Hamilelikte bebeğin cinsiyetini öğrenmekle başlar pembeler, maviler. Kız bebek doğacaksa tütü etekler, erkek bebek doğacaksa mavi tulumlar hazır edilir. Süslenmiş, paketlenmiş kocaman bir ayrımcılıktan öteye geçemeyen yapay şirinlikler... Siz ne diyorsunuz? Dünyaya gelir gelmez başlayan ayrımcılıkla baş edebilir miyiz?
Pembe ve mavinin cinsiyetçi bir balon olduğunu düşünüyorum.
Pembe ve mavinin sadece yakıştığı için kullanıldığını düşünüyorum, rahatsız olmuyorum.
Bebek bebektir, cinsiyet vurgusu yapan hiçbir şeyi kabul edemem.
Cinsiyet ayrımı yapılmasında sakınca görmüyorum.
Yaşını ve cinsiyetini belirt, oyunu kullan:
Lütfen yaşını seç
Cinsiyetçilik renk dayatmasıyla başlar! Bebeklikten başlayan cinsiyetçi tutuma bakış açınız nedir?
Bundan 2 asır önce ortada ne mavi ne pembe bebek kıyafetleri vardı. Her çocuk benzer renkte benzer kıyafetleri giyiyordu.
1 asır önce kız çocuklarının "mavi" erkek çocuklarının da "pembe" kıyafet giymesinin daha "sevimli" olacağı ileri sürüldü ve bu moda akımı ile bebek kıyafetlerinde, kumaş satışlarında, terzilerde o zamana dek görülmemiş bir yoğunlukta talep oluştu.
Birkaç yıl sonra da bu kıyafetlerin renkleri değiştirildi, elbisemsi kıyafetler yerine etek ve pantolon kalıpları ortaya çıktı. Daha da yoğun bir ekonomik döngü başladı.
Zaman geçtikçe (oldukça uzun bir zaman) vay efendim nedir bu renklerin cinsiyetçileştirilmesi adı altında şu an cinsiyetsiz renklerdeki bebek ürünlerinin satışı destekleniyor. Aldığımız her sarı bebek tulumu bu tutumun bir hedefi.
Şeytan Marka Giyer filminde giydiğin çirkin, mavi bluza bile bizler karar veriyoruz gibisinden bir replik vardı. Kısaca konunun özeti bu.
Cinsiyetçilik bahane, kapitalizmin görünmez ellerinden biri olan moda işini yapıyor sadece. Biz saf insanlar da aylak aylak yaşayıp gidiyoruz.
Benim tulumlarım kıyafetlerim hep yeşil, turuncu, sarı, beyaz renktelermiş. Ben de çocuklarıma benzer renkler giydirmek isterim. Ama şöyle bir şey var. Yolda giderken birinin kızım için 'oğlunuzun adı ne' ya da oğlum için 'kızınızın adı ne' gibi bir soru yöneltmesini istemem. Yeğenlerimden erkek olanın çok güzel nir yüzü vardı ve kız sanılıyordu, kız olansa erkek. Bu bence birinin ismini bildiğiniz halde yanlış söylemek gibi bir şey. En azından benim için. Ayrıca cinsiyet dayatmacılığının sadece kıyafet rengiyle olacağını sanmıyorum. 'Göster oğlum pipini' diyen zihniyeti silmedikçe, 'kapat kız bacaklarını' saygı anlayışını değiştirmedikçe istersek tüm bebeklere beyaz giydirelim. Yine de bir şey değişmez.
Cinsiyetçilik renkte başlıyor, kız çocuklarına güven yok, kolay kabul eden toplum değiliz ataerkil geleneği benimseyen çoğunluk var.
Bana kalırsa ataerkilliği sadece saygı ve ahlak konusunda değerlendirebiliriz, fazlasını değerlendirmek, kız çocuğunu aileden soğumasına ve uzaklaşmasına sebep olur.
Diğer hususlar tamamen aile dayatması ile gerçekleşiyor bu hiç etkili bir yöntem değil. Peki neden etkili yöntem değil; çocuğu yasaklara itiyor, ve üst üste yanlış yapıyor, korkuyor artık yanlış yapmaktan, bir süre sonra korku yalana dönüşüyor.
