıldır yaygın aslı daha eskiye dayanıyor olsada. Bu durumda 25 yıl içinde yapılmış olan AVM otoparkları bu araçlarında girebileceği uygunlukta yapılmamış olmasını ben esas eksiklik olarak görüyorum. Bu evet otopark inşaatı için bi masraf mıdır? Tabi ki masrafdır fakat ne oldu ne değişti yani? Yine yapılacak o masraf. Değişen bişey oldu mu? Evet. Baştan yapılsa bunun kablosu pervanesi ona göre güzelce döşenirdi. Şimdi at ve kelebek olayı gibi olacak. Hoş görünmeyecek.
Ters bi durum tüpün patlaması durumu yani. LPG tüpleri fulle dendiğinde de tam dolmaz %80 olarak kalır. Geri kalan %20 boş alan sıkışma veya ısıyla oluşan basınca karşı genleşme alanı. Patlarsa tabii ki çok kötü sonuçlar olur fakat normal şartlarda bunlar göz önünde bulundurularak belli standartlarda sac ve kaynak teknolojileri ve gaz akışını sağlayan valfler hortumlar kullanılmakta. 10 yılda bir tankın değişme zorunluluğu ayrıca. Yani kolay kolay sıkıntı olacak bi icat değil. Emniyetli valfler kullanılıyo. Eğer ki olağan dışı bi gaz akışı varsa otomatik olarak bu valf kilitleniyor ve akışı kesiyor. Kullanılan tüplerin teknolojisi araçtaki orijinal benzin ve dizel teknolojisinden daha iyidir desek yeri.
Güzel özetledin reis. 👌 Daha önce LPG'li araç hiç kullanmadım yalnız seninde anlatımınla özellikle son dönemlerde bakımların zorunluluğu, değişimler ve özenle güvenlik prosedürleri çerçevesinde üretildiği biliniyor. Binde bir ihtimal gibi gözükse de radikal bir karar olmuş bana kalırsa. Teknolojiye ayak uyduran bir dönemden geçiyoruz. Yeni üretilen bazı sıfır araçlar bile Honda Civic kaldı aklımda LPG çıkışlı oluyor.
Evet Honda Civic var fabrika çıkışlı olarak LPG Rusya'da Gazel minibüs ve kamyonetler var fabrikasyon LPG olarak donduğu için pek tercih edilmesede. Aslında pek bi radikal değil geç bile kalınmış bi teknoloji uyumu. Dünyada bir çok ülkede LPG pek tercih edilmiyor olsa da kapalı otoparkların bu standartta yapılması zorunluluğu var ve öyle yapılıyorlar haliyle.
Hayırlısı olsun bakalım reis. Umarım bir sorun yaşanmadan herkesin istediği gibi bir düzen gelmiş olur. Yorumlar için çok teşekkür ederim. Bazen eig seçmediğimde mahçup olduğum da oluyor. Diğer arkadaşlardan seçeyim bu sefer diyorum. 🙂
Bence en baştan beri bu konu ile ilgili bir düzenleme gerekiyordu. Suç LPG'li aracı olanlarda değil o AVM'yi uygun düzenlememekten kaynaklanıyor. Şu anda da LPG'li araçlar otoparkları kullanıyorlar ama şöyle bir durum var. -Temiz yıkanmış gıcır gıcır BMW 520 ile giderseniz kimse sizi almamazlık yapmaz. -Gidip Broadway ile girmek isterseniz , kapıdan çevirirler.
Ana Sayfa > Arabalar > Anketler > LPG’li araçlar için kapalı otopark yönetmeliğinin üç ay daha ertelenmesi ve bu düzenlemenin gelecek olmasını nasıl buluyorsunuz?
En İyi Cevaplar