Annenin bu hakka sahip olduğunu düşünüyorum.
İlk çocuğa isim koyma hakkı kime aittir?

#gadasından sevgilerle 🙃
Annenin bu hakka sahip olduğunu düşünüyorum.
İlk çocuğa isim koyma hakkı kime aittir?

#gadasından sevgilerle 🙃
İnsan yaşamının en önemli anlarından biri, yeni doğmuş bir bebek için isim seçme anıdır. İsim, bir bireyin kimliğini, kişiliğini ve aidiyetini simgeler. Ancak "ilk çocuğa isim koyma hakkı kime aittir?" sorusu, birçok kültürde farklı yanıtlar bulabilir. Bu sorunun sosyolojik bir perspektiften incelenmesi, toplumsal normlar, aile dinamikleri ve cinsiyet rolleri gibi önemli faktörleri anlamamıza yardımcı olabilir.
Toplumsal Normlar ve Gelenekler:
Farklı toplumlarda, bebek isimlendirme süreci farklı geleneklere dayanır. Bazı toplumlarda, isim seçimi aile büyükleri veya büyükannesine ve büyükbabasına atfedilir. Diğer toplumlarda ise anne ve baba birlikte isim seçerler. İsim seçme süreci, ailelerin geleneklerine, dini inançlarına ve kültürel normlarına göre şekillenir.
Aile Dinamikleri ve Eşitlik:
İsim seçimi, aile içindeki dinamiklere ve ilişkilere de yansır. Bazı ailelerde, isim seçimi çocuğun cinsiyetine göre belirlenebilir. Bu, cinsiyet eşitsizliği sorunlarını yansıtabilir. Diğer ailelerde ise isim seçimi, ebeveynler arasında eşitlik ve ortak karar alma fikrine dayalı olabilir. Aile içi iletişim ve güç dinamikleri, isim seçimine etki eder.
Cinsiyet Rolleri ve Değişen Normlar:
Toplumda cinsiyet rolleri ve beklentileri değiştikçe, isim seçimi süreci de etkilenir. Geleneksel olarak, erkek bebeklerin isimlerini seçme hakkı babaya atfedilirken, kız bebeklerin isimlerini anneleri seçebilir. Ancak modern toplumlarda, bu cinsiyet temelli ayrım giderek azalmaktadır. Ebeveynler arasında daha eşit bir isim seçimi süreci benimsemek, toplumsal cinsiyet eşitsizliğine bir tepki olarak görülebilir.
İsim Seçimi ve Bireylik:
Birçok ülkede, ebeveynlere bebeklerine istedikleri ismi koyma hakkı tanınmıştır. İsim seçimi, ailelerin bireysel tercihlerine ve duygusal bağlarına dayanır. Ancak bazı durumlarda, aile dışındaki faktörler, isim seçimini etkileyebilir. Örneğin, dini inançlar veya kültürel faktörler, isim seçimi üzerinde etkili olabilir.
Sonuç:
İlk çocuğa isim koyma hakkı, toplumdan topluma ve aileden aileye değişebilir. İsim seçimi, gelenekler, aile dinamikleri, cinsiyet rolleri ve toplumsal normlar gibi bir dizi faktöre bağlıdır. Modern toplumlarda, bireylerin bu hakkı genellikle daha fazla özgürlükle kullanırken, geleneksel normlara olan bağlılık ve değişen cinsiyet rolleri konularında da önemli değişiklikler gözlenmektedir. İsim seçimi, ailenin bireyler arasındaki ilişkilerini ve toplumun değerlerini yansıtan karmaşık bir süreçtir. Bu süreç, ailelerin, kültürel ve toplumsal faktörlere duyarlı bir şekilde ele alması gereken önemli bir konudur.
Kısaca ilk isim hakkı annenin diyelim
@MelaRossa eyvallah ndnnd x
Hristiyanların evlilik anında ettikleri çok hoşuma giden bir söz var
İkiydiniz ve artık bir oldunuz.
Bence evlilikte taraflar arasındaki ideal ilişkiyi en basit ve en iyi şekilde betimleyen sözlerden birisi. Tabi bu kendinize özel alanların asla olamayacağı anlamına gelmez ancak sağlıklı bir evlilikte iki tarafı da etkileyecek kararların birlikte alınması gerekir. İstisnası olmaz. Buna çocuğun hangi isimde olacağı gibi çok önemli bir şey de dahildir.
