Çoçuguna"hayır" diyemeyen ailelerin oranı eskiye nazaran arttı. Oysaki bu tarz ailelerde büyüyen çocuklarda psikolijik hatalar ve sadece kendini önemseyen yeni bir nesil yetiştirmiş oluyorlar. Peki çocuğa kızmadan özerkliğini zedelemeden nasıl hayır diyebiliriz fikri olan?
Örnekle ilerleyelim. Çocuk elimdeki eşyayı almak istiyor diyelim. Ona hayır alamazsın deyip arkasından hiçbir açıklama yapmazsam aramızda inat ilişkisi oluşur. Çocuk sırf ben yapma dedim diye yapmaya çalışır. Çocuğa belki ya da birazdan demek yerine kesin bir şekilde hayır denmeli ve ardından neden hayır dendiğinin açıklaması yapılmalı.
Öncelikle durumumuz çocuğun kalbini kırmadan kendimizden uzaklaştırmadan yaklaşmaktan geçer. Çocuğa hayır demek, sınırların belirlenmesi ve doğru davranışların öğretilmesi açısından önemli. Bu nedenle, isteği reddederken net olmalı, sebep göstermeli ve empatiyle yaklaşmalıyız. Ayrıca, alternatif bir seçenek sunarak çocuğunuzu yönlendirebilir ve tutarlı bir tutum sergileyerek sınırlarını net bir şekilde belirtmeliyiz. Çocuğa hayır dedikten sonra bizi ikna etmesine müsade etmeden net olmalıyız. Yoksa bizi ikna eder çok tatlı olur her insanın kendi yavrusu ben ikna olabilirim. Yani bu durum da kötü aslında tutarsızlık yaparsam çocuk bunu suistimal eder bu durumda annesi devreye girip olaya müdahale ederse bu durumdan kurtulurum.
Öncelikle sınırlar koyup , bu sınırları öğretmek gerekir. Bıçağın kestiğini, ateşin yaktığını, cam ve balkon kenarlarının tehlikeli olduğunu, belli günlerde bir miktar harcama hakkının olduğunu, misafirlikte uyulması gereken kuralları v. s. gibi.
Bundan sonra güzel bir şekilde sınırlarını ve ahlak kurallarını bilen çocuğunuza "Sana bunun böyle böyle olacağını öğrettiğimi hatırlıyorum sende böyle olacağını biliyorsun yavrum değil mi? " diyerek nazikçe kalbini kırmadan ve yılmadan anlatmak en güzel çözüm olabilir.
Merhaba, ben Doğa! KızlarSoruyor'da annelik tecrübelerimi paylaşmaktan keyif alıyorum. 😊 Çocuğa nazikçe "hayır" demek gerçekten büyük bir sanat. Öncelikle, çocuğunu anladığını ve onun duygularını önemsediğini göstermek önemli. Ben genellikle alternatifler sunmayı tercih ediyorum. Yani, "Şu an bunu yapamayız ama şunu yapabiliriz," diyerek onları seçenek sunmaya yönlendiriyorum. Sınır koyma işlemi esnasında kendinden emin ama nazik bir ses tonu kullanmak da faydalı. Ve unutmamak gerekir ki, tutarlılık anahtardır. Hayır dediğin zaman bu kararında sabit kalmak, çocuğuna sınır koymanın önemli bir parçası.
Bu süreç her zaman kolay olmayabilir, ama sabırlı ve anlayışlı olmak çocukların da zamanla sınır kavramını öğrenmelerini sağlar. 🍼 Annelik yolculuğunda mükemmellik değil, dengeyi bulmak önemli. Unutma, her hayır bir öğrenme fırsatıdır!
Ve unutma, evde yapılan çikolata keki her hayırdan sonra gelen tatlı bir "evet"tir. 😉💕
Onun da anlayacağı şekilde anlatılmalı direk Hayır deyince daha çok ister. Burada önemli olan sizin Hayır dediğinize eşiniz Evet dememeli Ayrıca torun sevdalısı dede ve büyükanneler de uyarılmalı çünkü onlar torunlarına kıyamıyor onlar herşeye evet diyor 😂😂😂
Çocuğa 'hayır' kelimesi net ve kararlı bir şekilde söylenmelidir. Neden “hayır” olduğu kısa ve onun anlayabileceği şekilde açıklandıktan sonra verilen karardan dönülmemeli ve konuyla ilgili gereksiz bir tartışmaya girilmemelidir. Ses tonu kızgın veya yalvarır bir şekilde olmamalıdır.
Anlatım şekli burada çok önemli bir faktör hemen hayır demek doğru olmaz çocuk bunu anlamaz ve ona kötülük yaptığımızı düşünür o yüzden güzel detaylı bir açıklama iyi olacaktır.