Erkek ve kız çocuğu'nun yetişme tarzı, eğitimi, sosyal aktivite gibi unsurlar eşit olmalı.
İyi bir ebeveyn, çocuklarına cinsiyet gözetmeden eşit yaklaşarak davranmalıdır, mutlaka biraz daha korumamız gerekli ama, bunun bir sınırı olmalı, abartmadan.
Kadın el ise, erkek ayaktır. El ile ayağın aynı fonksiyonlara sahip olduğunu iddia edebilecek var mı? Sen ele yürümesini söylersen bu yaptığın ele zulümdür. Sen ayağa tutmasını söylersen bu yaptığında ayağa zulüm olur. Ortada cinsiyet ayrımcılığı değil fonksiyon ayrımcılığı vardır. Ben annemin halde çalışıp kasa kasa domates taşımasına izin vermem çünkü bu onun fıtratına terstir. Kadınlar erkeklere kıyasla nasıl bir merhamet, şefkat örneğiyse; erkeklerde güç, kuvvet örneğidir. Tabi bazılarımız şefkat ve merhameti küçümser banane ben güç istiyorum. s. s. s. diye söyler. Triplere girer. Sonrada ortaya bu ayrımcılık denen, eşitlik yok denen şeyi atar.
Yazımda teşbih kullandım. Kadını el erkeği ise ayak olarak kıyasladım. Kadını sevgi, erkeği öfke olarak da kıyaslayabilirdim ozamanda duygusal eşitlikten bahsetmiyormu diyeceksin. :) Teferruata değil, hakikata bak. Yazdığım yazıda cinsiyet ayrımcılığının olmadığını belirttim. Bunlar sadece safsata.
@_Heimatlos En başından beri yazdıklarımdan alakasız sitem ediyorsun. Tekrar belirtiyorum sadece teşbih kullandım. Ayrımcılığın fonksiyonel olduğunu belirttim. Verdiğim örnek sana göre asıldır, asılsızdır; önemli değil. Dünyada: Karpuz ile karpuz, toprak ile toprak, su ile su dahi birbirinden ayrılırlar. Farkına varmalısın bunun sebebi aradaki cinsiyetler değil; fonksiyonel farklılıklarıdır. Kabak karpuz, bal karpuz. Verimli toprak, verimsiz toprak, içilebilir su, temizlik için kullanılır su. vs. vs. şu an bana karşı olan tezat duruşun bana kadın ve erkeğin fonksiyonel olarak birbiriyle aynı olduğunu gösterebilicekse; lütfen göster. Ki gösteremiyeceksen tezatlığa gerek yok.
Benim tezat bir duruşum yok ve sitem de etmiyorum. Senin fonksiyon dediğin şeyler kadın ve erkeğe önceden belirlenmiş rollerdir. Hani erkekler ağlamaz, erkek adam küpe takmaz yahut kadın dediğin şöyle olacak falan; bunlar. İnsan meyveden, ağaçtan farklı olarak varolur, ağaç ise "var"dır. Anlatabiliyor muyum? Bebekleri daha varolmadan öz'leştirmek insanlıktan değildir bana göre.
Fakat gelip ay bizim fıtratımız böyle şeyi yapacaksan tartışmayalım tabii.
O önceden belirlenen roller kadınla erkeğin fonksiyonel ayrılığından dolayı belirlenir. (fıtrat:yaratılış.) Fonksiyonlar doğuştan olduğu gibi sonradan kazanılanlarıda vardır. Sen diyorsun ki 'Benim fonksiyon diye adlandırdıklarım; kadın ve erkeğe öncesinde biçilmiş rollerdir.'' Ben diyorum ki dünya üzerinde herşey fonksiyonel olarak ayrılır.'' (tezat:karşıtlık) Tezatlık yok diyorsun. ama bu tezatlıktır malesef. Ben senin görüşüne tabiki saygı duyuyorum. Ama durum şu ki: Sana ayrımcalık yok demiyorum. Cinsiyet ayrımcalığı yok diyorum. Fonksiyonel bir ayrımcalık var. Senin yolundan gidiyim.; ''Analar ne yiğitler doğurur.'' Babalar doğuramaz. ''Erkek adam ağlamaz.'' Sahip olduğu fonksiyonların gereğince toplumda edindiği statüsünün zedelenmemesi amaçlanan söz. ''Erkek adam küpe takmaz.'' bunlar hep fonksiyonlarının insanları taşıdığı statünün sonuçlarıdır. Derinlemesine düşünürsen gerçekten sende benim anlatmak istediğimi anlıycaksın. Cinsiyet ayrımcalığı dediğin aslında fonksiyondur.
