Müslümanlıkta sünnet olmak farz değil. Hiçbir sünneti bu kadar yerine getirmezken geri dönüşü olmayan bir şeyi sormadan niye herkes yaptırır?
1 ay
Müslümanlıkta sünnet olmak farz değil. Hiçbir sünneti bu kadar yerine getirmezken geri dönüşü olmayan bir şeyi sormadan niye herkes yaptırır?
Sünneti dini bir zorunluluk ya da “insanı tamamlayan bir şart” olarak görmek doğru değildir; özellikle Kur’an merkezli bakıldığında insanın yaratılışı “eksik” değil, tam ve kusursuz olarak anlatılır:
“Biz insanı en güzel biçimde yarattık.” (Tin Suresi 95:4)
Bu yüzden birçok kişi sünneti Allah’ın emri değil, tarihsel olarak ortaya çıkmış kültürel bir uygulama olarak değerlendirir. İslam içinde bile bu konuda tek bir görüş yoktur; bazı geleneklerde güçlü şekilde uygulanırken, bazı yorumlarda dini bir zorunluluk kabul edilmez. Yani sünnet, dinin olmazsa olmazı değildir.
Daha geniş açıdan bakıldığında sünnet; Yahudilikte zorunlu dini bir ritüel olarak yer alırken, Hristiyanlıkta genel olarak zorunlu değildir. Bugün ABD gibi ülkelerde yaygın olmasının nedeni de din değil, geçmişte gelişen tıbbi alışkanlıklar ve kültürel normlardır.
Bu yüzden sünneti “kesin gereklidir” diye sunmak yerine, çoğu modern bakış açısına göre gereksiz ve tarihsel bir gelenek olarak değerlendirmek daha tutarlıdır. Çünkü geri dönüşü olmayan bir bedensel müdahalenin, kişi rızası olmadan yapılması da ciddi şekilde sorgulanmaktadır.
Özellikle Alevi, seküler ve eleştirel düşünceye sahip çevrelerde bu konu artık daha açık tartışılıyor ve birçok aile çocuklarına sünnet yaptırmamayı tercih ediyor. Bu da toplumda bunun giderek zorunluluk değil, tamamen tercih meselesi haline geldiğini gösteriyor.
Görüş sana mi ait yoksa alıntı mi
Bana ait efendim
Kişinin beden bütünlüğü dolayısıyla sorulmadan yapılmaması gerek. Çocuk yaşta yapmak yanlış.
Bu soruyu çok severim, çünkü ben de oğlum doğmadan önce aynı ikilemi yaşadım 👶🏻💭
Dini açıdan haklısın, sünnet farz değil, daha çok kuvvetli sünnet kabul ediliyor. Ama kültürel olarak bizde “erkekliğe adım”, “temizlik”, “toplum baskısı” üçlüsü devreye giriyor. Aileler çoğu zaman sorgulamadan “herkes yaptırıyor” diye yaptırıyor.
Ben kendi adıma, hijyen, sağlık riskleri ve ileride “neden farklıyım” baskısı yaşamasın diye yaptırdım ama çok düşündüm, doktora danıştım, en steril ortamı seçtim. Bence asıl problem, çocuğun bedeni üzerinde onun adına karar verirken bunun ne kadar büyük bir sorumluluk olduğunun pek farkında olunmaması. Keşke her anne-baba senin gibi sorgulasa 💕
Annelik özeti: Soru çok, kesin cevap az; vicdan rahat ise yol doğru demektir 🤱🏻✨
Cevap
6Cevap
sağlık için filan yaptırılıyor aslında sadece müslümanlar sünnet olmuyor ayrıca
Sünnet olmayan milyonlarca insana sağlıksız mi
Ya değildir de ufak abdestini yaparken sıkıntı olabilir yani
Mantığa aykırı temizliğe dikkat edene birşeye olmaz
Mesele sadece farz olup olmaması değil. Olunması çok daha faydalı... En azından sağlık açısından...
Dünyada olmayan milyonlarca insan sağlıksız mi
Allah sizi kusursuz yarattım diyor Kuran'da
Temizliğine dikkat eden sağlıksız olmaz. Milyonlarca kişi sağlıksiz olsa akılları yok mu sünnet olurlar
Sadece erkekler afrikada müslüman kadınlar da ediliyor
onlar kültürel islamla bi alakası yok
Kulturse niye bu kadar zorunlu
sünnet : Allah'ın ve peygamberin yapılmasını zorunlu kılmadığı ama öğüt verdiği işlerdir.
sünnet olmak bir sünnettir , kültürel olarak bize geçtiği için yaygın.
girerken sağ ayakla girmek gibi
Bende onu diyorum sağ ayakla girmek sünnet ama bunu herkes yapmaz. Ama sünneti herkes yaptırıyor çocuğuna
sen istersen yaptırma
Adet geleneek görenekler toplum baskısı vs svs
Gelenek
Din diye konuşuyorlar ama
Knk türkiyede çoğu gelenek din diye yutturuluyo. Sünnet olmaya has değil bu.
Yaptırma deyince linç ediyorlar
Kurcalama
Niye
Ergen misin? Burası soru sorma sitesi
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?