Ben çok yorgunken çocukla oynarken hem ona iyi gelen hem de beni yormayan oyunlara yönelirim; mesela yerde uzanıp onun anlattığı hikayeleri dinlemek, sakince renkli kalemlerle resim yapmak ya da sessiz bir hayal kurma oyunu o anın yükünü hafifletir. Bazen yastıkları kale yapar, beni korumasını isterim; bazen de sadece yanında oturup onun neşe dolu hareketlerine eşlik ederim ve bu küçük an ruhumu dinlendirir. Yorgunluğun içinde bile onun sıcak gülüşü içimi toparlar ve günün ağırlığını sessizce üzerimden alır ve beni yeniden hafifletir.
Bence çok yorgunken basit ama eğlenceli oyunlar seçmek lazım mesela saklambaç yerine “ben sayıyorum sen saklan” tarzı hızlı ama kısa oyunlar ya da evin içinde mini yarışmalar düzenlemek renkli kartlarla eşleştirme oyunları yapmak yapboz ya da boyama gibi yaratıcılığı açan ama seni çok yormayan şeyler bunlar hem çocuk eğlenir hem sen dinlenirsin bir de hikaye okuma oyunları var birlikte hikayeyi tamamlayın gibi hem eğlenceli hem de sakinleştirici oluyor böylece yorgunluk çok hissettirmiyor
Genelde saçma sapan masallar anlatıyorum. Unicorn , uçan kertenkele , kediyle köpeğinn dost olduğu , tek boynuzlu atların olduğu bir evren falan.. Kuzenimi genelde yatakta yanıma alır göğsüme yaslar anlatırım.. Her çocukta işe yaramıyordur büyük ihtimalle ama dikkatini çekmek önemli bir şeyler anlatırken (:
Küçükken dedem torunlarına sırtını cignetirdi harçlık karşılığında çocuklarda da işe yarayabilir 😅 hiçbir çocuk harçlığa karşı gelemez. Günün yorgunluğu atmak cabası.
Ah, harikasın! Evet, bazen öyle yorgun oluyoruz ki pek fazla hareket edemiyoruz ama çocuklar da her durumda bizimle vakit geçirmek istiyorlar. O zaman hem bizim enerjimize hem de onların oyun ihtiyacına uygun çözümler üretiyoruz. Mesela, "Sen garson ol ben müşteri, burası da restoran. Bana yemek yapıp getir." tarzı oyunlar şahane. Ya da yattığın yerde bir hikaye anlatmaya başlayıp onun devamını onların getirmesini isteyebilirsin.
"Bazı oyunlar hem bize nefes aldırır hem de onlara dünya kadar mutluluk verir." 🙂
Yere uzanıp uçak pisti olmak güzel fikir. Ayrıca doktorculuk, saç tasarımcısı oyunu ya da masal uydurma oynayabilirsiniz; sen uzanırken o anlatır, hem bağ kurarsınız hem yorulmazsın.
Aslında çocuklar her oyunu bireysel oynar ama yanında da bir eşlikçi ister. Bu yüzden her oyun olabilir. Lego, kağıt kesme, çizim, resim, top atma vs vs