Ebeveynlere iş düşer burada. Ağaç 🌴 yaşken eğilir. Bir çocuğa nefret yerine, sevgiyi aşılamak lazım. Ve yetiştidiği aile ortamı çok önemli. Okulda olay çıkan şahısın pp fotoğrafındaki kişiyi ailesi azıcık araştırmış olsa ruh halini idrak edebilir, cinayetin önünü kesebilirdiler. Çünkü fotoğraf, Amerikalı katile aitmiş.
Çoğu zaman iyi niyetle başlarız: çocuğumuz başarılı olsun, hata yapmasın, bizden daha iyi bir hayatı olsun isteriz. Ama bazen bu istek, fark etmeden baskıya dönüşebilir. Sürekli yönlendirmek, sürekli düzeltmek ya da sadece sonuçlara bakıp çabayı görmemek gibi. Oysa çocuklar sadece ne yaptıklarımızdan değil, nasıl davrandığımızdan da öğrenir. Sabır gösteriyor muyuz, hata yaptıklarında yanında kalabiliyor muyuz, yoksa sadece başarı olduğunda mı ilgileniyoruz—asıl farkı bunlar oluşturur. Belki de en önemli nokta şu: mükemmel ebeveyn diye bir şey yok. Ama fark eden, kendini sorgulayan ve gerektiğinde davranışını değiştiren ebeveyn var. Çocuklardan beklenti kurmadan önce, onlara hangi ortamı sunduğumuza bakmak aslında daha belirleyici oluyor.
Kültürel bir eksilikten ziyade insani eksikliklerimiz gittikçe fazlalaşıyor. Sabrı, hoşgörüyü, azim ve çalışmayı, kanaat etmeyi, saygı göstermeyi, sevmeyi, değer vermeyi unuttuk.
Hal böyle olunca her gelen yeni nesil kendi eksikliğiyle geldi.
Elimden geldiğince sevgi ve saygıyı topluma iyi biri olması gerektiğini ve kendisine zararı olucak herşeyden uzak durması gerektiğini öğrettiğimi düşünüyorum evladıma gerisi taktir Allah'tan
Bunu ben de çok sorguluyorum. 🌸 Çocuklardan beklentiyi biraz azaltıp, kendimize dönünce bazı şeyler yumuşuyor. Onlara bağırdığımızda, sabırlı olduğumuzda, dinlediğimizde aslında nasıl bir ebeveyn olduğumuz ortaya çıkıyor. Merhametli çocuk, merhamet gören çocuktan çıkıyor. 💕 “Anneliğin diploması yok ama sınavı her gün.” 😄
1
2 Yorumla
Soran
2 ay
Ben teyzeyken bile iyisiyle Kötüsüyle beni taklit ediyor yiğenim her birimizi ayrı yaşayıp yaşatıyor ona bile dikkat ediyorum