D dedim. çünkü cinsiyetler ayrıdır. problem olan bu ayrımı üstünlük sebebi olarak görmek. bence hiç bir kadın sırf her ay regl oluyor diye erkekler üst düzey ilgi göstermek zorunda değil ya da kadın ıno ilgiyi görmeyince ortalığı cehenneme çevirme hakkı yok. aynı şekilde erkek de sırf erkek olduğu için hiç bir kadın onun emri altına girmek zorunda değil. kısacası kimse kimseyi çekmek zorunda değil. her birey sınırını bilmeli. ama cinsiyet kavramının tamamen yok olmasına karşıyım. sadece cinsiyet kavramıyla birlikte "birey olma" kavramının da çocuğa aşılanması gerektiğini düşünüyorum. bu da pijamanın rengiyle felan olacak bir şey değil.
cinsiyetçilik kavramı çok boş ve gereksiz bir kavram. çünkü cinsiyet kavramı doğanın kanunu erkek ve kadın farklıdır erkek ve kadının eşit olması demek aynı olması demek değil cinsiyet kavramı var ve hep olacak. doğal bir sonuç olan cinsiyet kavramını türetilmiş ve insanları ayrıştıran bir kavram olarak nitelendirmekten vazgeçin. bizler insanız en temelde canlıyız ve canlıların cinsiyeti olur bitkilerin bile dişisi erkeği var şu işin b*kunu çıkarmayın artık
Aslında buna cinsiyetçilik denilmez. Cinsiyetçilik üstün görme durumlarında olur burada pembenin maviden veya mavinin pembeden herhangi bir üstünlüğü söz konusu değil. Ayırt edebilmenin yolu simgeler halinde belirtebilmektir mesela biyolojide erkek simgesi ile kadın simgesi birbirinden bağımsız haldedir. Bu siteden yola çıkan bazı arkadaşlar burada bile var demiş fakat ayırt edilebilmenin yolu budur. Cinsiyetçiliğin her türlüsüne karşıyım insanlar cinsiyetlerine, ırklarına, değerlerine, dinlerine, göre yargılanmamalı fakat hepimizin ayırt edici bazı noktaları da olmalıdır değil mi? Yoksa bir sürüden farkımız kalmaz irade sahibi de olamazdık.
Kadın pembe sever erkek mavi yanılgısı çok fazla. Bu yanılgı yüzünden bir erkeğe hangi rengi sevdiğini sorunca eğer pembe derse kılıbık ve. lakaplar takılacağı için susmayı ter ih eder. Hayır dostum! Susmayacaksın bağıra bağıra sevdiğin rengi hoşlandığın türü söyleyeceksin. İstedikleri kadar erkek Fatma veya kılıbık desinler sen sırf bir kelime için sevdiğin şeyden vaz geçme yeter.
Ben pembeyi asla onaylamıyorum ki renklerin çocuğu etkilediği çok doğru ve pembe iyi bir renk değil çocuk için. Kız olsun erkek olsun yeşil, sarı, mavi gibi birçok rengin açık tonlarını giymeli ve ileriki yaşında çocupun sevdiği renge göre kıyafet seçilmeli. Çocuk önemli bir mevzu bu yüzden pembeden uzak durun lütfen.
