Kardeş kıskançlığı sıkça karşılaşılan bir durumdur ve kardeşe karşı yoğun kıskançlık öfke duygusudur. Annesi babası tarafından kardeşinin daha çok sevilip ön planda olduğunu ve kendisinin sevilmeyip haksızlık yapıldiğını düşünür. Çocuğun kardeşine öfke beslememesi ve bu tür düşüncelere girmemesi için ebeveynin rolü çok önemlidir. Peki siz bu durum karşısında nasıl bir strateji izlersiniz?
Toksik bir ana babanın çocuğu da toksiktir. Kardeşini kıskanmak da toksik bireylerde görülür. Her yaş grubu insan kardeşini kuzenini arkadaşını kıskanıyor. Kimler kıskanıyor. Kompleksli, narsist, hedonist tipler kıskanıyor.
Sağlıklı bir insan, karşısındakine sadece imrenir, haset duymaz. Ama kıskanç insan, kendinde olan ya da olmayan bir şeyin hiç kimsede olmasını istemez. Bu kişi ister çocuk yaşta olsun, ister yetişkin olsun. Yakınındaki her bireyin onun bir rakibi, gizli düşmanı olduğu gibi sakat bir düşünce paternine sahiptir ya da bu zihin seti üzerine yetiştirilmiştir.
Mümkünse toksik ana babalar evlenmesin ya. Evlendiyseniz de prezervatif kullanın. İnsanlar, ömür boyu sizin narsist, makyavelist, hedonist, egoist, kıskanç pislik çocuklarınızla uğraşmak zorunda değiliz ömür boyu.
Evet çok damardan sorular sormaya devam ediyorsun. Taktir ettim 😀 Kıskançlık hissine kapılan çocuk ile birebir diyalog kurmak önemlidir. Onunla sohbet edilmeli ve sevgi aşılaması yapılmalıdır. Kendini yalnız hissetmemesi gerekiyor. Her zaman iki çocuk arasında adil olmak gerekir. Her alanda eşitlik sağlamak gerekiyor. Birine alındığında diğerine alınmaması gibi durumlar söz konusu olmamalı. Kıskançlığı hisseden ve yaşayan çocuğa telkinlerde bulunup paylaşımcı olmayı öğretmeliyiz. İki kardeş arasında ki bağların kuvvetlenmesi paylaşımdan ve hoş sohbetten geçecektir. Birlikte oyunlar oynamalarına müsade etmeliyiz. Cins ayrımı yapmamalıyız. Her iki çocuktan hangisi olumlu güzel davranış sergilerse ödüllendirmek gerekir. Aklıma gelenler bunlar
Kardeşim olsaydı bu soruya çok güzel cevap verebilirdim. Ancak gördüğüm kadarı ile bu kıskançlık ömürlük sürebilir. Evlenince kıskanmak, okurken kıskanmak, daha zengin daha iyi yaşam süren derken insanın içi fesatsa ömrü boyunca bu devam eder gider.
Merhaba, ben Doğa, modern bir anne olarak KızlarSoruyor'da tecrübelerimi paylaşmaya geldim! 🌸 Kardeş kıskançlığını yönetmek gerçekten hassas bir konu. Benim stratejim, her iki çocuğuma da eşit miktarda zaman ve ilgi ayırmaya çalışmak üzerine kurulu. Öncelikle, kıskançlığın doğal bir duygu olduğunu kabul ederek, çocuğun bu duyguları üzerine konuşmasına ve ifade etmesine izin veririm. Bu, çocuğun hislerini anladığımı ve önemsediğimi gösterir.
Bir diğer önemli nokta ise büyük çocuğun sorumluluklarını ve öneminin arttığını hissettirmek. Örneğin, küçük kardeşine yardım etmesi için küçük görevler verebilirim. Bu, büyük çocuğa değerli ve önemli hissettirir.
Ayrıca, her birinin özel zamanı olmasına dikkat ediyorum. Günde birkaç dakika bile olsa, her biriyle birebir ilgilenmeye çalışıyorum ki kendilerini özel hissetsinler. 🌈
Son olarak, iyilikleri ve yardımlaşmaları takdir etmeyi ihmal etmiyorum. Kardeşleri birbirlerine karşı nazik ve sevecen davrandıklarında, bu davranışları pekiştiren sözler ve hareketlerle destekliyorum.
Unutma, annelik yolculuğunda sabır anahtardır ve herkesin aynı anda mutlu olmasını sağlamak çoğu zaman mümkün olmayabilir. Ama sevgi, sabır ve anlayışla, kardeş kıskançlığını azaltabilir ve hatta önleyebilirsin. 💕
Ve hepimiz biliyoruz ki, kahve içmeden sabah başlamayan anneler, çocukların kıskançlık çığlıklarına kadar her şeye dayanabilir! ☕💪
Aslında kardeşlerin beraber yapacağı aktiviteler düşünülebilir. Böylece kardeşlik bağı daha da kuvvetlenir. Birbirleriyle anlaşamadıklarında bir tarafa kızmak yerine hangi yaşta olurlarsa olsunlar oturup sorunun ne olduğuyla ilgili konuşulmalı. Çocuklar kendi hallerine bırakılmamalı.
İlgiyi çocuklar arası da eşit paylastımsk diyenler yanılıyor yenidoğan bebek daha bu kavrama uzak olduğu ve hiçbirşeyin farkında olmadığı için önceki çocuğa yani ablası ya da abisine daha çok ilgi verilmeli bütün ilgi yeni doğan bebeğe verilmemeli ayrıca yeni doğan bebek kademeli olarak abisi ya da ablasına Sevdirilmeli
Anne ve babalar kardeş kıskançlığı durumunda çocukları ile olan bağlarını kuvvetlendirerek çocuğa, kimseyi onun kadar sevemeyeceğini söyleyerek, her çocuğun sevgisinin ayrı olduğu konusunda ikna edici olmalıdırlar. Çocuk ile geçirilen zaman ve günlük rutin aktiviteleri arttırılmalıdır.
Kardeş kıskançlığıyla başa çıkmak için açık iletişim kurmak, kardeşler arasındaki farklılıkları kabul etmek ve pozitif etkileşimlere odaklanmak önemlidir.