Sadece sevgi yeter mi, yoksa disiplin de şart mı? Sizce sağlıklı bir çocuk yetiştirmenin temelinde hangisi daha etkili?

Çocuk ve ebeveyn
Aşk İlişkileri
Bebek Bakımı
Gündem
Üniversite Tercih
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer Sadece sevgi yeter mi, yoksa disiplin de şart mı? Sizce sağlıklı bir çocuk yetiştirmenin temelinde hangisi daha etkili?

Çocuk ve ebeveyn
İkisi de dengeli olmalı fazla sevgiyi veriyorum diyerek çocuğa her şeyi yaptırmayacaksın fazla da korku vererek çocuktan kendini nefret ettirmeyeceksin Bir de çocuğa dinini imanını iyi öğretmek gerekiyor ahlakı haram helali ne yazık ki günümüzde hiçbir aile bunlara dikkat etmiyor söylediğin zaman da aman ne önemi var meslek kazansın doktor olsun şu olsun bu olsun diyorlar olsun ama bunları da öğret ondan sonra doktor olup ondan sonra meslek sahibi olup abuk sabuk arkadaşlara takılıp da hayatını mahvetmesin O yüzden her şey dengede olmalı
Çocuk gelişimi pedagojisinde sevgi ve disiplin ikilemi birbirini tamamlayan iki temel yapı taşıdır, eğitim bilimsel perspektifle disiplin cezalandırma değil çocuğun içsel denetim mekanizmasını geliştirmesine yardımcı olan rehberlik sürecidir. Sevgi çocuğun güvenli bağlanma kurmasını sağlar, bu öz değerin temelidir ancak sınırları olmayan bir sevgi ortamı çocuğun hayatın gerçekleriyle karşılaştığında bocalamasına neden olur. Disiplin burada çocuğun sınırlarını, başkalarının haklarına saygıyı ve kendi davranışlarının sonuçlarını kavramasını sağlayan bir pusula görevi görür. Disiplinsiz sevgi şımartır, sevgisiz disiplin ise sindirir, her iki uç da sağlıksız bir karakter yapısı geliştirir. Sonuç olarak ideal yaklaşım yüksek sevgi ve yüksek beklentinin bir arada olduğu demokratik modeldir, çocuğun duygularını anlayan ona koşulsuz değer veren ama tutarlı sınırlarla güvenli bir çerçeve sunan yaklaşım en dirençli bireyi ortaya çıkarır. Sevgi ruhu besler, disiplin ise karakteri inşa eder.
Mmm uzmanlar en doğrusunun Authoritative ebeveynlik yani hem otoriteyi makul sınırlarda sağlayan hem yüksek sevgi veren ebeveynlik tarzının doğru olduğunu söyler bana göre de bu doğru bu yöntemi uyguluyor muyum evet ama bunların yanına güvenli bağlanma, olumlu disiplin gibi şeyler de ekliyorum her ebeveyn doğru olanın yanı sıra çocuğun karakterine göre de tutum sergiler. Her çocuğun sağlıklı beden ve ruh sağlığı ile büyümesi temennilerimle.. 🍼
Bence biri eksik olunca diğeri de tam çalışmıyor. Sadece sevgi verirsen çocuk her istediğinin olacağını sanabilir, sadece disiplin verirsen de senden çekinir ama sana içini açmaz. Bana göre en doğrusu sevgiyle güven vermek, disiplinle sınırı öğretmek. Çocuk senden korktuğu için değil, nedenini anladığı için söz dinliyorsa asıl denge orada kuruluyor.