Bana göre bebek üzerinden cinsiyet vurgusu yapılmamalı. Ayrıca aileler kıza mavi erkeğe pembe giydirmek isteseler dahi, tekstil fabrikaları bu tarz eşya neredeyse hiç denecek kadar az ürettiği için pek mümkün olmuyo bu durum. Sonuçta büyüyünce kızlar mavi, erkekler de pembe rengini kullanabiliyor. Bence sıkıntılı bir durum yok
Toplum olarak çiçek böcekten arabalara kadar her şeyi öyle cinsiyetleşdirmişiz ki bu normal olarak görülüyor. Çocuğun varoluşundan önce onun özünü oluşturmaya çalışıyorlar. Bu kıza hep pembe, erkeğe de hep mavi yakışıyor diyorsunuz da böyle bir şey olabilir mi haşmet?
herşeyin bir anlamı olduğu gibi renklerinde anlamları vardır. beyaz saflığı , temizliği ve masumiyeti simgelediği gibi mavi erkeği pembe kadının rengi olduğu aşıkar bunda renk dayatması demeni doğru bulmadım.
@_Heimatlos kim belirlemişse ellerine sağlık iyi yapmış bazı şeyleri ifade edemediğimiz yerde böyle şeyler devreye giriyor yani abartılacak bir şey değil. zaten yaradılışdan dolayı erkek ve kız birbirinden farklı şeyler o yüzden kötü bişey olarak görmüyorum.
Yaradılış veya varoluşdan kaynaklı farklar tabii ki de vardır. Amma bu ve bu gibi şeyler sistemin tek düze kadın/erkek yaratma çabası. Minicik bir bebeğe dahi rol belirlemek.
Hergün artan kadın cinayetlerinin altında yatan sebeplerinden biri de budur; toplumun önceden biçilmiş rolleri.
@_Heimatlos hayda kadın cinayetlerini bir renge bağlamak doğru değil bende erkek bir oğlum olsa kıyafet alırken gidip mavi alırım veya kız cocugum olsa pembe alırım ama sadece kadin değil kimseyi öldürmem
Bir renge bağlamadım ki. Böyle küçük detaylarla çocuk yaştan eşitsizliğin temelleri kuruluyor demek istedim. Bak kız pembe erkek mavi giymesin demiyorum. Artık nesneleri cinsiyetleşdirmeyelim diyorum. Pembe giyen erkeğe güzel kardeşim diyerek hakaret etdiyini düşünen dar zihniyetli bir güruh var ki bu rolleri sahiplenmişler.
ben seni anlıyorum görüşüne saygım var. umarım sende beni anlarsın bana göre yukarda yazıklarım gibi ama nesnelere cinsiyet yuklemek doğru değil lafı bence tam tersi bazı nesnelere rol yüklemek bence doğru ornek vereyim sonra bu konuyuda burada bitirelim bir erkek etek giyip gezse olmaz bazı şeylerde onun gibi bana göre. Bebek bebektir ama ilerde cinsiyet karmaşasına duşmemesı için bebekken özellikle erkekse mavi alırım ki bilinç altına ben mavi giyiyorum erkek oldugum için ama erkekte, kızda olsam en nihayetinde iyi bir insan olmalıyım diye bilmesi içinde elimden gelenı yapmak bana düşer.
@_Heimatlos beni rahatsiz eden cinsel yönelimi olmaz cinsel yönelimi başka olduğu için insanlar tarafından ezilmesi hakaret edilmesi işte benı asıl rahatsiz edecek şey o olur.
