Taşınma, çocuklar için büyük bir değişimdir. Yaşadığı yerin değişmesi, yuva olarak bildiği mekândan ayrılmak çocuğunuz için zorlayıcı olabilir hatta travma olarak bile kabul edilebilir. Yeni bir eve taşınmayı çocuk için kolay hatta keyifli hale getirmek için bazı noktalara dikkat etmek faydalı olur.
Çocuklar için süreklilik ve istikrar güven vericidir. Özellikle de kendi odaları olan çocuklar için odaları onların korunaklı alanlarıdır. Dünyaya gözlerini açtığı ve kendi varlığının farkına vardığı mekân olan evinden ayrılmak ve yeni bir mekâna “ev” demek çocuğun uyum gösterme davranışı göstermesini gerektirir. Değişime uyum sağlaması için sabırlı olmak gerekir. Ebeveyn tutumları, taşınma gibi önemli değişikliklerin çocuğa etkisi üzerinde belirleyicidir.
Öncelikle şunu vurgulamak gerekir ki ev taşımak, eski eşyaları elden çıkarmak için birer fırsat olsa da bu durum çocukları olumsuz etkileyebilir. Evdeki bazı eşyaları atarken çocuğunuzun eşyalarını da bunlara dahil etmek için taşınma dönemi doğru bir zaman değildir. Elden çıkarılması gereken eşyalar varsa da bunu çocuğunuzla birlikte yaparak yenileri için birlikte alışverişe çıkın. Siz fark etmeden çocuğunuzun özel bir bağ kurduğu eşyalar olabilir, dikkatle hareket edin.
Taşınmak çocuk için eşyaların paketlenip göz önünden kalkması, alışılan çevreye ve insanlara veda etme, yemek ve uyku gibi rutinlerin sekteye uğraması, yeni bir ortama alışma, ebeveynlerin her zamankinden daha fazla meşgul, yorgun ve hatta stresli olmaları demektir. Bunlara benzer birçok değişimin kısa süre içinde gerçekleşmesi çocuk için oldukça zorlayıcı olabilir. Bilinmezliğin yanında, alışılan ortamın bozulması çocuğu strese sokabilir. Küçük çocuklar “gerileme” gösterebilir ve parmak emme gibi bebeksi davranışlar sergileyebilir. Çocuğun her zamankinden daha fazla ilgiye ihtiyaçlarının olacağı hesaba katılmalı ve buna göre küçük molalar organize edilmelidir. “Ben de heyecanlıyım. Yardım etmek ister misin?” gibi cümlelerle duygularını ifade etmesine aracı olabilir, onu işe dahil edebilirsiniz.
Çocuklar bilinmezlikten korkmanın yanında, yeni şeylerin getirdiği heyecanlara kolaylıkla adapte olabilirler. Yine de her çocuğun mizacının farklı olduğunu hesaba katmak gerekir. Bazı çocuklar hiçbir şey olmamış gibi hayatlarına devam edebilirken özellikle küçük çocuklarda gerileme davranışları, anneden ayrılma korkusu, kaygı, stres gibi belirtiler gözlemlenebilir. Hiçbir olumsuz belirti göstermeyen çocuklar da stres ve kaygılarını dolaylı şekilde ortaya koyabilirler. Çocuğun yakınlık ihtiyacını karşılamaya öncelik verilmelidir. Bu dönem, katı kurallar uygulamak için uygun bir zaman değildir. Taşınma süreci tamamlandıktan sonra tekrar eski rutinlere dönülecektir.
Alıntı

Aşk İlişkileri
Kadın Emeği
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer