EN kısa sürede hepinize tek tek yazacağım arkadaşlar, harikasınız <3 <3 <3
Oğlum odasını toplamıyor. Sizin çocuğunuz odasını kendi topluyor mu?
EN kısa sürede hepinize tek tek yazacağım arkadaşlar, harikasınız <3 <3 <3

Çocukların motoru analiz üzerine çalışır. Yetişkinler gibi diildir herşeyi sorgular.
Oda toplamayı görev vazife gibi anlatırsanız sıkıcı bulacaktır. Yaklaşım tarrzınızı değiştirin odayı toplama demeyin, eşyaların mutluluğu deyin. Oyuncakların dinlenip birbiriyle sohbet etme birbirlerini sevme zamanı diyin. Senin uyku saaatin gibi diyin. Çok yorgun olduğumda sana vakit ayıramıyorum ihmal edebiliyorum sevgimi gösteremiyorumya, oyuncakların yorgun olursa sana sevgilerini tam gösteremezler diyin. Ödül sistemini sevgi üzerine kurun. Ortada bıraktığı oyuncaklardan bazılarını bilerek o görmeden kırın bozun. Sebebiniyse dinlenmeyen oyuncağın bu şekilde ondan uzaklaşacağını anlatın. Bozulmuş oyuncağı asla ve kat a onarmayın. Çöp olduğunu çöpe atılıp jiçbir işe yaramayacağını öğrensin. Hatta çöpe kendisinin atmasını söyleyin.
Çocuk için oda toplamayı eğlenceye çevirebilirsiniz ama sabırlı olmanız gerekir çocuğa ne dersen de tersini yapabilir inat değilmi :)
Oda toplama zor ve sıkıcı bir görevdir, bunun için oyuncakları gruplama oyunu, yarışma gibi oyunlar oynanabilir. Çocuk bu oyunlara katıldığı için, hoşnutluğun belirtilmesi ve bir takvime gülen bebek çıkartması yapıştırmak, onu motive edecektir. Odası dağınık ve tertipliyken çekilen fotoğrafların karşılaştırılarak, hangisinin daha güzel olduğunun ve arkadaşını hangi fotoğraftaki odaya davet etmek isteyeceğinin sorulması, dağınık odada hareket alanının kısıtlı iken düzenli odada daha rahat oyun oynanabileceğinin gösterilmesi de oda toplamanın gerekliliğini çocuğa öğretir.
Bir uzmandan şöyle duymuştum : ''Çocuğunuzun dış dünyadaki dağınıklığı , iç dünyasındaki dağınıklığın yansımasıdır. '' Aynı fikirdeyim. Dersler, arkadaşlar, aile, oyun, beslenme, uyku gibi gereksinimleri hangi şablona yerleştireceğini tam oturmamış bir çocuk , dağınıklık içinde sistem oluşturmaya başlayacaktır. Zihinsel gelişiminin hızlandığı bu yaşta, zihnindeki karmaşayla da böyle savaşıyor.
Naçizane tavsiyem; bırakın toplamasın. Baskı hissetmemesi gerek. Siz toplayın. Pes etmeden her dağıttığını toplayın. Zihninde oturttuğu herşey karışsın. Karışıklıktan yorulucak. Görsel olarak düzene alışan çocuk, zihinsel olarak da bunu kabullenicek. Zamanla zihni yatıştıkça, düzeni isteyecek ve kendiliğinden bu ortamı sağlamaya çalışıcaktır.
Rica ederim. Lütfen deneyin. Toplamak zorunda hissetmesi , baskı hissetmesi demek. Birçok uzman bu şekilde yaklaşıyor duruma. Muhakkak denemek lazım. İyi geceler.
Toplamıyor çünkü çok büyük ihtimalle söylense bile onun yerine toplayan birileri var :)) annemin sık yaptığı hatalardan birisidir. Söylene söylene odalarını toplar çarşaflarını değiştirir.
Meleklerimin yaşam alanlarına müdahale etmiyorum. Haftada üç gün temizliğe gelen bir yardımcımız var. O günlerde mutlaka yıkanıp ütülenmesi için çarşaflarının makinanın önüne koymalarını istiyorum. Süpürme, toz alma gibi işler bizde ama diğer herşey çocuklara ait. Yapmadıkları zaman uyarmak yerine dağınıklık gözümü yoruyor gelin benim odamda oturalım diyorum misal. Anında topluyorlar
Cevap
37Cevap
İlk önce oğlunla bu durumu konuş göz teması ile ona anlat odasının sorumluluğunun ona ait olduğunu. Şu söyle: " Odan senin sorumluluğun altında şu saatten sonra senin odanı toplamayacağım kendin toplaman gerekiyor. Hiçbir şekilde odanı düzenlemeyeceğim" demelisin sol elini kaldır ve gözlerine bakarak net bir konuşma ile tamamla elini kaldırmak ve gözlerine bakmak senin kadar ciddi olduğunu anlatır ve gerçekten odası çok dağılsada toplama sapret bak istediğini elde edeceksin.
