Anne ve babalar, çocuklarının ilk öğretmenleridir. Çocuklar, ebeveynlerinin ayak izlerini takip ederler. Bu yüzden ebeveynlerin bıraktığı izlere dikkat etmeleri gerekir.Sizce bir çocuğun anne ve babasından öğreneceği ilk davranış ne olmalı?
Çocuğun anne ve babasından öğreneceği ilk davranış ne olmalı?
Bu başlık altına bir çok davranış listelemek mümkün.
Dürüstlük
Sevgi
Anlayış
Saygı
Merhamet vb.
Liste uzar gider. Ancak tüm bu davranışları yapabilmesi için bence öncelikle çocuklarımıza doğru iletişimin ilk adımı olan "DİNLEME" becerisini kazandırmak gerekir.
Dinleme becerisi nedir?
Dinlemek; özellikle günümüzde kazanılabilecek en büyük erdem. Kendisinden farklı olana hiç tahammül kalmamış bir dünyada çoğu kez karşımızdaki insanı dinlemezken. Kimileri bunu yapmaya çalışıyor. Kendilerine yapıldığı gibi yanlış bir şekilde.
Kendi fikrimizi söylemek için dinlemek.
Cevap vermek için dinlemek
Haklılığını görmek için dinlemek.
Akıl vermek, yargılamak, nasihat etmek için dinlemek ve bu da uzar gider.
Dinlemek, karşı tarafa saygı gösterdiğinizin işaretidir. Başkalarının anlattıklarına ilgi göstermeyip, dinlemediğinizde verdiğiniz mesaj ''sana değer vermiyorum''dur. Karşınızdaki insanın bir yönden üstün tarafları olabileceğini, ondan bir şeyler öğrenebileceğinizi unutmayın. İyi ilişki kurmak etkileyici ve ilgi çekmekten değil, etkilenmiş ve ilgili olmaktan geçer.
Dinlemek, aynı zamanda bilgi sahibi olmayı da arttırır.
Her şeyi bilen olup, karşı tarafı dinleme becerinizi geliştirmeden bir şey öğrenmek mümkün değildir.
Dinlemek, yeni fikirler edinerek, sorunları çözecek yeni yollar bulmanızın ve kişisel olarak gelişip yükselmenizin de bir aracıdır.
Yunanlı filozof Plutarch, “dinlemeyi bilirsen, kötü konuşanlardan bile bir şeyler kaparsın” diyerek antik çağda dahi dinlemenin önemini vurgulamaktadır.
Karşınızdakinin fikirleri işe yaramaz, saçma sapan şeyler bile olsa, dinlemek size o saçma fikirlerden yaratıcı düşünceler uyandırma fırsatı yaratabilir.
Ben çocukları ilk öğrendiği şeyin hayatları boyunca uygulayacakları şey olduğunu düşünüyorum. Bu yüzden de sevmek diyorum. Bir çocuk her şeyden önce sevmeyi öğrenirse hayatında karşılaştığı her canlıya sevgiyle bakar.
Sevgiyi öğretirken de Rabbi'ni anlatırım. Çünkü küçük yaşlarda Allah'ı öğrendiğinde ileriki yaşlarında yaptığı her davranışın sebebini anlayacak. Baktığı her köşede Rabbi'ni hatırlayacak ve O'nu anacak.
Sonrasında da merhameti öğretirdim. Evet hepimiz zor ya da kolay yoldan insanların kötü yanlarıyla tanıştı. O konuda da çocuklarımızı bilinçlendirmeliyiz. Ama bunu neden küçük yaşlarda onlarla paylaşıp paranoyak yapalım ki? Ben çocuğum kaç yaşına gelirse gelsin, ne yaşarsa yaşasın merhametini ve sevgisini kaybetmesini istemem.
Sevmeyi ve merhameti bildikten sonra öğrenmesi gereken en önemli şey, haktır. Kul hakkına girmemesi, haksızlığa karşı her daim dik durması gerektiği gibi şeyleri uygulamalı olarak ona anlatırım. İnsanlara haksızlık yapmaması gerektiği gibi yapılmasına da müsaade etmemeli.
