Oğluma gelişimsel gerilik ve silik otizm tanısı kondu, rapor alıp özel eğitimi devletten ücretsiz nasıl alırım, bu süreci çevremden gizlemek doğru mu?

İyi günler, herkese hayırlı günler. Benim sorum şu, bana fikir verin kardeşlerim, bacılarım. Benim oğlum konuşamıyor, hiç konuşması yok değil, az az kelime var, birkaç cümle var, başka yok. Davranışları da çok sıkıntılı çocuk değil aslında, oğlumun sosyal becerileri geride, gelişimsel gerilik ve silik otizm tanısı kondu. Rapor çıkartalım dedi çocuk psikiyatri doktoru, özel eğitim alsın dedi ve sizin veremediğiniz imkanları devlet sağlıyor özel çocuklarımıza dendi. Biz başta rapor çıkarmadan biraz ilerlemiştik ama imkan çok olmadığından fazla fayda sağlamadı. Şimdi doktor tekrar rapor çıksın dedi, sorum şu ki günümüz pek iyi değil, çocuğun ileriki hayatını düşünerek ilerlemek istiyoruz. Çocuğun bu özel durumunu dillendirmeden sadece soran olursa ısrarla konuşamadığı için eğitim oluyor deyip, otizm ve özel durumunu söylemeden ilerletsek diyorum. Hem bu süreçte sağdan soldan kötü yorumlara takılmadan sağlıklı bir iletişim kurma açısından oğlumuz ile, hem oğlumuz ileride bu yüzüne vurulsun istemiyorum. Dipnot geçeyim, otizmli çocukları kötü veya eksik asla görmüyorum, o açıdan sormadım bu soruyu, linçlemeyiniz. Ben günümüz kötü, ileride çocuk düzelse bile bu yüzüne vurulur, zoruna gider diye sormak istedim. Bir de otizmli ya da özel hassas çocuğu olanlar da fikir verebilir mi, yaklaşım nasıl olunmalı, çocuğa karşı nasıl davranılmalı? Bir de benim maddi durumum yok, elverişli değil. Bu rapor çıktıktan sonra devlet eğitimi ücretsiz karşılıyor mu, eğitim alıp düzelsin istiyorum çocuğum. Ne gibi hakları oluyor ve bu rapor çıktıktan sonra iyileşince kalkıyor mu, ilerde askeriye girmesin de sorun teşkil eder mi?

Oğluma gelişimsel gerilik ve silik otizm tanısı kondu, rapor alıp özel eğitimi devletten ücretsiz nasıl alırım, bu süreci çevremden gizlemek doğru mu?