Eli kaldırmaktan kastım çocuğa vurmak değil orası yanlış anlasılmasın. Dikkati toplamaya yardımcı oluyor polislerin suçluyu yakaladığında elini kaldır demesi gibi düşün😀.
Ponçik. Odasına karışma. Psikolojik sebepleri var, ama anlatmaya üşendim. Çocuklara ne yapmaları gerektiğini söylememek iyidir.
Çocuğu bir şeye zorlamak onu gereksiz takıntılara ya da benlik sorunlarına sebep olabilir.
Dağınık insan daha anarşisttir, daha yaratıcıdır, daha rahat uyum sağlar. Ayrıca takıntıları göz ardı et, zeki insanlar dağınık olma eğilimli olur. Kaynak g*tum değil. Çocukları kaba sokmak iyi değil.
Kaynak isteyen olursa atarım.
Çocuğum yok fakat ben 7 yaşından itibaren kendi odamı hep kendim topladım. Sorumluluk ve hayata karşı idari yönetim bilinci erken yaşta sırtıma yüklenildi. Keza zaten 4 yıldır da yalnız yaşıyorum. Eh pismanda değilim. İyi ki bu şekilde yetiştirmişler.
Umarım :)
7 yaş taklit ederek ògrenme dönemi. Oğluna odanı topla demek yerine oğlum hadi gel birlikte odayı toplayalım demeli ve ona oda toplamayı rol model olarak gostermelisin. Bu aşama dan sonra her oda dagildiginda aynı yöntemi uygulayıp sonunda onu tebrik etmelisin. En sonunda oda toplama alışkanlığı kazanana kadar onu bu şekilde egitmeli ve odasını kendi başına toplandığında onu bir ödül ile taclandirip aliskanligini kalıcı hale getirmelisin.
Rica ederim
Oyuncaklarının bir kısmını saklaya bilir sorduğunda da oğlum en son odanı sen dağınık bırakmıştın nereye biraktin yâda attın bilemiyorum de, bu bir süre devam etsin. Dağınık olmanın sonucunda kendi eşyalarını bulamamaya başlayınca ona dağınıklığın bu tür durumlara yol açtığını yapmaması gerektiğini izah edin.
Tabi bizimkiler kız minicik elleriyle masayı toplarken bile annelerine yardim ediyorlar sözden anlıyorlar ama erkek çocukların biraz daha hırçın olduğunu söyleyen baba arkadaşlarım var.
Bunun onun sorumlulugu oldugunu anlatmalisin babasinin sorumlulugu eve para getirmek babadan ornek verin baban para kazanmasa ac kaliriz olmaz baban sorumluluklarini yerine getiriyor bu da senin sorumlulugun odani toplaman lazim seklinde konusmalisiniz
Benim oğlum da anne ben yorgunum deyip kumandaya abanıyor. Bende gel birlikte toplayalım diye teşvik ediyorum. Arada yemiyor tabii. Taktik kullanıyorum. Ama bazen laf anlatmak yerine ben topluyorum yoruyor beni
Yoruluyorum inan ki. Biz küçükken annem sadece gözlerimize bakınca anlar ikiletmez yapardık... İkiletmezdik otorite vardı. Demek ki ben annelik konusunda uetersiz kalıyorum. Sonra da diyorum bu daha iyi evladın senden çekinmeden her şeyini paylaşır. İnan karman çorman oldum.
Yaaa demek ki tek değilim. Ben çok üzülüyorum.. Anneliği beceremiyorum diye oturup ağladığımı bilirim... H
Hele bebekken. O ağlardı susmayınca ben de oturup ağlardım. Acaip bir bebeğim vardı. Onu susturmak imkansız dı gerçekten. Gece mahallede sesi yankılanır dı.. Ahh ahhh
Benim kızım daha 1 aylık nasıl toplasın teyzesi.
Baksana şu tatlılığa ya. Büyüse de toplatmaya kıyamam.
Ödül ile toplatmayı öneren olmuş ama ben karsıyım açıkçası. Bunun vazifesi olduğunu bilmeli çocuk ödül verilerek kendi isini yaptırmak surekli birşey vaad etmek nereye kadar? Surekli vaad alan çocuk ileride karsılık beklemeden hiçbişey yapmaz.