Güzel söz
Bu ilk çocuk ikinci çocuk diye isim koyma hakkı olmaz. Anne ile Baba bir araya gelip kimsenin gönlünü kırmadan ortak bir isim karar vermesi daha iyi olur...
Doğru yaklaşım
Sadece bebeğin anne ve babası karar verir. Diğerleri asla burnunu sokmamalı bence
Özellikle Kaynanalar
Cevap
22Cevap
Tabi ki de eşime yani sevdiğim kadına ait olur.. çünkü onun kararı benim için daha önemli ama ben kızım olmasını isterdim her zaman.. ve adını da hayal koymak isterdim çok güzel bir isim.
İnşallah olur 3 tane hemde 🙃
1 tane yeter, inşallah 🙃
Öyle deme kız çocukları bıcır bıcır olurlar
Bence hepsi anneye genelde babanneler çplk karışır ama illa eski ölülerinin adı olsun ister sonra cocugun adı abuzittin olur arkadaşları dalga geçer yapmayın mfmgmg
Eskilerin isimleri hakikaten sıkıntılı 😅
seçilmiş bir başkan varken çocuğa isim koymak haddine mi! yahu sen kimsin ya! karşında büyük bir başkan var. isim konacaksa onu da biz koyarız..
Ooo
Anne ve babanın ortak bir isimde karar kılıp onu koymaları daha hoş olur tabii ama isim konusunda ters düşüyorlarsa son karar yine de annenin olmalı...
Aynen 🙃
Sonuçta doğuran kişi kadın 😅 Ama rahmetli dedelerimin veya dayımın ismini koymayı kabul etse çok iyi olurdu 🙌
Büyüklerin ismi güzelse konabilir
Olmaz 🤣
maalesef ki ağır
Bana göre iyi ama önemli olan annenin onayı
Olur nasılsa
Amin 🙏
2 tane isim koyarsın birini anne birini baba koyar ikisinin de gönlü olur çocuk büyüyünce hangisini beğenirse onu kullanır
Mantıklı olur
Hakka mi bakıyor bu karşılıklı anlaşılır konur. Sonraki çocuklar sanırım pek mühim değil bu hesaba göre 🤣🤣🤣🤣
Öyle deme bazısı bunun için kavga ediyor
Kafayi yemişler o bazılarını toplumdan saymıyoruz 🤣🤣🤣
Yine de çıkıyor arada
Arada calisanlarida calismayanlarida toplumdan saymiyoruz ne yaptıkları umrumda değil
🤣
Anne son kararı verir ama babanın fikri de alınmalı. Babanın hiç istemediği bir ismi de koymamalı neticede.
Yani her iki tarafın onayı olmalı
Tabiki bebek ortak yapılıyor tek başımıza üremiyoruz 😂😂
Öyle şansı olsa kadınlar evlenmez 🤣
Kız olursa eşim annesinin adını koyucak annesi vefaat etmiş küçük yaştayken kırmadım erkek olsa ben koyucam tabi nasip kısmet önce çocuk olması gerek uygulamaya geçmek için Allahım isteyen herkese ve banada nasip eylesin en hayırlısıyla
Amin inşallah kızın olur
Allah ne nasip ederse hayırlısı
İnşallah eder
Anne ve babaya aittir. İkisi anlaşıp öyle isim koyulmalı.
Aynen 🙃
Anlaşılmalı yok öyle anneye ait babaya ait ortak noktada buluşulmalı.
Ortaklık iyidir
Annenin ama yinede destek attı diye babayada yalandan sence nasıl diye sorulabilir
Onunda fikrini almak iyi olur
Bütün çocuklara isim koyma hakkı sadece anne ve babaya aittir
Elbette 🙃
Ortak karar verilmelidir. Tek bir kişiye özel hak olamaz bu.
Ortak karar her zaman iyidir
Bence bir kahramanlik yapmasını bekleyin hakettigi ismi alsın
Kimlik gerek ama 😅
Türk insanı sabırsız olur
Orası mecburi
Anne elbette ama buna erkekte söz sahibi olabilir anlaşmak önemli.