eğer bebeğine bunun ayrımını yapmazsan ayrımın olduğunu başka yerde öğrenir bunu öğrenince de kendini bir yere oturtamaz bunun yüzünden gay, lezbiyen, biseksüel vs. gibi kolay sapkınlıkları benimseyebilir ve bunlar o kadar küçük anıların zincirleme reaksiyonu ki tespit bile edemezler neden homoseksüel olduğunu bunun gibi çok küçük şeyler bile etkiliyor
ben bir erkeğe pembe turuncu kırmızı gibi renkleri fazla yakıştırmıyorum ama yakışacağı bir tonda g, yerse gözüme hoş gelebilir tabi. kızlara her renk yakışıyor bence. hani bu renk konusunda pek katı değilim
bir renk dayatılması var, çocuk cinsiyetleri ayırabilsin, ayrılabilsin diye. Bu konuda tek olumsuz bakış açısı cinsiyetcilikken, diğer türlü bu renk ayrımının çocuk üzerinde çok fazla yararı da var
Bende öyle bir şey yapılmamış iyi ki de tulumum maviymiş, takımlarım da çeşitli renklerde pembe az. ben renklerle cinsiyetçiliği saçma buluyorum. insanlar istedikleri renkleri giyebilmeli. daha çok kendilerine yakışanı tabi
ben seçimi kişiye birakılmasından yanayım ondan ortak renklerin tercih edilmeli , mavimi pembemi deseler ben mavi derim. günün birinde çocuğum olsa odasının duvarları gökkuşa gibi olacak buna eminim..:)
Herkes belirli bir edep ve ahlakla yetiştirilmesi lazım yaratılış bakımından bile birbirimizden ayrıyız bunedenle ayrımcılık olmayacak bir durum deyil Aşırı ya kaçılmadıgı Ahlaki ve insani Aşagılamya gidilmedigi sürecek Bir sıkıntı muhteva etmez
Ne kadar saçma bir soru ne yapacaktık kız çocuğu doğunca takım elbise mi alacaktık etek almayıp haha adama söverler agjagsj tabiki etek alcam cicili bicili şeyler alacağım
Cinsiyetçilik nedir ya onlar erkek biz kadın bu zaten belli olmuyo mu. Gözümüze pembe ya da maviyle sokulmasa da gerçek bu. Ayrımcılığa girmiyo bu ne manâ.
kafayı yemişsiniz. herkeste böyle marjinal olma çabası var çıldırıyorum sadsda zeka bu değil, kesinlkle değil.. bu gibi algıları adam akıllı oturup düşünseniz, detaya inecem diye kafayı çorba yapmasanız basit gerçeği göreceksiniz aslında.
Bu sitede bile erkekler mavi kizlar pempe renkte. Bu renk olayi temsili birseydir. Ayrimcilikla ne alakasi varki ayrimcilik bir tarafi yuceltip diger tarafi asagilarsan olur.
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Cinsiyet farkındalığı için ilerde cinsellik yönelimi sağlıklı olması için bunu destekliyorum. Kiz kiz gibi , erkek erkek gibi yetiştirilmeli. Renklerde bunun parçası. Cinsiyetçilik ayrımcılık degik değil bu bana göre.
Doğru ve rahatsız edici. Ama öncelik mi? Bence hayır. Bu sitede örneğin bir ton cinsiyetçi yorumun yanında pembe mavi ayrımı çok gözüme batmıyor. Ona sıra gelene kadar çok şey var.
Somucta erkek cocuguna sutyen giydiremezsin cinsiyetini reddetmek cozum degildir. Cinsiyetci davranislar yanlis mesela sen kizsin soyle otur sen erkeksin aglama gibi ama giyimde bir sorun gormuyorum ben
Her şeyi geçtik buna takılı kaldık siz de haklısınız. Cinsiyetçiliği tartışacaksak bunun gelebileceğimiz en son nokta olduğunu düşünüyorum. Önüne geçilmeyecek şeylerle vakit kaybetmemize gerek duymuyorum.
pembeden maviden cinsiyetçilik mi olur Allah aşkına bu zaten fitratta vardir erkek cocuk daha araba silah tarzina yonelirken kiz bebek barbi vs. ile oynamak ister bu gayet doğal
Soru sacma tamamen. Cinsiyet ayrımcılığı ile ne alakası var. Erkek çocuğu erkek gibi kız çocuğu da kız gibi yetiştirmelidir. Asıl bu cinsiyet ayrımcılığına yönlendiriyor insanları.
Çocuk daha bebeklikten itibaren renkleri bile kafasında cinsiyete indirgiyor. Sonra yetişkin olduğunda pembe giyen bir erkeğe ilginç tabirler yakıştırıyor. Ve böylece sadece kadını değil, aklında kadın ile bağdaştırdığı rengi bile küçümsüyor.
Ya ne var bundan kızım olsa gider ben de pembe tutuler alırım renkli tokatlar alırım. Oğlum olsa smokin bile alırım. Kalkıp erkeğe mi tütü giydirilelim cinsiyet ayrımı olmasın diye
En İyi Cevaplar