Yavuzlar, Fatihler, Kanuniler bu yüzden büyükler..
Bir hikaye anlatılır.. Mütedeyyin bir ailede iki erkek çocukları olmuş.. Daha 10'lu yaşlarda allame olmuşlar..
Bir defasında büyük olan ders, sohbet verirken, odaya kardeşi giriyor.. Koltuğa oturacakken dibine oturuyor.. Sohbet yapan abisi neden oturmadığını soruyor.. Kardeşi de orda melekler olduğunu söylüyor.. Düşünün meleklere ders veriyor biri, diğeri de onları görüyor..
Abi olan hemen annesine gidip "Beni emzirirken abdestsiz mi enzirdin? Kardeşim melekleri görebiliyorken, ben neden göremiyorum?"
Anne: "Vallahi sizi abdestsiz hiç emzirmedim.. Ama bir defasında ben namaz kılarken sen ağlamaya başladın.. Ağlamanı duyan komşumuz gelip seni emzirdi.. Sanırım onun abdesti yoktu.."
Emziren annelere gıda larında özellikle gaz yapan nohut mercimek lahana türü gıdalara dikkat etmeli. Zaten alko ve sigarayı söyleme gereği duymuyrum. Gaz için bebeğe ise en önemli kurtarıcınız olacak DİKKAT edin TAZE NANE Yaprağını sıcak suda 5 dk bekletin çay kaşığı ile ılıyınca bebeğe verin en büyük gaz gideriniciz olacak emin olun.
Doğru emzirmek, bebeği gözlemleyerek emzirme vaktini ayarlamak, abartmadan sağlıklı bir şekilde beslenip bol su içmek önemli. Gerisi şu bu süt yapar falan faso fiso. Sonra kilo almayınız her şeyi yiyip. Yersin yemeğini gün boyu iç suyunu sütüm az mı çok mu deme emzir gitsin. Süt yapacak olan su icnek
*sutu su yapar. dolayısıyla halk arasında adı gecen sogan ye yok tatlı ye denmesının sebebı hararet yapıp su ıcırmesıdır. dolayısıyla ozellıkle seker grubuna takılmadan ıhtıyac ve bebek ıcın su ıcılırse sut yapar. emzırmede ılk meme 20 dk sonrakı meme 20 dk seklınde *emzırılmelıdır, emzırme ıslemı bıttıkten sonra hangı memede bıtırılmısse ılk o memeden baslanarak doyurulmalıdır. *emzırme ıslemı anneden anneye ve bebekten bebege degısen bır eylemdır ve yara olması kanaması acıması hallerıde gozonunde bulunularak, zorlanmalıdır cunku cene kası zayıf olan bebek emmek ıstemeyecegı ıcın ac kalacaktır bu durumda , anne mamaya dayanacaktır ve bıberondan emmek daha kolay olacagı ıcın bebek akıllısı :) memeyı bırakacaktır. annede pes edecektır dolayısıyla :) *sılıkon meme ucları basta anne ıcın yarasada bebek ıcın dıs gelısımını %100 etkıleyen bır madde sakınmakta fayda var. *ılk 2 sene emzırmek gereklıdır. bıkılası bır ıslem olsada devam edılmelıdır : )
• Anne bebeğini emzirdiği dönemde beslenmesine çok dikkat etmelidir. Çünkü anne tarafından tüketilen besinlerin bir kısmı süte geçer.
• Emziren kadının süt verdiği sürece her gün 500-600 kalorilik ek enerji alması gerekir.
• Günlük en az iki litre sıvı tüketmeli ve tüm besin gruplarından (meyve, sebze, et, tahıllı yiyecekler, süt ve süt ürünleri) düzenli olarak yemelidir.
• Protein gereksinimini karşılamak için et, tavuk, balık ya da kuru baklagillere her öğün yer vermelidir. Sebze ve meyve bol bol tüketmelidir.
• Konserve, beklemiş ve hazır besinler yerine taze ve doğal besinleri seçmeye özen göstermelidir. Yemeklerde iyotlu tuz kullanmak uygundur.
• Bazı bitki çaylarının da anne sütünü artırıcı özellikleri vardır. Bunlar keçisedefi, çemen otu, mine çiçeği, amber çiçeği ve özellikle rezenenin günde iki büyük bardak (400 ml) içilmesi gerekir.
• Emziren bazı annelerin doğum kilolarından kurtulmak için diyet yapması kadar, süt yapar diyerek çok kalorili (aslında süt yapımına çok da katkısı olmayan) yiyecekler yemesi de bir o kadar yanlıştır.
