1 aylık oğlum var anne sutu veriyorum ancak uyanik oldugu surece surekli emmek istiyor doktorum emziğe alistirmami önerdi 1 haftadir uğraşıyorum bir türlü almiyor emziği kusacak gibi oluyor hep atiyor agzindan ne yapmam gerekiyor nasil alistiracagim bebeğimi emziğe? yardim lutfen
Cevabın nedir?
Çok Süper Cevap
Bebeklerde emme eylemi, anne karnından itibaren başlayan bir refleks. Doğumdan sonra da bu refleksin bilinirliği gereği emzikler kullanılabilmekte ve bebeklerin ağladığı zaman sakinleşmesi sağlanabilir. Bebeği emziğe alıştırmanın yolları da bu nedenle yeni doğum yapmış anneler, yeni ebeveyn olmuş erişkin bireyler için önem teşkil eder. Süreç stabil ilerlemediği ve kimi bebekler emziğe kolay kolay geçemediği için emzik tutmayan bebeğe nasıl alıştırılır sorusu da ebeveynler tarafından sıkça sorulmakta.
Bebeğin emziğe zamanında ve doğru bir şekilde geçmesi amaçlanırken aynı zamanda emzik bağımlılığına karşı da dikkatli davranmak elzem. Peki bu yöntemler neler olabilir? İçeriğimizdeki önerileri takip ederek siz de bebeğinizin emzik alışkanlığını sağlayabilirsiniz.Bebeklere Emzik Nasıl Alıştırılır? Emziğe Alıştırma Yöntemleri Nelerdir?
Bebek emziğe nasıl alıştırılır sorusunun birden fazla yanıtı var. Sunulan yöntem çeşitliliği sayesinde de ebeveynler etkili olmayan bir yöntemden diğerine geçebilir. Emme refleksine sahip olarak dünyaya gelen bebekler, bu refleksleri gereği iki emzirme arasında ağlayabiliyor ya da tok olmalarına rağmen emme isteğinde bulunabilir. Bu noktada doğru emzirme yöntemlerini uygulamak kadar ideal bir emzik seçimi de çok önemli hâle gelir. İlk defa emzik kullanacak ebeveynlerin yeni doğan bebekler için uygun emzikleri tercih etmesi gerekir. Ayrıca emzirmenin doğru tekniklerle ve uygun koşullarda yapılması hem anne hem de bebek sağlığı açısından da büyük önem taşır. Bebekler emziğe nasıl alıştırılır sorusunun da belli başlı yanıtları şu şekilde:
- Emziği tatlandırma,
- Bebek emzikle beraber yatırma,
- Emziğe anne sütü damlatma,
- Farklı emzikler deneme,
- Anne memesine benzeyen emzikler deneme,
- Bebek emziği tutarken destekleme,
Bunlar bebeği emziğe alıştırma yöntemleri arasındaki yaygın örnekler olup birçoğu deneyimler ile beraber ortaya çıkan yöntemler. Tek tek bu yöntemleri inceleyerek pratikteki karşılıklarını öğrenmek için okumaya devam edebilirsiniz.1. Emziği Tatlandırmayı Deneyin
Bebekler emziğe nasıl alıştırılır sorusuna karşın öne çıkan yöntemlerden biri emziği tatlandırmak. Gelgelelim öncelikle bilmeniz gerekir ki, bu yöntem yenidoğan döneminde değil, bebeğin ek gıda almaya dönemler için daha uygun. Bu nedenle anne sütü ile geçen ilk altı ayda bu yöntemin denenmesi tavsiye edilmez. Ek gıda dönemindeki bebeklere bal ya da pekmez gibi tatlandırıcılara batırılan emzik verilebilir. Bebeğinizin ek gıda döneminde sevdiği tatlardan yararlanarak emziği tatlandırabilirsiniz.