Benim kizim da 5 6 yasina dek toplamadi şu an yatagini toplamadan cikmiyor odasindan. Bunun gerekliligini anlattim. Bazen unutuyor hatirlatmam gerekiyir. Ilk zamanlar birlikte topladik simdi alisti
odasını toplaması karşısında ufak ödüller versen
yani kız kardeşim bunu denemişti başarılı olmuştu
bir süre sorna zaten alıştı yigenim ve devam ediyor
Her tavsiyeyide uygulamamak lazim ablamada çok kizmisti herkes ama cocuklar simdi düzenli :)
Ögretim konusunda disiplinli olunmali diye dusunuyorum cocuk bu birakin dagitsin kirsin dussun kalksin kisaca hata yapsin cocuk bu birakin cocuk kalsin buyuyunce toplu olmayi ogrenir.
sorumluluk sahibi olmayı oda toplayarak ev ödevi yaptırarak öğrenilmiyor ben 18 yaşına kadar öğrenemedim ama ne zaman tek yaşadım o zaman öğrendim toplu olmayı zamanı gelince öğreniliyor mühim olan karakterine bişeyler katmaktan geçiyor.
Çocuğum yok ama kardeşim de toplamıyor ben topluyorum maalesef😒 Ama öğrencilerim de toplamıyordu teşvik edince gaz verince fişek gibi topluyorlardı.😎
Ben 1.5 yaşındaki yegenimle oyun oynar gibi topluyoruz. Çok zor değil , onun diliyle söylerseniz yapar.
Oğlum oranı toplayacağım bana yardım etmek ister misin diyebilirsin.
7 yaşında bir çocuk her psikomotor aktiviteyi yapamasa da kaba hareketleri yapabilir. Herkesin gelişim hızı farklı olsa da önemli bir ayrıntı var. mesela bazı dönemlerde çocuklar konuşabilirken bazen duraksama yaşanır bunun sebebi zihinsel gelişimin atak yapmasıdır. yani bir özellik ağır basar gelişir bazısı duraksar. 7 yaşında bir çocuk görme yetisini bile tam olarak o yaşta kazanmıştır. neden odasını toplamıyor sorusu 3 4 yaş diliminde onu özerk bırakıp bırakmadığınızı da kapsar. Siz o yaşta çocuğu özerk bırakmadıysanız bu sorunu yaşamak normal. Tuvalet eğitimi 2 yaşında iken verilir bunu yaparken yanlış bir eğitim vermek bu da şu an ki durumu tetikler. anne değilim ama öğretmenim ve pedagoji eğitimim gereği bunları diyorum
Bu soruyu daha erken sormalıydınız ama yine de geç değil. Çünkü bir çok alışkanlık gibi oda toplama alışkanlığı da küçükken verilebilecek alışkanlıklardan.
Her çocuk farklı olduğu için onun hakkında bir kaç şey soracağım.
Kreşe gitti mi? Kaç yaşlarında gitti? Kaç kardeşi var? Babası toplu bir insan mı? Cinsiyeti ne?
Çocuğum yok. Siz odanızı topparken yanınızda bulundurun ve neden topladığınızı izah edin. Kendi kendini sorguoar belki ben de toppamalıyım diye.
Yalnız iki defa toplamak kelimesini yazıp ikisini de yanlış yazmak.. 😅
Rica ederim.
- Odani toplamazsan parmaklarini kerpetenle sokerim
Diyebilirsin.
Çocuğum yok, ancak bir çocuk olduğum zamanlarda ben kendi önlüğümün ütüsüne kadar yapan bir çocuktum :) Umarım çocuklarım benden iyi olurlar.
Ben de küçükken toplamazdım. Hâlâ daha toplamıyorum.
Hayır kazanılmıyor. Bunlar tamamen genlerle âlakalı. Eğer çocuğunun genlerinde dağınık olmak varsa, onu düzenli olmaya zorlamak, sadece onu yorar ve sıkar. Pasaklı olmak ve düzenli olmak başka şeyler tabii.
Odasını toplayan (tehditsiz ya da zorlama olmadan) bir çocuk varmı:)
Bazi insanlar daginikligi sever daginik olmadan calisamam aklima girmez mesela
Benimde oğlum 6 yaşında sadece odasını değil bütün evi topluyor ona sürekli sorumluluk veriyorum onun da evde görevleri var ve bunu 3 yaşından itibaren yaptırmaya başladım evdeki dağınıklığı toplama görevi ona aittir o bunu bilir ve yapar...
Benimki o yaşlarda toplardi şimdi 15 yasinda ve hic toplamaz oldu ayni dert bende de var
@Happy6161 yok 32 yasindayim 😊
@Happy6161 teşekkür ederim :)
Ne demek toplamiyor toplamazsa ben toplar bütün oyuncaklarını saklarim 😃
Henüz 7 yaşında annesi.
Baskı yapmadan yorulduğunuzu belirtin ve onun yardımına ihtiyacınızın olduğunu söyleyin.
