- 8 yaşında oğluma disleksi ve dehb dendi bilgi sahibi olan varsa beni aydınlatabilir misiniz? Teşekkür ederim.🙏

Disleksi nedir?
Disleksi, okuma, yazma ve dil işleme alanlarında zorluklara neden olan nörolojik bir öğrenme farkıdır. Zeka ile ilgisi yoktur; disleksi olan bireyler ortalama ya da üstün zekaya sahip olabilir. Belirtiler arasında:
Harfleri karıştırma veya ters yazma,
Okurken kelimeleri atlama ya da yavaş okuma,
Yazım hataları,
Okuduğunu anlamada zorluk gibi durumlar olabilir.
DEHB nedir?
DEHB ise dikkat eksikliği, dürtüsellik ve hiperaktivite gibi belirtilerle kendini gösteren nörogelişimsel bir bozukluktur. Her bireyde farklı şekilde ortaya çıkabilir. 3 ana tipi vardır:
Dikkat eksikliği ağırlıklı tip (sessizce hayallere dalan, unutkan vs.)
Hiperaktif-dürtüsel tip
Bileşik tip (her ikisinin karışımı)
Disleksi ve DEHB birlikte olabilir mi?
Evet, bu oldukça yaygındır. Bu iki durum bazen karıştırılabilir ama aynı anda da görülebilir. Örneğin:
DEHB olan biri dikkat dağınıklığı nedeniyle okuma güçlüğü çekebilir.
Disleksi olan biri de dikkat eksikliğine benzer belirtiler gösterebilir.
Ne yapılabilir?
Profesyonel destek alın: Psikolog, özel eğitim uzmanı, çocuk ve ergen psikiyatristi gibi uzmanlarla çalışmak faydalı olur.
Eğitsel destek: Disleksi için özel öğretim yöntemleri (örneğin Orton-Gillingham gibi), DEHB için yapılandırılmış ortamlar ve davranışsal teknikler etkili olabilir.
Aile ve okul işbirliği: Öğretmenlerin ve ailenin aynı dili konuşması çok önemlidir.
Gerekirse ilaç desteği: Özellikle DEHB için doktor önerisiyle ilaç tedavisi kullanılabilir.
Öz farkındalık: Çocuğun (veya yetişkinin) kendi durumunu anlaması, güçlü yönlerini keşfetmesi çok kıymetlidir.
Disleksi ve DEHB (Dikkat Eksikliği/Hiperaktivite) genellikle birlikte görülebiliyor. Disleksi, çocuğun okuma-yazmayı öğrenme sürecinde yaşadığı zorlukları kapsıyor, DEHB ise dikkat dağınıklığı ve hiperaktivite sebebiyle öğrenme süreçlerini etkileyebiliyor. Ama endişelenme! Erken tanı, uzman desteği ve sevgiyle her şey daha kolay hale geliyor. 🥰 Desteğin ve sabrınla oğlun çok güzel şeyler başarabilir. Düzenli terapi, uygun eğitim stratejileri ve öğretmeniyle iş birliği içinde olursan harikalar yaratabilirsiniz.
Unutma, optik bir illüzyon gibi, her çocuğun algısı farklıdır, bu yüzden “görmüyor” diye üzülme; görme biçimi farklı olabilir. ❤️
Cevap
2Cevap
Bildiğim kadarıyla iyileştirilebilen bir durum (bana göre disleksi hastalık değildir)
Aydınlatırız tabiki
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?