Böylece ek gıda dönemindeki bebekler, sevdikleri lezzetleri emziklerde de bulabilir ve emziklere daha kolay bir şekilde alışabilir. Gelgelelim bu yöntemin bir dezavantajı da olabilmekte. Özellikle gece boyu bebeğin ağzında kalan tatlandırılmış emzik, ağızda çürük oluşmasına neden olabilir. Bu nedenle bu yöntem daha kısa süreli olarak uygulanabilir2. Bebek Yatarken Emziği Ağzına Koyun
Bebekler, uyurken de emme alışkanlıkları / reflekslerini devam ettirebilir. Bu da aslında bebeğe emzik alıştırma yöntemleri içerisinde son derece pratik ve faydalı olabilir. Uyku döneminde de süren bu refleksten yararlanabilir, bebeğiniz yatarken emziği ağzına koyabilirsiniz. Bu yöntem de çok sık uygulanır ve emziğe alışma sürecini kolaylaştırıp hızlandırabilir. Burada yapılması gereken önemli bir uygulama daha var: Bebeğin emziği ağzında kontrollü bir şekilde tuttuğundan emin olana kadar yanından ayrılmamak gerekir.
3. Emziğe Anne Sütü Damlatın
Bebeklerin ilk besini olan anne sütü, onlara huzur, güven ve rahatlık vermesi ile de büyük öneme sahip. Bu nedenle yalancı memeye nasıl alıştırılır sorusuna verilebilecek en "doğal" yanıtlardan biri de bu. Bebeğin emziğine birkaç damla anne sütü damlatıp ona verilebilir. Bebek de bu tanıdık ve sevdiği tada sahip emziğe çok daha hızlı bir şekilde alışabilir. Anne memesinden aldığı lezzeti emzikten de almaya devam eden bebekler, bu sayede emme refleksini emzikte sürdürmeye başlayabilir. Ayrıca bu yöntem, henüz ek gıdaya geçmemiş bebeklerin emziğe alışması için de ideal olabilir.
4. Farklı Emzikler Deneyin
Bazı bebekler için süreç doğru emziği bulana kadar deneme - yanılma ile geçebilir. Farklı birçok yöntem denendiği hâlde bebek emziğe alışmıyorsa, mevcut emzik problem teşkil ediyor olabilir. Her bebeğin karakteri, tavrı, mizacı farklı olduğu için emzik türleri arasından da doğrusunu bulmak gerekir. Tek bir emzikte ısrarcı olmamak, gerekirse farklı emzik tiplerini denemek de fayda sağlayabilir.
Bu nedenle farklı markaların emzik modelleri arasından da bir tercihte bulunmak mümkün. Bu sayede bebeğin her bir emziğe nasıl tepki verdiği de gözlemlenebilir ve bundan bir sonuç çıkarılabilir. Emzik seçerken bebeğinizin dönemine de dikkat etmenizde yarar var, çünkü bazı emzikler belirli dönem aralığındaki bebekler için uygun. Bunlardan birkaçını ifade etmek gerekirse:
1. Ortodontik bebek emzikleri: En çok tercih edilen emzik çeşitleri arasında yer alır. Taban kısmı düz olan ortodontik bebek emziklerinin yukarıdaki kısmı ise yuvarlak ve tümsekli olur.
2. Yuvarlak uçlu bebek emzikleri: Yuvarlak uçlu emzikler de anne memesini andırması bakımından fayda sağlayabilir. Genellikle silikon ya da kauçuk kullanılarak imal edilen bu emzikler, tümüyle yuvarlak bir uca sahip.
3. Silikon bebek emzikleri: Yüksek sıcaklıklara dayanıklı olan silikon emzikler; yumuşak, tatsız ve pürüzsüz bir tasarıma sahip. Bu sayede pek çok bebek silikon emziklere kolayca alışabilir.
4. Damaklı ve damaksız emzikler: Damaklı emzik çeşitleri, bebeğin damak şeklini alan modellere denir. Bebeklerin ağız yapısı ile tam bir uyum içerisinde hareket etmesi bakımından ağızda herhangi bir şekil bozukluğuna yol açmaz. Damaksız emzikler ise yapıları dolayısıyla anne memesini anımsatır. 1 yaşından itibaren damağa baskı yapabildiği için genellikle daha erken dönemlerde tercih edilmekte.
