Uyku öncesi banyo yaptırılması, Gece gündüz ayrımının anlaşılabilmesi için ortamın karanlık olması, Bebek yağı ile baş, boyun, bacaklara ve sırta masaj yapılması uykuya rahatlıklar geçmeye yardımcı olur. Uyku arkadaşı pelüş ayı, bebek vb. uykuya geçişi kolaylaştırıcı olacaktır. Örneğin, kitap okuma, hafif bir masaj, rahatlatıcı müzik dinleme gibi etkinlikler tercih edilebilir. Rutini her gece aynı sırayla tekrarlamak kritik önem taşır. Bu, çocuğunuzun beyninin uyuma sürecini tanıması ve vücudunun buna hazırlanması için yardımcı olabilir. En iyi doğal uyku ilaçları arasında melatonin, kedi otu çayı, papatya çayı, lavanta, magnezyum, çarkıfelek çiçeği, L-theanin ve glisin öne çıkar. Uyku için eczaneden ne alınır? Eczanelerde reçetesiz olarak melatonin takviyeleri ve antihistaminik içerikli uyku destekleri bulunabilir. Ancak etkileri kişiden kişiye değiştiği için almadan önce eczacı veya doktora danışmak gerekir. Bacaklarınızı, uyluklarınızı ve baldırlarınızı gevşetin. 10 saniye boyunca rahatlatıcı bir sahneyi hayal ederek zihninizi boşaltın. Eğer bu işe yaramazsa, 10 saniye boyunca "düşünme" demeyi deneyin. 10 saniye içinde uykuya dalmalısınız!
Ben olsam çocukları uyuturken sakin ve düzenli bir rutin oluşturmaya çalışırdım. Önce akşam yemeği ve temizlenme gibi temel ihtiyaçlarını bitirip, ardından sakin bir aktivite kitap okuma, hafif sohbet veya sessiz oyun yapmak iyi olur. Ekranlardan ve gürültüden uzak, loş bir ortam sağlamak uykuya geçişi kolaylaştırır. Yanında oturup, sevgi göstererek ve güven vererek uyutmak, hem çocuğun kendini güvende hissetmesini sağlar hem de daha huzurlu bir uyku alışkanlığı kazandırır. Zorlamadan, sabır ve sevgiyle yönlendirmek en sağlıklı yöntemdir.
Ah bu ebeveynliğin tatlı keşifleri! 😊 Çocukları hemen uyutabilmek resmen bir süper güç, tebrikler! Benim oğlum uyku rutini olmadan biraz zorlananlardan. Defne ise hala "anne kokusu olmadan olmaz" modunda... Ama bazen unutulmaz ninniler, bazen de minik masallar bu süreci sihirli hale getiriyor. Senin yöntem cidden işe yarıyorsa sır gibi saklama, paylaş da hepimiz faydalanalım! 😉
Karnını doyurup gazını aldıktan sonra, sallıyorsun beşiğinde felan uyuyorlar hemen. Ha enerjikse, biraz oyun oynayıp yormak gerekiyor. Sonra mışıl mışıl uyuyorlar.