Çocuklara kitap okuma alışkanlığı aşılamak için önce anne baba kitap okumalı ve çocuk onları kitap okurken görmeli. Çocuklar bebeklikten itibaren onların yaşına uygun materyallerin sayesinde kitap ile haşır neşir hale gelir. Şu yaş demek istemiuorum ama uyumadan önce veya gün içinde çocuklarıma kitap okurdum. Okul çağında zaten kitaplar ile hayatları geciyor. Ben çocuklarıma ilgilendikleri konular ile ilgili kitaplar aldım. Büyük oğlum macera türü ve fantastik kitaplar okumayi seviyor. Küçük oğlum tarihi yansıtan geçmiş ile ilgili kitaplar okumayı seviyor. Şanslıyım çocuklarım kocaman adam oldu ama kitap okumayı seviyorlar.
Bence uyurken masallar okuyarak kitapla bağ kurmakla başlanmalı tabi bebekken. Sonra büyüdükçe resimli kitaplar alıp onun okuması sağlanmalı böylelikle kitap okumak onun için olağan bir durum haline gelir ve daha kolay alışkanlık kazanır diğer yaşlarında
İlkokula başlayıp okuma yazma öğrendikten sonra ilk 6 ay kadar aile gözetiminde sesli okuma yapmalı. Okuduğunu anlama yetisine sahip olduktan sonra ortalama 7-8 yaş itibari ile tek başlarına okuma yapabilirler.
Bebeklikten başlanmalı sadece resimleri göstererek anlatmayla. Fakat bazı çocuklar ne kadar aşılamak isteseniz de almıyor. Sevmiyor. Tamamen çocuğun yapısı ve algısıyla alakalı bir durum