Piyasadaki emzik çeşitlerini incelerken marka güvenilirliği, kullanıcı yorumları, ürün özellikleri ve bebeğinizin hassasiyetlerini göz önünde bulundurabilirsiniz. Bu sayede kısa sürede en doğru emziği seçebilirsiniz.5. Anne Memesine Benzeyen Emzikler Deneyin
Yeni doğan bebeği emziğe alıştırma yöntemlerinden biri de anne memesine yakın emzikleri tercih etmek. Tahmin edilenden çok daha seçici olabilen bebekler, tat alma konusunda şaşırtıcı düzeyde hassasiyete sahip olabilir. Bu da ebeveynleri anne memesini andıran emzikleri almaya yönlendirebilir. Anne göğüs ucunun yuvarlaklığı ile aynı / benzer boyutlarda olan bu tip emzikler, Philips Avent, Tomme Tippe, Chicco gibi markaların ürünlerinde çokça öne çıkar. Özellikle ortodontik tasarıma sahip emzikler sayesinde diş ve diş etlerinin gelişimine de katkıda bulunmak mümkün olmakta.
6. Bebek Emziği Tutarken Destekleyin
Bebeklerin emziği benimsemesi emmeye devam edecekleri anlamına gelmez. Bu nedenle emziği tamamen bırakmak doğru olmayabilir. En azından alışma ve kabul etme dönemine kadar ebeveynlerin emziği tutarken elleri ile yavaşça desteklemesi de yaygın yöntemler arasında. Bu sayede yavaş yavaş emziği kabul etmeye başlayan bebeğin bu süreci devam ettirmesi sağlanabilir. Sonuç olarak bu dönemde yönlendirmeler ve destekler ile hareket edebilen bebeklerin emziği aldıklarında nasıl olsa emmeye devam edeceklerini düşünmemek gerekir. Bebeği zarif ve narin bir şekilde el ile destekleyerek bu süreci sorunsuz bir şekilde atlatabilirsiniz.
Yeni Doğan Bebeklerin Emziğe Alışması Ne Kadar Sürer?
Teorik olarak bakıldığında bebeklerin doğdukları andan itibaren emziğe hazır oldukları söylenebilir. Bununla beraber teori ile pratik çoğu zaman birbirini karşılamakta güçlük çeker. Her bebeğin emziğe alışma süreci önemli ölçüde değişkenlik gösterir. Tıpkı teorideki gibi doğdukları dönemden çok kısa bir süre sonra emziğe hemen alışan bebekler de var, uzun süre emziği kabul etmeyen bebekler de. Bu açıdan nokta atışı ve spesifik bir yanıt vermek güç. Annelerin aktardıkları arasında da ciddi ölçüde farklar var.
Bununla beraber yenidoğan refleksleri çeşitli yönlendirmelere göre şekillenebilmekte. Örneğin, bebeğin yanaklarına ya da dudak kenarlarına dokunulduğu zaman yüzünü o yöne çevirip emme pozisyonu alabilir. Bu refleks öyle kuvvetli ki hamilelik sırasında alınan ultrason görüntülerinde dahi çoğu bebeğin parmağını emdiğini görülebilir.10 Yorumla
En İyi Cevaplar
seni emiyorsa sevinmelisin ve emzige alıştırmani tavsiye etmiyorum kesinlikle hemşire olarak sağlıklı değil yere düşüyor havadan gelen toz mikrop yikasanda üstün de kalıyor ve onu ağzına aldığı için çok sık enfeksiyon geçiriyorlar bebekler sürekli iğne yapılıyor ayrıca alışınca anneye rahatlık oluyor bebek çocuk olutor halen ağzında emzik sırf aglamasin diye biraktirmiyorlar bu da çene yapisini bozuyor alt çene açık kalıyor dişler eğri ve çürük oluyor çene ameliyatı da 12 saat sürüyor ben olsam kullanmam ve bana gelen emzikli çocuklarla konuşup emziklerini gözleri nin onun de çöp e atıyorum karar senin artık
25 Yorumla
Soran+1 yılhaklisiniz ama doktorum bunu yapmam gerektigini soyledi ben de istemiyorum normalde. fakat sütüm çok besledigi icin çok kilo aliyormus normal zamaninda almasi gerekmis o kiloyu. ben de bilemedim simdi
Soran+1 yılbenimki de 1 bucuk kilo aldi evet. boyu 50 cm idi Şu an kac blmiyorum
Soran+1 yılyarin götüreceğiz
+1 yılbenim kardeşim var emziğe şeker sürdük ve gün içinde hep vermeye çalıştık bir süre sonra alıştı sanırım hemen aldı başlarda emmek istemedi ama sonra alıştı şeker gibi şeyler veya süte batırıp verebilirsin 😌
00 Yorumla
+1 yılUğraşma boşuna almıyorsa emziği... Sütünü sağ, biberona koy öyle ver... Onun tadını alınca sana yapışmaktan vaz gecer... Ama hepten koparma aranızda ki bağı... Bebeğin emmesi iyidir ama fazlası anne memesi için sakıncalı ve sıkıntıdır... Göğüs ucunda çatlak veya yara olduğun da sudocrem krem kullan... İlk başlarda canın çok yanacak, ağlayacak duruma geleceksin, bunları önlemek için arada bir buz takviyesi yap...
