Son zamanlarda doğal afet ve yangın gibi maalesef zorlu süreçler geçirdik, haliyle çocuklarımız bir noktada "bu neden oluyor?", "afet de ne?" gibi soruları sormaya başlıyor. Peki bu durumda biz ebeveynler olarak çocuklara o televizyonda veya çevresinde gördüğü doğal afetleri nasıl anlatmalıyız?
3 yaşında olmadı kuzularım. Ama o kadar çok yangın oldu ki çevremizde, hemen evimizin aşağısında, yakinimizdaki ormanda... Doğal olarak yangın merak uyandırdı. Ben kendimce çocuklar ateşle oynamış , ondan böyle olmuş. İtfaiyeciler söndürüyor diye anlatabildim. Tehlikelerini de onlarin anlayabilecegini düşündüğüm bir sekilde anlattım. Hem ateşe de cok ilgi duymaz, cekinirler diye düşündüm. Çünkü bu ara ocağa da çok meraklanmislardi. Biraz uzaklastilar Şu an . Ama yanginlardan o kdar etkilenmisler ki oyunlarina bile dahil eder oldular..
fotoğraflı resimli anlatıcaksın nasıl gerçekleştiğini her birinin sonuclarının ne olacağını hangi nedenlerden dolayı gercekleştiğini bunun önlenmesi için nelere dikkat edileceğini ya da bu durumlarda nasıl müdahalelerde olunup nasıl tedbirler alınacagını öğreteceksin...
Afetleri az ya da hiç zarar göremeden atlatabilmenin mümkün olduğu, bunun için nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunda bilgi verilmelidir Çocuğa yaşadığı korkunun normal olduğu herkesin bu duygulara sahip olabileceğinden bahsedilmelidir. Yoksa travmatik olarak iyi olmayacaktir abla bence az ama öz cümleler kullanarak anlatılmalı
AÇIK VE NET OLMALI ÇOCUĞUN YAŞINA UYGUN DOĞRU BİLGİ VERMELİ OYUN OYNAMAK İSTEDİĞİNDE GERİ ÇEVRİLMEMELİ DUYGULARINI İFADE ETMESİ SAĞLANMALI ÇOCUKLARA NASIL GÜVENDE KALABİLECEKLERİ VE KENDİLERİNİ NASIL KORUYABİLECEKLERİ KONUSUNDA NET BİLGİLER VERMELİ