Emziren annelerin ertesi gün hapı kullanması bebeğe zarar verir mi? Daha önce emzirme döneminde bu hapı kullananlar oldu mu?

Merhabalar 🖐
Bebişinize ve size sağlıklı günler diliyorum. Çok güzel bir konuda soru sormuşsunuz. Emzirme dönemi , anne sütü , bu dönemdeki annenin beslenmesi… bunlar hem bebek hem de anne için çok önem arz eden konular. Peki neden bu konu bu kadar önemli beraber bakalım.

Anne sütünün nasıl mucizevi bir besin olduğu artık herkesçe biliniyor. İlk 6 ay bebeğin ihtiyaçlarını tek başına en iyi şekilde karşılamaya yetiyor. Doğumdan sonra gelen ilk süt (sarı süt) aslında bebeğin ilk aşısıdır ve bebeği hastalıklara karşı korur. Anne sütü bebeğin ihtiyacı olan protein, yağ, demir, vitamin gibi her türlü besin değerini içerir. Anne sütünde yeterli miktarda su ve vitamin bulunduğu için, çok sıcak iklimlerde bile bebeğe su vermeye gerek yoktur. Anne ile bebek arasında özel bir sevgi bağı kurulmasını sağlar. Annenin meme kanserine yakalanma riskini azaltır ve doğum kilolarını vermesine yardım eder.

Annenin kullanmış olduğu ilaçların büyük kısmı annenin plazmasında kalır, süte geçen kısım süt proteinlerinin miktarına bağlıdır. Annenin aldığı ilacın süte geçmesi hem anne sütüne hem de ilacın özelliklerine bağlıdır. Yine de buna rağmen süte geçen ilaç miktarı ancak %1 kadardır. Bebeğin vücuduna geçen bu küçük miktar da genellikle kanına karışmadan atılır. Fakat bebeğin böbreklerinin gelişmesine bağlı olarak atılamama riski de vardır. Eğer ki ilaç almak mecburi bir hal almışsa doktor kontrolünde doktor tavsiyesi olan ilaçlar kullanılmalıdır.
Bu sebeplerden ötürü ertesi gün hapını kullanmak da az miktarda da olsa bir risk içerir. Anne sütünden bebeğe geçmesi az bir ihtimaldir. Geçse bile bebek dışarı atabilir fakat atamaması gibi tam tersi bir ihtimal de mevcuttur. Benim fikrimce bu sebeplerden ötürü her ihtimale karşı başka bir çözüm bulunmalıdır.
Mükemmel olmuş ❤️
@KürkMantoluHayri teşekkür ederim
Cevap
6Cevap
Merhaba,
Piyasada 2 eken maddeli ertesi gün hapları mevcuttur.
Ulipristal Asetat (JOSEİ, Ella)
Levenorgestrel (Norlevo, Ertes...)
Emzirme döneminde Ulipristal asetat kullanırsanız 7 gün boyunca bebeğinizi emzirmemeniz gerekmektedir. 7 gün sonunda ilk gelen sütü sağıp atın ve ikincisi ile bebepğinizi emzirebilirsiniz.
Levenorgestrel lerde 8. saat sonrası yine ilk siti sağıp attıktan sonra bebeğinizi emzirebilirsiniz.
Bu dediklerimi yaparsanız bebeğinize zararı olmaz.
Merhaba, ertesi gün hapları emzirme döneminde güvenle kullanılabilir, çok az hormonun süte geçme ihtimali vardır ki, oda bebeğe zarar verecek miktarlarda değildir.
Evet fazla miktarda kadınlık hormonu içerirler bu hormonlar bebeğe geçebilir ve emzirme durumunda ilk 6 ay önerilmez diye biliyorum.
bence emziriyorsan zararlıdır bir doktora görün sor bişi yap
Zararli tabiki de, hormonal bir ilac oldugu icin bebegine de gececektir emzirmeyle
zarar verir sütü etkiler
Verebilir
Niye kullanmak istiyorsun
Doktora danışmalısın
Sanmıyorum
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?