Arkadaşlar sürücü kursunda araba kullanmayı öğrendim haftasonu da ehliyet sınavım var. Eğer ehliyeti tekte alırsam gidiş 120 km trafik yoğunluğu olmayan uzun yolu gidebilir miyim sizce?
Ehliyetini yeni aldıktan sonra 2 saatlik bir yola çıkılır mı?

sence nıye bayramlarda trafık kazaları fırlıyor.Çünki adamlar normalde arabayı ayda yılda benzın dolfurmaya gıderken kullanıyor ya da yenı almıs memlekete gıdeyım ır hava atayım derken katlıam gıbı kazalar oluyor.Öncelıkle 120 km uzun mesafe sayılmaz ancak acemı ıcın oldukca uzundur. Uzun yolda acemılerın karsılasacagı cok ölümcül hatalar olabılır. Sollama yaparken hızın ve mesafenın ayarlanamaması vıtez gecıslerınde hata yapılması ani aracı kasmalar tehlıkelı seylerdır. Bence öncelıkle eger buyuk sehırde ısenız en az 8 ay sehırıcınde araca ve trafık mantıgına adapte olun bol bol yanaşma ve bayır pratıklerı yapın uzun yol tecrube ıster. Adam 40 yıl sehır ıcı şöförüdür 500 km l ık mesafe bıle kişiyi zıhnen yorar gözünüz açıkken uyursunuz resmen fınalde uzun yola cıkmak ıcın daha cok vaktınız var. Gereksız öz güven ölüm getirir unutmayın
Önce tecrübe edin sonra uzun yola çık derim =)) Ama illa çıkman gerekiyorsa veya nasıl tecrübe edeceğim bu fırsatları kullanmadan dersen o zaman en sağ şeritten belli bir sınırı aşmadan yavaş yavaş git derim :) Sonuçta arabayı ehliyet kullanmıyor.
Önemli not: Sol şeritte yavaş gitme sakın..
kadınlar tehlikeli araba sürüyor ben bir kadının hele acemiyken uzun yola çıkmasına karşıyım aslında bazılarının trafiğe çıkmasına bile karşıyım ama nese
illakin gideceğim diyorsan yanına tecrübeli bir sürücü binsin olağın bir durumda müdale edebilsin tek başına çıkma uzun yola
Cevap
38Cevap
Bence çıkılmaz. Neden diye soracak olursanız çünkü henüz araba kullanmayı yeni öğreniyorsun. İyice bilmeden yola çıkılmamalı bence. Çünkü acemi sayılırsın henüz. İki saatlik yol bile çıkma bence. Sonra ehliyetinden de olursun. O yüzden yine tedbir amaçlı yola falan çıkılmamalı diye düşünüyorum.
Bence çıkılmaz. Neden diye soracak olursanız çünkü henüz araba kullanmayı yeni öğreniyorsun. İyice bilmeden yola çıkılmamalı bence. Çünkü acemi sayılırsın henüz. İki saatlik yol bile çıkma bence. Sonra ehliyetinden de olursun. O yüzden yine tedbir amaçlı yola falan çıkılmamalı diye düşünüyorum.
Dikkatli sürücüysen gidebilirsin, zaten gidemeyecek olsaydın ehliyet de verilmemeliydi, kendine güvendiğin, gözünü yoldan hiç ayırmadığın ve tüm kurallara riayet ettiğin müddetçe sorun olmaz, fakat trafikte herşeyin sana bağlı olmadığını, diğer sürücülerden veya doğal sebeplerden kaynaklı bazı risklerle her zaman için karşılaşabileceğini de unutmamalısın.
dikkatli sürerseniz hicbisey olmaz arabayi sürerken gözünüzü asla yoldan ayirmayin müzigin sesini cok acmayin ve cokta sürat yapmayin virajlara yavas girin bide aracinizin yagina suyuna bakin motor kaputunu acip bi göz gezdirin ya da bi tamirciye baktirin , ilk zamanlar araba sürmek cok eglencelidir ama en büyük kural dikkatli sürmektir
Bence çıkılmaz. Neden diye soracak olursanız çünkü henüz araba kullanmayı yeni öğreniyorsun. İyice bilmeden yola çıkılmamalı bence. Çünkü acemi sayılırsın henüz. İki saatlik yol bile çıkma bence. Sonra ehliyetinden de olursun.
Bence çıkılmaz. Neden diye soracak olursanız çünkü henüz araba kullanmayı yeni öğreniyorsun. İyice bilmeden yola çıkılmamalı bence. Çünkü acemi sayılırsın henüz. İki saatlik yol bile çıkma bence. Sonra ehliyetinden de olursun.