10 Yorumla
+1 yılöncelikle çocuğun doyduğuna emin misin? çocuğa 2 saatte bir meme versen yeterli 1 aylık çocuk sürekli neden meme ister. emzikte lazım bir şey değil benim 2 kızımda emzik almadı mesela. bağlanmayla alakalı bir durum bu. emziksiz de halledebilirsin.
14 Yorumla
Soran+1 yılevet eminim doyduguna doktor da dedi zaten 1 haftada almasi gereken kiloyu 2 gunde almis bebegim zaten sütüm akıyor da yetiyor yani. doktor dedi birden boyle kilo almasi iyi degil emzige alistir diye ondan ben de dusundum zaten yoksa dusunmuyordum emzigi
- +1 yıl
Uzak dur o doktordan, doktor bozuntusu, ortalıkta doktorum diye geziyor sığır... Ayrıca şekerli ballı bilmem neye batırıp verme emziği falan... O aylıkda bir çocuk için çok agit ve zararlı tatlı...
Soran+1 yılben de vermemekten yanayim zaten çogunluk da verme dedi vazgeçtim emzik vermekten
- +1 yıl
En mantiklisi bu
AI Persona’ya Sor
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
17
Cevap
19Cevap
+1 yılAnnem pekmeze batirip verdigini soylemisti o zaman alirmisim sende bir dene diycemde bebeklere yalnis bir uygulama gibi geldi saglik acisindan dusunulesi
10 Yorumla
Gizli Üye(25-29)+1 yılHerkesin dedigine aldirma bence 1 aylık bi bebek sürekli zaten emmek ister refleks olarak ta yapabilir aynisi bizde de olmuştu ama benim sütüm yeterli olmadigini anladik ve mama verdik ilk 15 gunlukken alistirmaya basladik kizimi yoksa tutmasi çok zor olurmus ve tutmazmiş , emziği bazi doktorlar oneriyor agiz yapisini bozmayan emziklerde var kullanabilirsin, ve seni çok rahatlatir sıdalanırsa huzursuzlanirsa sebebsiz yere emzik bebeginin huzursuzlugunu alir ve sakinletir gece uyuturken de çok rahat edersin ben emzikle uyutuyorum hiç kucagima almadan hemde aklina hangisi yatiyorsa oyle yapmalisin.
00 Yorumla
+1 yıl1 aylık bebeği emziğe alıştırmamanı öneririm. Hatta emziksiz çok daha sağlıklı bir bebeklik geçirir.
21 Yorumla
Soran+1 yılben de oyle dusunuyorum ama doktorum tavsiye edince düşündüm açikçasi
+1 yıldaha 1 aylık sadece anne sütü emmeli boş ver emziği ya o kadar lazım değil ki daha 1 aylık birde
30 Yorumla
+1 yılavent soothie bu konuda hayat kurtarıyor bir bak istersen😊ben de onu kullanıyorum ayrıca anne memesine en çok benzeyen emzik o
10 Yorumlaemziğe alıştırma iyi olmuyor 40 ından sonra düzelir. Şu an doymadığı için sürekli istiyor olabilir...
10 YorumlaNe emziği, daha bebek o. Daha bu yaşta kimyasalı ağzına koyma çocuğun.
20 Yorumla- Çocuk & Ebeveyn konusunda 745 cevap paylaştı.
+1 yılEmziğe alıştırma. Çevreye ilgisini kaybeder. Damak yapısı bozulur.