Eslerin birbirine anlayisina bakar ben allah nasip ederse oglumun adini rahmetlik babamin adini koymak istiyorum eger esim istemezse buyuk sorun olabilir bu konuda eslerin bir birine anlayis saglamasi lazim ilk cocuk diye birsey yok tabi
İnşallah olur
Bence anne ve babanın ortak olarak beğendiği bir isim olabilir
Aynen 🙃
Zaten soyadını babasından alacağı için anneye aittir😀
Ooo mantıklı
Biz anlaşma yapmıştık. Kız olursa anne, erkek olursa ben koyacaktım. İkisi de kız oldu 😂
Şansını kaybetmişsin 😅
Dinimizce babaya haktır. Tabi dinimiz hoş görü dinide denir yani kalp kırmadan ortak kararlarda güzel olgular yaratır cevrende
Anneye öncelik vermek iyi olur
Anladım
Ortak karar verilmeli çocuk ortak yapıldı sonuçta hahaha
Haklısın
Her zaman canim
Süpersin 🙃
Biliyommm
Öylesin
Kesinlikle anneye. Ve her çocuk için geçerli
Her çocuk için olunca işler karışıyor 😅
Anne ile babaya
Evet 🙃
Anne ve babanın ortak kararı olmalı
Aynen
Annenindir hepsi annenindir
Evet 🙃
Kız olursa benim gerisini bilmem
İnşallah ilki kız olur
Umarım ama önce evlenmek lazım galiba gadası 😂
Evlenirsin zamanı gelince
Tabi ki kadın
Aynen
Anne elbette her zaman.
🙃
anneye ait yani sonuçta çocuğu o doğuruyor
Aynen öyle 🙃
Bence anne ve baba ortak koymalı.
O zaman güzel olur
Annenin..
Aynen guzum 🙃
Bence de en çok annenin hakkı… 🤭
En büyük yük onun çünkü
Tabikii anne o yuzden ben koydum :)
Ne koydun
Ortak karar verilmesi daha doğru bence
Ağırlık annede olmalı ama
Yani
Anneye verilmeli bence.
🙃🙃
Anne baba bilir
Doğru 🙃
Bence hepsi anneye ait sadece ilk çocuk değil
En çok onun hakkı 🙃
Anneye tabii ki
Evet 🙃
Annenin hakkı
Aynen reis
Anne baba ortak karar alarak koymalı
Aynen 🙃
Anneye aittir
Ne güzel 🙃
Kız sa anne koyabilir saçma sapan isimler olmamalı
Var mı aklında güzel bir isim
Asel, asena, mefaret, misliyna, Hira
Hepsi çok güzel
Anne ve baba layıktır
Elbette 🙃
Bence ortak karar verilmeli
Anne ve baba ortak karar verebilir bence
Bazen karışıklıklar çıkabiliyor
Bence hepsi anneye
Annemin hakki daha çok
Kaç tane çocuk olursa olsun anneye aittir kanımca.
Doğru annenin hakkı çok
Kesinlikle
🙃🙃
Ben koydum
Maşallah ismi ne peki
Güzelmiş adıyla yaşasın
Bana ait abi
Yakışır abisi
Anne
🙃
Anne babaya
🙃
Ortak karar alınmalı
Evet 🙃
Ortak olmalı ya
Aynen
Bana tabi ki
Tabbiki
Bana
Yakışır 🙃
ha sölemeyi unuttum tüm cocuklarin hakki bendedir, evin erkegi koyar ismi geleneklerimizde var :D
İyiymiş buna itiraz etmeyen gelin olduktan sonra sorun yok demektir
Babaya tabi
Neden
Evin direği o çünkü. Ayrıca baba dışında birinin koyması çok doğru değil.
Anladım.
Anne koymalı bence
Onun hakkı 🙃
Bencede yanisi
🙃🙃
Anne koysun bence de
Aynen
Aile bük leri koyar
Sence anne koysa nasıl olur
Koysun aga ben bise demiyom ilk cocuk olunca ilk torun faln filan hep aile bükleri karşır kırmak icinde koyulurya onu dedim
Anladım
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?