Arabayı ehliyet değil ustalık kullanır. uzun yolda kullanmak daha kolaydır ama olası bir kazada ölüm , ağır yaralanma.. vs risk daha fazladır. şehir içinde daha zorken olası kazalarda sürücü de araç ta daha az hasar alır. Karar sizin.
Yani işin aslı biz erkeklerin çoğu arabayı kullanmayı ehliyet almadan önce öğreniyoruz, ama 120 değil 1200 km de gidebilirsin tabi. bu kendine güveninle alakalı bir durum. dikkatli ol yeter :)
Çıkılır tabi. Önemli olan kurallara dikkat etmek. Ehliyete 2 yıllık stajyerlik vardır. Ve 75 puanın var. Bu puanı kaybetmemeye dikkat et. Kurallara dikkat ettikten sonra istediğin yere gidebilirsin.
Ehliyeti hemen orda şak diye vermiyolar ki daha de lete para yatırıyon almak için kartı çıkartsınlar diye
Evet biliyorum bu süreç bitikten kartı aldıktan sonra
Ehliyet sınavından sonra sertifikanın çıkması 1 hafta sürebilir. Ondan sonra harcı falan yatırdıktan sonra 15 gün geçerli kağıt veriyolar. Onunla gidebilirsin
Stajyer şoförsün anayolda yanında biri olmadan çıkamazsın yakalanırsan ceza yersin ama diğer türlü istediğin yere istediğin şekilde gidebilirsin 👍🏻
Şehiriçi kullanabiliyorsan uzun yola çıkabilirsin ama kursta 4 veya 5 vites kullanım sollama gibi kriterleri uygulamalı öğrendiysen
Ehliyet degildir arabayi kullanan. Tecrubedir guveniyorsan kendine tecruben varsa cikarsin.
2 senedir araba kullaniyorum ama cok eksigim var gozuyle bakiyorum kendime
Arkadaşım aldığı zaman hemen 1500 kilometre yol kat etti.
yanında usta sofor olsun viraja nasıl girceni bile bilmion daha
çok mecbur değilsen gitme çünkü sadece kendini değil başkalarını da riske atarsın
Cıkarsın yanlız yanında en az 2 senelik ehliyetli birisi şart. Çünkü senin ehliyetin 2 sene boyunca stajyer ehliyeti olarak geciyor yanında deneyimli biri şart olmazsa sıkıntı yaşayabilirsin cevirme de
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Merhaba,
Her ne kadar ehliyetini aldıysan, sürücü kursunda temel eğitimleri tamamladıysan bile emin ol bir çok eksiğin var. Kaldı ki uzun yol şehir içinde araç kullanmaktan çok daha farklı ve farklı dinamikler barındırıyor.
Ehliyetini aldıktan sonra uzun yola çıkmak için en az 3-4 bin km yol tecrüben olması gerekiyor. Bu 3-4 bin km'nin içerisinde otoyol, bölünmüş ve nispeten uzun yol sayılabilecek ilçeler arası yol kat etmen senin için faydalı olacaktır. Her şey bir kenara bu pratiklerde kendini, kendi limitlerini, aracını ve aracının limitlerini daha iyi anlayacaksın. Aracını tanımakta en az direksiyon becerisini kazanmak kadar önemli.
Hatta en güvenilir olanı bu tecrübeden hemen sonra Güvenli Sürüş Eğitimi ya da İleri Sürüş Eğitimi alarak tecrübe birikimini zirveye ulaştırabilirsin.
Yapacağın bu tecrübelerden sonra uzun yola çıkmadan önce aracının bakımlarının tam olduğundan, lastiklerinin durum ve havalarının sorunsuz olduğundan, cam suyu - silecekler, ilk yardım çantası, yangın söndürücü gibi donanımlarının tam olduğundan emin olarak yola çıkman gerekecek. Gideceğin yol 2 saatlikte olsa, bu detayları atlamaman lazım.
Sürüş esnasında da en çok dikkat etmen gerekenler ana hatlarıyla doğru şerit kullanımı, hız kontrolü, takip mesafesi ve vereceğin molalar olacaktır.
Molalar çok önemli çünkü bir süre sonra yol hipnozu gibi durumlar yaşayarak trafikte riskleri fark etmen oldukça zorlaşacaktır, uzun yol deneyimin olmadığı için buna maruz kalman çok olası bir durum, yine hızını artırdıkça hız körlüğü ve hız koridoru denen görüş kayıplarını da unutma..