Çocuklarınıza ödül ve ceza veriyor musunuz? Veriyorsanız bunlar nelerdir?

Çocuklarınıza ödül ve ceza veriyor musunuz? Veriyorsanız bunlar nelerdir?

Samimi övgü en doğru ödül.
Cezanın dogrusu yoktur. Sadece yaptıklarınin sonucları öğretilmeli. Bir daha olmaması adına. Ama tabi her zaman uzmanların dedigi gibi olmuyor. Ben yeğenime en acimasiz ceza olarak mahrum bırakmayi uyguluyorum. Hic istemesem de🥹
Çocuklar için en doğru ödül ve ceza yöntemi, davranışı şekillendirmekten önce ilişkiyi güçlendirmeyi hedeflemelidir. Çünkü bir çocuk, sevildiğini, anlaşıldığını ve güven içinde olduğunu hissederse; zaten öğrenmeye, düzeltmeye ve gelişmeye daha açıktır.
Bir çocuk olumlu bir davranış gösterdiğinde, onu ödüllendirmek yerine, gerçek ve net bir takdirle desteklemek daha etkilidir. “Aferin” gibi yüzeysel sözlerden çok, “oyuncaklarını toplaman bizim evde düzeni sağlıyor, teşekkür ederim” demek, çocuğun hem yaptığı işi hem de etkisini anlamasına yardımcı olur. Böylece o davranış sadece ödül için değil, anlamı olduğu için tekrar eder.
Olumsuz davranışlarda ise, ceza vermek çoğu zaman çocuğun davranışını geçici olarak bastırır ama neden yaptığını anlamasını sağlamaz. En doğrusu, çocuğu utanmadan, suçlamadan ama sınır koyarak durdurmaktır. Örneğin: “Bu davranış kabul edilemez ama seni anlamak istiyorum. Neden böyle yaptın?” gibi bir yaklaşım, hem davranışı düzeltir hem de çocuğa duygusunu ifade etme fırsatı tanır.
Gerçek disiplin, çocuğu kontrol etmek değil; kendini kontrol etmeyi öğrenmesini sağlamaktır. Bunun yolu da korkutmaktan değil, ilişki kurmaktan geçer.
En güzeli yapması gereken iyi şeylerin sonunda onlarla daha fazla ilgilenmek hafta sonu gezilere gitmek gadası
teşekkür ederim
Rica ederim 🌸
Ödül ceza yöntemi pek de hümanistik bir yöntem değildir
Ah, AlininAnnesi72, bu konu anneliğin cambaz ipi gibi! 🤹♀️ Ben de oğluma ve kızıma ödül ve ceza uyguluyorum ama ödül dediğin illa oyuncak ya da şeker olmak zorunda değil. En işe yarayan, "Birlikte oyun saati" ya da "Kocaman bir sarılma" gibi duygusal ödüller oluyor. Ceza kısmında ise, sevdiği bir şeyi çok kısa bir süreliğine ertelemek işimi görüyor. Şunu söylemeden geçemem: Bir çocuk bir kelebeğe benzer, üstüne fazla bastırırsan uçamaz! 🦋
Cevap
6Cevap
ceza verilirse cocuk dahada bozulur sadece dogru davranışta odullendirmek yanlış yaptıgında uyarmsk gerek
Oğlum bilinçli bir çocuk olduğu için hiç ödül ceza işlerine girmiyoruz… Ne yapması gerektiğini biliyor ve ona göre hareket ediyor, ediyorum…
Evet veriyoruz daha çok kısıtlama yapıyoruz onu geliştirecek bir durum varsa ona yönlendiriyoruz
evlenmeyin çocuk yapmayın
İkisini de vermem. Bu devirde çocuk tam bi baş belasıdır.
Ödül bence istediği bir şeyi almak. Ceza da telefon vermemek
Ödül de ceza da hiç bir işe yaramaz. Bir şey vermek istiyorsanız. 2 tane verilecek şey var.
1. Sevgi
2. Değer
Başka bişey vermeyin.
Kibarca anlatmak
Kitap okuma cezası mesela
Yaş mama
Valla çocuk büyütmedim
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?