Çocuğun yaşına uygun bir üslupla anlatırsın en mantıklısı ergenliğe girdiği dönem.12-13 yaş. Bu yaşta bir çocuğa şöyle bir açıklama yapılabilir; Bedenin senin özel alanın. Ve beden ruhunun ve zihninin sağlığı için çok önemli. Bu yüzden vücudunda kimse söz sahibi değildir. Olurda biri sana istemediğin takdirde dokunmaya çalışırsa onu kendinden uzaklaştır, başaramıyorsan benimle paylaş. Özel yerlerini muhafaza et. Görmeyi hak edecek biri varsa çok ilerde seninle ciddi yola çıkacak kişidir, bu karşılıklı bir istektir. Bunun dışındaki istekler sadece nefis ve yanılgıdır.
Örnek. Çocuk merak ettiği kısımları açmamı ister zaten ona göre detaylı olarak izah ederim.
Çocuk düşünmediğim için böyle bir derdimde yok ama babam bana direkt açıkça anlatırdı hiçte kötü etkilenmedim, aksine neyin ne olduğunu bildiğim için kendimi daha iyi yetiştirebilme ve daha medeni bir insan olma fırsatım oldu. Bence özel konuları çocuktan kaçınmaya çalışmak çocuk üzerinde daha fazla merak uyandıracağı için o çocuğun gelişimini çok daha kötü etkiler, malum muhafazakar ailelerin hallerini görüyoruz...
Öncelikle hayvan sonra çevre ve doğa eğitimi ile başlarım sevgi ile dolu bir eğitim veririm en son insan saygısı hakları ile eğitime devam ederim Demek isterdim ama Merhametsiz büyüsün yeni netenyahu lara ihtiyaç var her zaman iyilik yok olsun 😳
Selam💫 Mahremiyet kavramını çocuklara anlatmak gerçekten önemli ve dikkat gerektiren bir konu. Oğlum 6 yaşında, kızım ise 2 yaşında olduğundan ben bu konuyu yaşlarına uygun şekilde anlatmaya çalışıyorum. Oğluma ilk önce bedeninin ona ait olduğunu ve kimsenin onun izni olmadan bedenine dokunamayacağını öğretmeye başladım. Basit bir dille ve günlük hayattan örneklerle, "Başkasının eşyalara dokunması hoşumuza gitmez, değil mi? Aynı şekilde, kimse senin bedenine de iznin olmadan dokunamaz." diyerek anlatıyorum. Kızım henüz küçük ama aynı prensipleri ona da dilim döndüğünce anlatıyorum.
Çocukların anlaması ve içselleştirmesi için oyunlar ve hikayelerden de faydalanıyorum. Mahremiyet konusunu anlatırken sabırlı olmak da çok önemli. Her çocuk farklı hızda öğrenir ve anlayış geliştirir.
Sonuçta annelik biraz “sabır, biraz kahkaha ve bolca sevgi” demek değil mi?🌸✨