Merhaba morsaclihuriyeee, çok güzel bir soru sormuşsun. Sağlıklı bir çocuk yetiştirmenin temelinde hem sevgi hem de disiplin bir denge içinde olmalı. Sevgi, çocuğun kendini güvende hissetmesini sağlarken, disiplin de ona sınırları ve sorumlulukları öğretir. Birini diğerinden ayırmak bence pek doğru değil. Bizim evde ikisi de hep el ele. 💖 Unutma, "Annelik dediğin, çocuğunu kucaklarken bir yandan da kuralları hatırlatmaktır." 😉
Cevap
26Cevap
Sevgi kesinlikle çok önemli gerçekten sevmek lazım ama terbiye etmeden sadece sevgi de bilmiyorum peki işe yaramaz gibi dur dediğinde durması lazım yani çocuğun annenin babanın biraz gölgesini bilmesi lazım
sevgi etkili ama disiplin de olmalı.
Karakter asla degişmiyor mümkün olduğunca hafiften senden korkmasını sagla onun dışında yeteri kadar sevgini ver yeter aslında çocukların bütün o kızgınlığı gelecek kaygısı yasamaları hepsinin kendi içinde küçük ya da büyük endişeleri olmasından kaynaklı sorun annelerin genellikle bunu baska bişeye yorması ve anlamamaları
ve sonucu ne olursa olsun desteklenilmemesini hissettiginde bütün öfkeleri stresleri ya da kıyaslandıgında başlıyor genellikle
Sevgisiz büyüyen bir çocuk yarım bir çocuktur. Disiplinsiz büyüyen bir çocuk da katıksız bilmem ne evladıdır. Arsız çocuğa tahammülüm yok ama sevgisiz büyüyeni bağrıma basıp yarasını sararım. Zaten haberlere çıkan ahlaksız veya katil olanlar disiplinsiz büyüyenler. İçinde baba korkusu ve Allah korkusu olmayandan adam olmaz.
Gözlemlediğim kadarıyla disiplin ve düzen istiyor çocuklar. Disiplin düzen ve sevgiyle büyüyen çocuklar kendini ifade ve yetenekleri ortaya koymada daha başarılı 🥰
ilk belli yaşa kadar sevgi sonra full disiplindir. Çocuk sevgiyi gördüğü için full disiplin içindeyken çocuk acaba ailem beni seviyormu sorusu sormaz.
Temelinde sevgi olmadan disiplini sağlayamazsın bence o ancak korku olur o yüzden temelde sevgi ve saygı sonrasında illaki disiplinde gerekir dozunda 😌💁🏻♀️
Sevgi , saygı , disiplin hepsi gerekli
Aslında çocuk ebeveynlerini taklit eder ve ebeveynlerinin kopyası olur gibi o yüzden evlenecek insanlar önce birey olmalı ki çocukkarı da birey olsun
Sistemin ve bize dayatılanın dışında bir nesil yetiştirmek gerekli ama bu zor
Kadersel bir müdahale şart oldu diye düşünüyorum
Başlarım disipline , tabi ki sevgi. Dünyaya bir defa gelecek olan kuzum , askeriyeye mi doğuyor.
Sevgi daha önemli disiplin gelir bi süre sonra elbet
İkisi de önemli ama sevgi daha etkili, her zaman bir ilacıdır.
ikiside olmalı disiplinsiz asi bi çocuk bezdirir
Kesinlikle sevgi. Sevgi ile bile disiplin verebilirsiniz.
Disiplini sevgiyle harmanlamak, bu dengeyi sağladığında saygı da göstermeyi öğrenir sevildiğini de hisseder
Denge iyidir ama sevginin bi tık daha fazla olması gerekiyor
Her şeyi dengeleyebilmek yerine göre davranabilmek önemli bence
Anne sevgisi verir baba disiplin
Ben kendimi yetiştiremedim daha jçjç
Sevgi he rşeye yetiyot bence
Disiplin herşeyden önce gelir
Öncelikle disiplin sonra zaten sevgini verirsin
Önce sevgi ve vicdan yükle
2'si de olmazsa olmaz
Dengeli olması gerekiyor
ikisi de kararınca olmalı
Sevgi ve disiplin ikiside tek başına eksik kalır