Sayın KScan'lar, ilk Bence'me hoş geldiniz. En sevdiğim klasik araç olan kambur kasa Tofaş Murat 131 Kartal'ın tarihçesi hakkında bazı bilgiler vereceğim ve neden bu arabayı sevdiğimi burada açıklayacağım.
İlk Fiat 131'in Üretimi
İtalya'nın Torino şehrindeki Fiat fabrikasında 1970'li yılların ortalarında Fiat 131 üretilmeye başlanmıştır. 1976 yılının Kasım ayında Torino otomobil fuarında otomobilseverlerle buluşmuştur. Fiat 131, 3 farklı karoserde üretilmiştir. 2 kapılı Coupe, 4 kapılı sedan, 3 ve 5 kapılı Station Wagon'dur. 2 kapılı Coupe genellikle spor amaçlı üretilmiştir ve rallilerde boy göstermiştir. 2,0 LT motora sahiptir. 4 kapılı karoseri 2 farklı donanımla üretilmiştir. Baz donanıma "Mirafiori", dolu paketlisine "Supermirafiori" adını vermişlerdir. 3 kapılı ticari Station Wagon'a "Marengo", 5 kapılı Station Wagon'a "Panorama" adı verilmiştir.

İlk Tofaş Murat 131'in Üretimi
1978 yılında Tofaş, Fiat 131'in parçalarını güncelleyip, "Murat 131" adında otomobillerini üretmiştir. İlk etapta sedan karoserlerini "T" stop olarak üretmeye başlamıştır. Station Wagon üretimine henüz başlanmamıştır. 1980'de kuş serilerini eklemiştir. Mirafiori'nin karşılığına "Şahin", Supermirafiori'nin karşılığına "Doğan" ve Panorama'nın karşılığına "Kartal" adını vermiştir.

İlk Murat 131 Kartal'ın Üretimi
1980 yılında Bursa'daki Tofaş fabrikasında, "Kambur kasa" diye tabir edilen Tofaş Murat 131 Kartal üretilmeye başlanmıştır. İlk başlarda 1.3 Litrelik OHV I4 kodlu motorlarla üretilmeye başlanmıştır. 1,3 litrelik motor 4 vitesli idi. İlk üretilen Tofaş Murat 131 Kartal, Bursa Anadolu arabaları müzesinde sergilenmektedir.

Tofaş Murat 131 Kartal'ın geliştirilmesi
1980'li yıllarda Tofaş, 1,6 litrelik OHV I4 motoru üretim bandına almıştır. 5 vitesli olan bu 1,6 litrelik motor, 1,3 litrelik motorlara göre daha yüksek beygir gücü ve Torku'yla, tüm ailelerin gönlünü fethetmeyi başarmıştır.

1980'li yılların ortalarında Tofaş Murat 131 Kartal yeniliğe gidiyor.
1985 yılında Tofaş, Türkiye'ye özgü yapısıyla C sütununu yükselterek ve bagajının eğim açısını dikleştirerek daha değişik Station Wagon'a dönüştürdü. Kambur kasaya göre bagaj hacmi daha da büyümüştür. Bu kasanın üretimi 1987 yılına kadar sürmüştür. 1988 yılında, Fiat Regata bazlı yeni şasisi üretilmeye başlanmış ve 2002 yılına kadar sürmüştür.

Bu Bence'min sonuna geldik. Kambur kasa Tofaş Murat 131 Kartal'ı neden çok seviyorum biliyor musunuz? Renault 12 TSW ile benzer tasarımı var; ama yollarda diğer Murat 131'lere göre daha nadir rastlanılıyor. Bunların büyük çoğunluğu nedense hurdaya atılıyor veya mahalle kenarlarında çürümeye terk ediliyor. Çürümeye terk edilen araçları gördükçe ne kadar çok üzülüyorum. Önümüzdeki senelerde bunlardan ne kadarına rastlayacağımı bilemiyorum; ama bunlardan birine sahip olmayı çok istiyorum. "Neden Amerikan klasiklerine ilgin yok?" diye soracak olanlara yanıtım: İşitme engelliyim. Engelli ehliyetim (H) 1950 cc ve üzeri araç kullanmamı yasakladığı gerekçesiyle, 3 bin 4 bin motorlu Amerikanlarla trafiğe çıkamam. 1,9 LT altı kullanabileceğim tek seçenek. Kambur kasa Tofaş Murat 131 Kartal ile Türkiye ve Avrupa turlarına çıkmak en büyük hayalim.
Bir sonraki Bence'm belki eski hayalimdeki Fiat Doblo XL'ın çizim hikayesi olacak. Hepinize sağlıklı günler dilerim.
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Cinsel Yaşam
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Kadın Emeği
Özel Günler & Hijyen
Dünya Kupası
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer