Çoğu çocuk banyo yapmakan nefret eder. Bu yüzden de anneler ikna edemese bile çocuğunu kolundan tuttuğu gibi banyoya sokup yıkar. Peki bu süreç ne zamana kadar devam edebilir. Bir çocuğu kaç yaşına kadar anne veya babası yıkayabilir?
Çocukların kişisel ve cinsel gelişimi açısından kaç yaşından sonra tek başlarına banyo yapabiliyor olmaları gerekir?
Çocuklar üç yaşına kadar ebeveynleriyle birlikte banyo yapabilir. Fakat banyo yaparken dikkat edilmesi gereken noktalar var. Mesela çocuklara mayolarıyla ya da kilotlarıyla özel bölgeleri kapalı şekilde banyo yaptırılmalı. Çocuklara tamamen çıplak bir şekilde banyo yaptırılması tavsiye edilmiyor. Bunlar çocuğun mahremiyet algısının gelişmesi için önemli konular. O yüzden çocuğa banyo yaptırılırken, başı 45 derece yana eğerek özel bölgelerine bakmadan yıkanması gerekiyor. Bu şekilde davranmak çocuğun mahremiyet algısını geliştiriyor ve o bölgelerin korunması gerektiği öğretiliyor. Eğer çocuk kendi kendine banyo yapabilecek kapasitedeyse ve bu eğitimi almışsa, banyosunu yaptırdıktan sonra onu yalnız bırakıp “hadi sen özel bölgelerini yıka, ben sonra senin kurulanmana yardımcı olacağım” diyerek banyodan çıkmakta fayda var.
Cinsel aşama da evlenene kadar gözetimde tutulmalıdır, ama yıkama konusunda 8-10 yaşlarına kadar kendi başına duş alabilmeli ergenlik çağından 1 yıl önce kadar da kendi kendine yıkanabilmelidir.
7-8 yaş iyidir. Çocukları ilk yıkamaya başladığınız andan itibaren gusulü dusun bir parçası olmazsa olmazı gibi öğretin. Kız çocuklarına da mahrem bölgeleri nasıl yikamalari gerektiği hakkında bilgi verin ki kendini keşfetmeye başladığında kendine zarar vermesin.
7 yaşın gayet iyi olduğunu düşünüyorum. Çünkü her çocuk aynı değildir. İleri ki yaşlarda ne tepki vereceğini bilemezsiniz. En azından o yaşlarda alıştırılması, tamamen tek başına bırakılmaması gerek. Yavaştan başlanırsa 8-9 yaşında iyice öğrenmiş olur. Daha ilerisinde pek doğru bulmuyorum.
bir kendi küçüklüğümü düşündüm de evet ben de sudan korkardım ve şampuanı kafamdan tamamen temizleyemezdim. annem beni 12-13 yaşıma kadar yıkadı sonrasında kendim yıkanmaya başladım. başlarda gene saçlarımda şampuan kalırdı yıkayamazdım tamamen.
Bence anasınıfından sonra ilkokula başladığında bunu yapabileceğini göstermek için ona fırsat vermeliyiz o da kendisi yaptıkça gururlanacak ve zamanla alışıp kendi yapmak isteyecektir
o yaş aralığı çocuklara kendi kendine banyo yaptırma alışkanlığının kazandırılması için idealdir. 10 yaş altı için sıkıntı olabilir. 15 yaş üstü için ise çok geçtir ve bu yaştan sonra alışım süreci uzayacaktır
Ana Sayfa > Çocuk & Ebeveyn > Sorular > Çocukların kişisel ve cinsel gelişimi açısından kaç yaşından sonra tek başlarına banyo yapabiliyor olmaları gerekir?
En İyi Cevaplar