İkim var. Bu ne kadar doğru bilmiyorum ama yarışa sokuyorum
"En çok oyuncağı kim toplayacak "yarışı
Belki hadi zaman tuttcam kaç dakikada toplayacaksın veya ben içeriyi toplayana kadar toplayabilecek misin gibi şeyler işe yarar
İkizim*
Rica ederim😊😊
Oyun haline getirebilirsin oda toplamayı. Bakalım kaç dakikada toplayacaksın. Ya da sınır koyarak deneyebilirsin. Eğer çok dağılırsa toplamazsan bazı şeylere müsaade etmeyeceğim. Vs deneyebilirsin Ceza ve mükafat karşılığında olmasın ama.
tamamen toplamasını beklemiyoruz elbette, üsteleyerek bir kaç parça topluyor hepsi bu.
konuyla pek alakası yok ama ne zaman admin oldun? benmi yeni farkettim acaba😀
+1 verir geçerim muhatap olmam diyorsun yani! sadece bir soru sordum ve egonun patlamasıyla sonuçlandı bu soru. enteresan kişiliklersiniz vesselam
Küçük şeylerle ödüllendirmeyi denesen nasıl olur arkadaşım? Yeni bir kitap , sevdiği bir oyuncak , istediği bir yiyecek? ☺
Haklısın canım :(
Çocuklarım odalarını temiz tutar. Oğlunuza sorumluluk veriniz.
Zamanla öğrettik şimdi ara sıra söyletir , ama genelde söyletmeden dağınıklığını toparlar :)
Amin inşallah. :)
Aslında ona bunu oyun ile alıştırabilirsin mesela macera oyunu üretin veya atıyorum hazine bulma, bu şekilde hem toplar hem de eğlenmiş olur.
yani bakın aslında biraz ifadeniz bazı şeyleri anlatıyor. yine siz en iyisini bilrsiniz ama çocuğu çok şımartmamak ve üstüne çok düşmemek gerek. ama türk ailelerindeki en büyük sorun bu hele tek çocuk varsa
çocuğum yok ama bir çocuk olarak bende odami toplamiyorum 😂😂
dağınık çocuklar çok zeki olurlarmış diye bir yazı okumuştum.
Odasını toplamayı gereksiz bir şey olarak gördüğü sürece odasını toplamaz.
oglunu evleninceye kadar idare et.. evlendiginde karisi toplar yataklarini..
Küçük ödül hilelerine kanabilir belki 😂
Odayı toplaması karşılığında istediği bir şeyi alabilirsin ona. Tabii ne kadar doğru bilemem
Dağınık insanlar zeki olurlar bence dağınık olmasına sevinmelisin
Ben de odamı 15 günde bir toplarım kendimi bildim bileli böyle toplamaktan kastettiğim de odamın her yerindeki kıyafetleri gelişigüzel dolaba sallayıp kapağını da kapatmak hatta yazın kullandığım vantilatör hala pencerenin yanında duruyor ve bütün bunlar olmasa kendimde terslik hissederim
Benimkiler de toplamak istemiyor çoğu zaman. Yorgunum diye bir bahane bulmuşlar bide.
Bazen ikisinin arasında rekabet oluşturuyorum bazende öğretmeninze şikayet ederim diye tehdit ediyorum. Her ikisininde yanlış olduğunun farkındayım.
Eğer bir çocuğum olursa odasını toplatmıycam çok gereksiz bişey
benim oglanda hiç toplamıyor hiç bişeyini
17 yaşına girdi ve halen masası çok dağınık.
Bunu ilk başta bir görev gibi değilde oyun gibi öğretilmeli ama 7 yaşından önce. Çocuklara sorumluluk vermek onların kişiliklerine katkıdır.
Ona oda toplatmanın en iyi yolu oyun ile beraber çalışmadır. Bize böyle öğrettiler. Hadi şunu oynarken toplayalım gibi :)
Yok henuz kucuk ablasi 😋
Benim odamı hala annem topluyor. Yıllardır uğraşıyor dolabımı düzelttiremedi. Olmuyorsa olmuyor fazla uğraşmayın anneler
İlerde nasıl olur bilemem ama şu an çarpıp devirdiği oyuncağını bile düzeltiyo. Tipik başak erkeği diyorum çünkü babası da öyle. Ben dağıtıyorum onlar topluyor 😂
Çocuğum yok, kendi açımdan bakınca ne kadar düzenlesem bile dağınıklıkta buluyorum kendimi.
oğlum olmadı henüz :/
Alistirman lazim erkek cocugu galibaa
Ödül şeklinde olabilir. Toplarsan istediği basit şeyleri gerçekleştirebilirsin
Çocuğum yok , biz daha o aşamaya geçemedik :D
çocuğum yok maalesef..
annesi terbiye vermemiş
bekar olunca çocuk olmayınca o dert yok :)
Çocuğum yok.
Bende toplamam
Henüz anne olmadım
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
En İyi Cevaplar