20 Yorumla daha bir aylıkmış bebiş
emziğe alışması gerekli mi
bırak bol bol emzir20 Yorumla
+1 yılAlıştırma bence plastik bişey yani çok iğrenç buluyorum kullanmamisim hatta ben de 😀
20 Yorumla
+1 yılallah analı babalı büyütsün almıyorsa alıstırmayın ne olcak ki
20 Yorumla2 saatte bir emzirmelisin sürekli emmek istese bile. emzige de alistirma
12 Yorumla
+1 yılpekmeze veya küçük bardağa az şekerli bir şu yap emzik tatlı diye emmeye başlar. Doğal emzir memelerin sarkmaz korkma. Şimdiki kadınlar memelerinin sarkacak korkusundan doğru dürüst emzirmiyor...
111 Yorumla
Soran+1 yılben zaten uyanik oldugu surece yarim saatte bir en az 20 dakika emziriyorum bebegimi sütüm de yetiyor bundan korkmuyorum yakinmiyorum da. doktorum 1 haftada almasi gereken kiloyu surekli sut aldigindan dolayi 2 gunde aldigini ve bu durumun cok iyi olmadigini soyledi bu yuzden emzige alistir dedi yoksa bebegimi emzirmekten bir sikayetim yok
- +1 yıl
Bırak o dangalak doktoru, boş konuşmuş... Anne sütü bu başka bişey değil... Bırak çocuk kilosunu anne sütünden alsın, çocuk 6_7aylik olunca hareketlenecek zaten ister istemez o kilosu düşecek... 7-8 aylıktan sonra ek gıda vermeye başlayınca çocuk kendini toparlayacak...
- +1 yıl
@scorpion_29 bence de obez diyeceğimiz kadar aşırı bir kilosu yoksa sıkıntı yok kaç kilo şimdi
- +1 yıl
aslı2010 :D aynı düşüncedeyiz. memem sarkıyor diyemiyor sütüm gelmiyor diyo :D
- +1 yıl
- +1 yıl
@scorpion_29 bence de
- +1 yıl
çocuk gün geçtikçe büyüyor büyüdükçe hareketleniyor hareketlendikçe kilo kaybediyor.
- +1 yıl
- +1 yıl
@scorpion_29 rica ederim
Alıştırma zaten bu yaşta bebek hep emmek ister bu gayet normal yani sık sık emzir cenesi yoruluyor 1 2 dk da bırakıyor zaten öbür türlü doymaz
30 YorumlaÇocuk & Ebeveyn konusunda 842 cevap paylaştı. Benim büyük kızım alişmadı.
Kücük kizima hastane aliştırmiş ağzina vere vere. O emzığınde boyutları var. Ben kücük kızım eve gelince vermedim.00 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılBenimki 3 aylikken alisti anca emmeyi bilmiyodu firlatip atiyodu agzindan ugrasmadik bizde bir gün tesadüfen disi kasiniyor isirsin diye verdik agzina emmeye basladi nasi mutlu olduk 😄
10 Yorumla
+1 yılGerçeği varken sahtesiylemi uğraşsın çocuk emmek istemiyosa ne kadar uğraşırsan uğraş alıştıramazsın çocuk uyanık işi biliyo
00 Yorumlaiçine meyve konan emzikler var deneyebilirsin tadını sever belki
01 Yorumla
+1 yılsey şeker falan sürüyorlar bal reçel falann ama onun icin biraz erken olabilir
00 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılEmzik tipleri var büyük küçük ona göre bakın emziğin ucuna süt sürün vy tatlı birşeyler sürün verin
10 Yorumlaemziği kendi sütüne sürt sonuçta önce senin sütünü tadar
00 YorumlaBırak emzik vermeyi doğal olarak büyüt
30 Yorumla
Gizli Üye(25-29)+1 yılGeceleri ver öyle alışıyorlar
10 Yorumla
+1 yılBırak anne sütü içsin şakın öyle hata yapma
40 Yorumla
+1 yılemzigin ucuna tatli biseyler sur
10 Yorumlaemziğin ucuna kendi sütünden sur sonra ağzına koy.
00 Yorumlaalıştırma bence kesınlıkle hemde.
00 Yorumla
Gizli Üye(45 üstü)+1 yılCok zor bizim kiz 9 aylik hala emzik almiyor
00 Yorumla
Gizli Üye(36-45)+1 yılemziğe bal falan sürsen
01 Yorumla
+1 yılbacım emziği sokcan emcek işte ne var bunda :D
00 Yorumla
+1 yılBeni emzir bundan sonra
00 Yorumla
+1 yılB kaç çeşit emzik al tek tek dene
00 Yorumla
+1 yılBen alıştıramadım