Emziren anneler sigara içmemelidir. Çay ve kahve gibi besleyici değeri olmayan uyarıcı içecekleri ya almamalı ya da az tüketmelidir.
• Fazla nane yemek, nane çayı ve sigara içmek sütü azaltır.
• Annenin gaz yapan yiyeceklerden de uzak durması önemlidir. Örneğin süt çok gaz yaptığından bu dönemde süt yerine yoğurt yenmesi daha uygundur.
• Bebeği doğumundan sonraki ilk 30 dakika içerisinde göğüslerine çıplak şekilde konulan annelerin laktasyonlarının daha başarılı olduğu ve bebeklerini daha uzun süre kendi sütleri ile besledikleri bilinmektedir.
• Bebeğin doğumundan hemen sonra başlayarak gece de dahil olmak üzere, istediği sıklık ve sürede emmesinin teşvik edilmesi, göğüste emzirmeye uygun bir pozisyonda tutularak ağzına yeterli miktarda meme dokusunu almasının sağlanması bol miktarda sütün gelmesini sağlayacaktır.
• Memelerden birinin daha az emilmesi, o memenin süt üretimini
o memenin süt üretimini giderek azaltır ve sonunda durdurur.
• Bebek bir memedeki sütü tamamen bitirinceye kadar emmeli, hala aç ise diğer meme verilmelidir. Bir sonraki emzirmeye son emzirilen memeden başlanmalıdır.
• Emzirmeden önce ya da sonra hazır mama, inek sütü ya da başka bir gıdanın verilmesi bebeğin emeceği süt miktarını, dolayısıyla da anne sütünü azaltır.
• Aşırı ödem sütün memelerden zor salgılanmasına neden olur. Ödemli annelerde süt 2-3 gün gecikerek gelir, ödem azaldıkça süt artar. Ödemi söktürmek için annelerin salatalık, karpuz, lahana yemesi önerilir.
• Anne önceki bebeğini sezaryenle dünyaya getirmişse, 35 yaş üzerindeyse veya çoklu gebeliksöz konusuysa süt üretimi gecikir.
• Nezlede kullanılan bazı ilaçlar süt üretim hormonu olan prolaktini ve dolayısıyla sütün üretimini azaltır.
• Çalışan annelerin süt kalitesinin azalıp azalmadığı annelerin en merak ettiği konular arasında yer
Çalışan annelerin süt kalitesinin azalıp azalmadığı annelerin en merak ettiği konular arasında yer alır. Emziren annenin çalışması kesinlikle süt kalitesini etkilemez ama işyerinde sağma şansı yoksa süt miktarını etkileyebilir. Bu yüzden çalışan annenin adeta emziriyormuş gibi sütünü sağması gerekir. Sekiz saatlik bir iş gününde 15-20 dakikalık üç, dört seans sağması yeterlidir.
Gaz yapıcı şeylerden uzak durmalı çünkü bebeğe geçiyor. Asitli ürünler aburcuburlar bir süre ara verilmeli. Süt yapıcı havuç ıspanak roka her öğününde bulundurmalı. Bol bol emzirmeli eğer süt azsa emzirme sonrası birde pompa ile çekmeli ki süt hemen insin. Meme ucunu emzirme öncesi ve sonrası ılık su ile yıkamalı. Eğer yeni doğum yapılmış ise ev işine ara versin bol uyku her zaman süt yapar dinlenmesi gerekli yorgunluk sütü çeker. Gece bebeği uyurken emzirmeli gece emzirmesi daha yararlıdır süt arttırmadada yardımcıdır
2
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
Bol bol süt içmeleri gerekir incir özellikle sütü arttırır böyle kuru gıdalar tüketilmeli gaz yapacak her yemeğin ardından yudum yudum nane anason ya da pavyaşan adındaki bitki tüketilmeli ki sütünden bebeğe geçmesin uyurken emzirilmemeli süt zor gelince göğüs yara olabilir her gün zeytinyağıyla masaj yapılmalı bebeği emzirdikten sonra gazını çıkarmadan uyutmamalı
Asitli içerse pişik yapar bebekte, bakliyat gaz yapar, acı otlar sütün tadını bozar, uzanarak emzirince göğüsünün bişeyle desteklemeli yoksa bebek çektiği için sarkma olur. benim tecrübem bunlar bulgurda bol süt yapıyo 🤗
En İyi Cevaplar