Karavanlar hep ilgimi çekmiştir. Sanırım dingin, sakin olan her şeyi sevdiğim için olsa gerek... Karavanla seyahat gibisi de yoktur. Rüzgar nereye eserse oraya gitmek, ihtiyacın olan her şeyin yanında olması ve özgürlüğünü hissetmek nasıl güzeldir. İçinde özgürlük olan her şeyin güzel olduğu gibi. Tabii karavan alırken dikkat edilmesi gereken hususlar da vardır.

Karavan alırken dikkat edilmesi ve bilinmesi gerekenler
Öncelikle almak istediğiniz karavan türüne karar vermelisiniz ve o şekilde araştırmalara devam etmelisiniz.

İki tür karavan vardır.
- Birincisi, çekme karavan denen klasik tip karavandır. Aracınızın arkasına takıp dilediğinizce gezersiniz.
- İkincisi, motokaravan denen tek parça olarak seyahat edilen karavandır.
Motokaravan daha çok tercih ediliyor gibi görünse de aslında çekme karavanın daha avantajlı olduğu kısımlar da var.
Karavan çeşitleri arasında seçim yaparken bazı kıyaslamalar yapmanız iyi olur.

- Çekme karavanları istediğiniz zaman aracınızın arkasına takıp gidebilirsiniz, istediğiniz zaman da sadece aracınızla sürüşe devam edebilirsiniz, kampta vs her an arkanızda olmak zorunda değildir.
- Motokaravanlarda böyle bir imkan yok, ama bunun yerine farklı bir avantajı var. Motokaravanlar genelde tam paket oluyor. Yani yataktan televizyona, buzdolabından tuvalete her şey içinde oluyor.
Gerçi karavan sektörü de o kadar gelişti ki Türkiye'deki ünlü markalar da artık çekme karavanları tam paket olarak sunabiliyor.
Karavanlara birçok ekipman eklemek mümkün.

Geçtiğimiz yıllara nazaran artık karavan almak isteyenler için çok daha fazla marka ve çeşit seçeneği var. Üstelik düşündüğünüz ve istediğiniz birçok ekipmanı, belirli bir ücret karşılığında ekletebilirsiniz. Ayrıca bunları artık Türkiye'de rahatlıkla yaptırabilirsiniz. Eskisi gibi yurtdışından özel siparişle gelmesine gerek yok. Bu konuda özellikle çekme karavanlar çok geliştirildi. Kendi içlerinde birçok farklı çeşidi de bulunuyor.
Vergilendirme konusunda da bilgi sahibi olmanız gerekecek.

- Çekme karavanlar için 750 kilogram ağırlığa kadar vergilendirme ya da ruhsat zorunluluğu yok. Yani direkt alıp aracınıza takıp gönlünüzce seyahat edebilirsiniz. Sadece aracınız için ruhsat ve B sınıfı ehliyete ihtiyacınız var. Ağırlık 750 kilogram üzerinde olduğunda bu sefer karavanınız römork olarak kaydedilir ve bunun için de ruhsat gerekir. Ayrıca D sınıfı ehliyete de ihtiyacınız olur.
- Motokaravanlar içinse belirli kriterlere göre belirlenen yıllık vergiler ödenmelidir.
Karavanlara özel hız sınırlarını da bilip kurallara uymak lazım.

- Çekme karavanlar için kanunlar ve sürüş güvenliği gereğince 80 km/s hız sınırı bulunuyor.
- Motokaravanlarda herhangi bir hız sınırı bulunmuyor.
Bu hız sınırları manevra ve yol tutuş açısından değerlendirilip güvenlik olarak düşünülünce de hak verilen değerlerdir.
En İyi Erkek Görüşleri