Kar ve İnsanın Karda İlerleme Savaşı

Karda Yol Almak İçin Yapılan İlk Araçlar
Aslında kar üzerinde hareket etmek için tarih boyunca insanlar bir takım araçlar geliştirmiştir. Köpeklerle çekilen kızaklar, ayaklara takılıp kara batmadan yürümeyi sağlayan hedikler, kar kayakları geliştirilmiştir. Bunların ortak noktaları kar üzerinde ağırlığınızı olabildiğince geniş bir alana yayarak kara batmamanızı sağlamaktır.

İkinci olarak da kızaklarda ön plana çıkan konu, kaygan bir yüzey ve kara takılmayacak ucu yukarı doğru kıvrık bir temas yüzeyi sağlamaktır. Bugün için de bakarsak kar araçlarının ya çok geniş yüzeyle temas sağlayan paletli araçlar, ya da çok geniş yüzeye temas sağlayan düşük hava basınçlı geniş lastiklerle kar yüzeyine temas etmesi ve batmaması sağlanmaktadır.
İlk Otomobiller ve İlk Kar Araçları

İlk otomobiller 1886 yılında üretilmeye başlansa da asıl devrim Henry Ford'un 1908 yılında geliştirdiği Ford T modeli ve seri üretim sistemiydi. İlk kar araçları muhtemelen kimsenin aklına gelmeyecek kadar eskidir. 1920'li yıllarda otomobillerin sayısının çok artması ancak kış şartlarında karda ilerleyememesi durumunun ciddi bir sorun haline gelmesiyle beraber Henry Ford karda gidecek bir araç tasarımı üzerine kafa yormaya başladı.

1927 yılında fikir hayata geçirildi. Arkadan itişli Ford A model otomobilin arka tarafına bir aks daha ilave edilerek arka taraf 4 tekerli hale getirildi. Bu peş peşe sıralanan ikişer tekerin arasına gerilen bir metal palet sistemi ve ön tekerlerin yerine de bir çift kızak yerleştirmek suretiyle otomobillerin karda ilerlemesi sağlanmış oldu. Bu ekipmenların adına Snowflyer denildi.
Yine Ford, Yine Bir Kar Aracı

Ford model A'nın Snowflyer adı verilen ekipmanı büyük ilgi görmekle beraber kar kalınlığının fazla olduğu durumlarda yine kara saplanma sorunları yaşanmaktaydı. 1928 yılında Ford hem A hem T modelinde bir geliştirme yaptı ve kar iklimine uygun bir çalışmaya imza attı. Arkadaki aks sayısı 3'e çıkarıldı Böylelikle tekerler arasına gerilecek paletin boyu uzatılmış ve karla temas yüzeyi de genişletilmiş oldu. 1930'lar boyunca bu araçlar karlı iklimlerde büyük ilgi gördü ve kullanıldı.

2. Dünya Savaşında Kar Araçları

1939-1945 yılları arasında toplamda 70 milyondan fazla insanın ölümüyla sonuçlanan dünya tarihinin en büyük kıyımının yaşandığı ve tarihin kaydettiği en büyük savaş olan 2. dünya savaşı yaşandı.

6 yıl boyunca savaşa katılan her ülkenin kış şartlarında ikmal ve iaşesini sağlamak için, yaralılarını kurtarmak için ve intikal için kar araçlarına ihtiyaç duyuldu. O dönemde de ya çok geniş lastik tekerlekli araçlar ya da geniş paletli araçlar geliştirildi ve kullanıldı. Alman tanklarının Kiev ve Moskova önlerine kadar gitmesini sağlayan araçlar zaten yine geniş paletli tanklardı. (almanlar tanklara panzer adını vermişti) Orada su soğutmalı motorları donduğu için çakılıp kaldılar o da ayrı mesele.

Günümüzde Kar Araçları

Günümüzde kar araçlarında teknik fazla değişikliğe uğramadı. Yine ya çok geniş temas yüzeyli paletler ya da çok geniş lastikler kullanılmaya devam edilmekte. Ama artık gelişen teknolojiyle beraber çok daha büyük tonajlı araçlar çok daha geniş paletler veya lastikler sayesinde çok daha verimli kullanım imkanları sağlamaktadır.

Tabi Rusya'nın ilkimi daha soğuk ve karlı olduğu için Rusların bu konuda daha üstün araçlar yaptıklarını da göz ardı edemeyiz. Ülkemizde yok mu demeyin. Trabzon'lu bir vatandaş Renault 12 station aracını paletli kar aracına dönüştürmüş.

Ama işin üzücü tarafı şu ki bizim de çok ağır kış şartları olan bölgelerimiz olduğu halde hiç böyle araçları geliştirip profesyonel ürünler olarak yurt içi ve yurt dışına satma konusunda bir girişimimiz maalesef yok.


En İyi Erkek Görüşleri