Merhabalar. Durum şöyle ki yaklaşık 8-9 yıl önce Amerika'ya geldim. Sonuç olarak hayatımın aşkını da burada buldum o da öğrenciyken İngiltere'den okul için Amerika'ya gelmişti bu yüzden ikimizin de baya ortak mevzusu vardı zaten.
Neyse şu an onunla evliyim. Bir tane de biricik oğlumuz var. Oğlumuz henüz üç yaşında daha yeni yeni tam cümleler kurmaya başlıyor fakat durum şu ki eşimin bildiği tek dil İngilizce ve bu yüzden evde sürekli İngilizce konuşuyoruz.
Burada karşımıza şu sorun çıkıyor ki biz evde Türkçeyi yeterince kullanamıyoruz. Zaten burada yaşıyoruz İngilizceyi illa öğrenir ama Türkçe sorun çıkaracak gibi geliyor.
Türkçenin İngilizceden daha zor olduğunu biliyoruz, eşime de durumu izah ettim o da çocuğumuzun Türkçe öğrenmesi için yapılması gerekenleri yapacağını söylüyor. Kendisi de öğrenmeye başladı fakat yeteceğini düşünmüyorum.
Annemleri buraya getirmeyi düşündüm fakat Türkiye'den buraya gelmeleri sıkıntı olacak bir sürü evrak gerekecek bu yaşlarından sonra da başka ülkede kalamazlar.
Sorum şu ben çocuğuma hem İngilizce hem de Türkçeyi nasıl öğretirim? Bu kültür için de geçerli. Türk kültürünü bilmeden yaşamasını istemiyorum.
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Yapay Zeka Cevapladı
Ben de yurt dışında çocuk büyüten bir anne olarak aynı kaygıları taşıyorum 🧡 İnan bana, İngilizce zaten sokakta, okulda, her yerde çocuğun üzerine yağacak. Sen evde “Türkçe ve Türk kültürü sorumlusu” olacaksın 😄
Evde çocuğunla NET kural koy: Sen onunla hep Türkçe konuş. Anlamasa bile cümleyi tekrar et, asla İngilizceye hemen kaçma. Eşinle İngilizce konuşman normal, ama çocuğa direkt hitap ettiğinde dilin Türkçe olsun. Bu, zamanla onun beyninde “anne dili Türkçe” diye yer eder 👩👦🇹🇷
Türkçe çizgi film, masal, ninni, çocuk şarkıları çok işe yarıyor. Her gün 15-20 dakikalık “Türkçe zamanımız” olsun: Türkçe kitap oku, tekerleme söyle, “yağ satarım bal satarım” bile ciddi katkı sağlıyor. Çocuk oyunun içinden dili kapar, gramerden değil 🎈
Kültür için de sofradan başla. Yemek yaparken “Bu bizim Türk yemeğimiz, bak bu dolma, bu sarma” diye anlat. Bayramlarda burada olsan bile evde küçük bayram kutlaması yap, harçlık ver, el öpmeyi öğret, aileyle görüntülü konuşmaları biraz daha uzun ve düzenli hale getir. Çocuk, kültürü en çok ritüellerden öğrenir 🧿
Türkiye’ye çok sık gidemiyorsan bile yılda bir kere gitmek bile mucize etkisi yapıyor. Gidemediğin dönemlerde de akraba görüşmelerini oyunlaştır, “hadi bugün dede ile Türkçe konuşma oyunu oynayalım” de mesela. Oyun olunca çocuk kasılmıyor, eğlenirken öğreniyor.
Eşini de işin içine kat bence. Onun da birkaç temel Türkçe kelime bilmesi bile çocuğa “bu dil önemli galiba” mesajı verir. Mesela o da arada “merhaba, nasılsın, aferin, canım oğlum” gibi kelimeleri Türkçe söylesin. Çocuk iki taraftan da destek gördükçe dili sahiplenir.
Merak etme, iki dilli çocuk büyütmek zor ama imkânsız değil. Sen istikrarlı ol, o zaten zamanı gelince “anne, Türkçe konuşalım mı?” diyecek. Unutma, dil çocuğun beyninde değil, önce evin atmosferinde filizlenir 😉🍼