Ama tabi tüm bu davranışları öğrenebilmesi için ebeveynlerin bunları uygulaması gerekir. Çünkü çocuklar anne babanın söylediklerini değil, yaptıklarını yaparlar ๑
Kendine ve çevresine saygısını yitirmeden hakkını koruyabilmeyi, yapılan her davranışın onu ve etrafını olumlu veya olumsuz etkileyebileceğini, hissettiklerini kontrollü şekilde yansıtabilmeyi, vicdanını dinleyebilmeyi öğretmeliler. Birini seçmeyi isterdim ama yapamadım. Hepsi gözümde bir bütün.
Sevgi ve saygı tabi ki. Çocuklar insanlara nasıl davranacaklarını anne ve babalarının birbirlerine olan tavırlarından öğrenir. Örneğin erkek bir çocuk kadınlarla nasıl konuşulması, kadınlara nasıl davranılması gerektiğini babasından öğrenir. Evin için de babanın anneye davranışıları çocuğun karakter gelişiminde oldukça etkilidir.
Anne ve babasının çocukla olan iletişimini geçtim, kendi aralarındaki ilişki ve iletişim çocuğun ileride diğer insanlarla kuracağı ilişkileri etkileyeceğinden ebeveynlerin kendi aralarındaki ilişki ve iletişime dikkat etmesi ve özen göstermesi gerekir. Bu yüzden mutsuz ve sevgisiz çiftler, mutsuz evliliklerinde sağlıklı birey yetiştiremezler.
Sevmek. Her şeyden önce öğrenmesi gereken ilk şey, hayatı boyunca hissetmesi gereken duygudur. Bu temel duygu da benim için sevgidir. Eğer küçüklüğünden itibaren çocuğu sevgiyle büyütürseniz hayatı boyunca her varlığa sevgiyle bakar. İstese dahi zarar veremez, sevgisel iç güdüsünden ötürü.
Hatta günümüzde psikolojik olarak da fizyolojik olarak da pek çok hastalığın temel sebebi, çocukluk dönemindeki sevgi eksikliği ₪
Benim ilk öğreteceğim şey kötü şeyler karşısında sakin kalması, soğukkanlı biri olması olurdu ki o da çocuklarının hatalarını sakin karşılasın destek olacağına köstek olmasın
Camasir asiyorum bana mandal veriyor, baba ogul is bilusuyoruz 😊👍 2 yasinda
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Herkes yazmış ahlâk, saygı diye tabi bunlar zaten olmalı, ahlaklı bir insan olmasa zaten bu soruyu soracağını zannetmiyorum. Çocuğu daha öz güvenli, bilinçaltına kendisiyle barışık duygular verilmeli.
Birşeyi yapmaması gerktiğinde nedeninide belirtmeli öncelikle. İlk öğretilmesi gereken şey de bence doğa olmalı, çocuk erkenden doğayla tanışmalı. Böylesi daha iyi gibi
Babayı gören çocuk kalmadı gbi bişe. Boşanma iftira dolandırma anne güçlü kadın bol müşteri li hayat için boşanır. Çocukların yanında fuhuş yapar. Babayı kötüler hep çocuga
Ebeveynlerin Çocuklarına Öğretebileceği Davranışlar Neler?
Bu başlık altına bir çok davranış listelemek mümkün.
Liste uzar gider. Ancak tüm bu davranışları yapabilmesi için bence öncelikle çocuklarımıza doğru iletişimin ilk adımı olan "DİNLEME" becerisini kazandırmak gerekir.
Dinleme becerisi nedir?
Dinlemek; özellikle günümüzde kazanılabilecek en büyük erdem. Kendisinden farklı olana hiç tahammül kalmamış bir dünyada çoğu kez karşımızdaki insanı dinlemezken. Kimileri bunu yapmaya çalışıyor. Kendilerine yapıldığı gibi yanlış bir şekilde.
Dinlemek, karşı tarafa saygı gösterdiğinizin işaretidir. Başkalarının anlattıklarına ilgi göstermeyip, dinlemediğinizde verdiğiniz mesaj ''sana değer vermiyorum''dur.
Karşınızdaki insanın bir yönden üstün tarafları olabileceğini, ondan bir şeyler öğrenebileceğinizi unutmayın. İyi ilişki kurmak etkileyici ve ilgi çekmekten değil, etkilenmiş ve ilgili olmaktan geçer.