•Vuran, ısıran, arkadaşlarına zarar veren çocuğa nasıl davranılmalıdır?🤕🤕🤕Şiddet gördüğü ve öğrendiği bir şey olmasa bile çocuklar vurma, ısırma gibi eğilimler gösterebiliyor.
Böyle anlarda çocuklara nasıl davranılmalıdır?
Vuran, ısıran, arkadaşlarına zarar veren çocuğa nasıl davranılmalıdır?
Genelde çocuklar sevgisiz ilgisiz aile ortamında büyüdüğü zaman bu tür davranışlar sergileyebilir. Bunun önüne geçmenin en kolay yolu ailenin kendisine çekim düzen vermesinden geçiyor. Nasıl mı? Öncelikle akşam olduğu zaman çocukla ilgilenmek, annenin yükünü almak, dışarı çıkıp dolaşmak, en önemlisi de çocuğu karşına alıp konuşmak gerekir. Çocuklar bir şey anlattığı zaman tüm dikkatimizi çocuklara verirsek çocuklar kendilerinin önemli biri olduğunu düşünür. İşte o zaman bu tür eylemler yapma durumundan uzak dururlar.
Sevgisiz ve ilgisiz bir çocuk değil. Sevgisiz ve ilgisiz, bilinçsiz ebeveynler de değiliz. Şiddet hiç bir şekilde ne fiziki nede psikolojik olarak görerek öğrendiği bir şey değil. Bunu tamamen içinden gelerek yapıyor, "hayır" ı kabul etmediği ve isteklerini erteleyemediği için tepki olarak sunuyor.
İlk önce uyarmak lazım evet sen bunu yapıyorsun sinirleniyorsun kızıyorsun kıskanıyorsun evet anlıyorum ama şeyde çözüm değil sen onları şiddet uygulayınca onlar sana bir daha bunu yapmayacak anlamına gelmiyor mesela onların canını yakıyorsun sana yapılmasını istemediğin bir şeyi gidipte başka birisine yapman benim hiç hoşuma gitmiyor gözümden düşüyorsun haberin olsun derim
Cocuklar genelde kisitlandigi zaman siddete egilimli oluyorlar. Surekli yapma etme ses cikarma diye kisitlanan cocuk sinirli oluyor. Onun yerine biraz rahat birakmak lazim. Camurda mi oynamak istiyo oynasin ya nolcak. Yere bir seyler mi atiyo atsin o cikan sesle ogreniyo ne oldugunu. Yemek yemiyosa zorlamamak lazim. Bizim minik minik yaptigimiz hatalar cocuga buyuk yaralar aciyor. Ceza vermemek lazim vicdanli yetistirmek lazim. Siddet uyguluyorsa altinda yatan bir sey kesin vardir onu bulmak ve cozmek gerekir.
Bu söylediğin hataların hiç birini yapmıyorum, özgür ve mutlu bir çocuk yetiştirmek için kitaplardan ve pedagog bloglarından da yardım alarak onu büyütmeye özen gösteriyorum. Altında yatan sebebi hiç bilmiyorum neden böyle yaptığını anlayamıyorum 🙈
Güzellikle uyararak, sert bir dil ile uyararak, ceza vererek ve hala anlamıyorsa da empati yapması için gerekirse onu ıssırarak. Kademeli kademeli böyle giderdim ben olsaydım. Tabii diyaloğu kesebileceğim biriyse, direk hayatımdan çıkarırdım.
Bence sıralama aynı olmalı ama 4. Aşama da ıssırırsan da hafif ıssır ve gülümseyerek "bak annecim, azıcık ıssırdım ve canın yandı. Sen daha sert ıssırıyorsun. Yapma artık olur mu?" De bence. Hem kararlı hem de hafif gülümse sonrasında. Yani hem korkmasın hem de cıvıtmasın 🤪
Adı üstünde çocuk bir yerden bir şekilde bu duruma tanık oldu ya da teşvik edildi sözlü olarak aksi takdirde olması mümkün değil.. karanlık bir mağarada yasasınız ışıktan haberiniz olurmuydu hayır taki görene kadar. Hayatta Çocuklar da böyledir sorunu aile aile fertleri ve çocuğun maruz kaldığı teknoloji ürünlerin de ve çevresinde arayın
Teknoloji bağımlısı değil, telefon tablet kullanan bir çocuk değil, bir kaç çizgi filmi televizyonda ve gözetimim altında izler sadece. Sevgi ve ilgi dolu, büyüme serüvenini kitaplar ve pedagoglarla yürüten bir anneyim. Hiç bir dediğiniz doğru değil hiç birine maruz ve şahit olmadı, olmuyor 😊 Bunu paylaşmak istemediği veya hayır cevabı aldığında, isteklerini erteleyemediği için öfke anında yapıyor.
Peki sevgi ve ilgi dolu bir yuvada büyüyen teknolojiden uzak gözetim altında 1 2 çizgi film izleyen çocuk şiddeti nereden öğrendi kimseden öğrenmedi ise vahi yolu ile mi geldi çocuğa?
Bilemiyorum herhalde vahi yolu ile inmiş 😊 Siz benden daha iyi biliyorsunuz ya siz koyun teşhisi 😂
Şöyle söyleyebilirim, hamileliğimde bile daha attığı tekmeler yüzünden rahimimi gevşetmiş ve doğumu tetiklemişti 5. aydan sonra hamileliğimi yatarak geçirmek zorunda kaldım bu yüzden. Henüz daha 3 4 aylıkken anne sütü alırken kucağımda arkamda kalan eliyle sırtıma bam güm vururdu 😊
Söylediğim gibi şiddet ne fiziki nede psikolojik olarak tanıklık ettiği bir şey asla değil, bunu öğrenerek yapmadığına eminim, gönlüm bu konuda çok şeffaf ve rahat.
Lakin belirtmek isterim ki sorum bunu neden yaptığı değil, böyle davrandığı anlarda ona nasıl yaklaşmalı ben ona nasıl davranmalıyım sorusuydu çünkü bazen nasıl müdehale edeceğimi şaşırıyorum 🤗
Cocuk gelişimi pek uzmanlik alanım değil ama psikoloji ve gen merakım oldukça fazla. Genden gelen şiddet eğilimi olan yakınlarınızı gözlemleyin mutlaka gen den geliyordur eğilim
Evet olası cinayet işleyen mahkumların çoğu üzerinde yapılan bir araştırma da anne ya da baba tarafın da yapilan araştırmalar da 1 ya da 2 kuşak öncesinde de aynı suçu %90 görmüşler ya da teşebbüsünü saptamışlar
Ailelerimizde sinirli ve şiddet olaylarına karışmış şiddete eğilimi olan çok yakın akrabamız var bu genden gelebilen bir şeyse genden geliyor olabilir öyleyse. Çünkü yaptığının da yanlış olduğunu bile bile sonrasında pişman olup özür de dileyerek ama kendine hakim olamadan öfke anında kontrolsüz bir biçimde böyle davranıyor.