Kızım 3 buçuk yaşında ve yolda kimi görse "Merhaba, nasılsın ben iyiyim sen nasılsın ooo canım benim" vs gibi sohbet etmeye çalışıyor yaşıtı olduğu zaman gidip sarılıyor çok tatlısın şeker şey gibi ama artık korkmaya başladım bu cana yakınlığından, sürekli öğretmeye çalışıyorum tanımadıklarımıza bu şekil yaklaşılmaz, konuşulmaz diyerek, tanıdık ve tanımadık kişileri tekrar ediyorum hergün ama sonra aynı şeyleri yapmaya devam ediyor açıklama yapıyorum anlatıyorum ama hayır diyip tekrar ediyor ne yapmalıyım bilmiyorum. Parka gidiyoruz aynı markete çıkartıyorum aynı sokakta yürüyoruz laf atmadığı hal hatır sormadığı insan kalmıyor net bir şekilde anlaması için ne yapmalıyım?
Çocuklara tanımadığı yabancı insanlarla konuşmamaları gerektiğini nasıl anlatabiliriz?
Geveze demek ki :) Yaşı gereği bunu çoğu çocuk yapar. Biraz büyüyünce zaten bunu yapmayacaktır, sadece dışarıdan gelecek tehlikelere karşı siz dikkatli olun. Çocukları bırakmamız lazım biraz çocukluklarını yaşasınlar, büyüdükleri zaman anlıyorlar neyin dolu neyin boş olduğunu...
Merhaba, Eskiden olsa çocuğunuzun bu girişken ve sosyal davranışları için çok güzel olduğu yönünde düşüncelere sahip olabilirdim, fakat içinde bulunduğumuz dönem ve her gün şahit olduğumuz pek çok kötü olay ne yazık ki bunun çok tehlikeli olabileceğini düşünmeme sebep oluyor.
Ebeveynlerin her şeyden önce çocuklarına mahremiyet alanları konusunda gerekli açıklamaları açık, yaşına uygun ve basit bir dille anlatması gerektiğini düşünüyorum. Sosyalleşmek adına çocuğun herkesle iletişime geçmek istemesi çok güzel bir davranış gibi görülse de dışarıda çocuğu bekleyen büyük tehlikelerin olabileceğinin unutulmaması gerekir.
Çocuk dümdüz bir ikazdan her zaman hoşlanmayacaktir elbette, onu yakalayabilmek gerekir. Bir çocuğa bir şeyi öğretmenin en güzel yolunun oyun olduğunu düşünüyorum. Bu konuyu oyunlaştırarak, oyun içinde ya da konuyla ilgili hikayeler okuyarak çocuğunuz üzerinde etkili olabileceğinizi düşünüyorum.
1
1 Yorumla
Soran
+1 yıl
Tam olarak bu işte aynı düşüncelerimiz benimde hoşuma gidiyor ama diğer taraftan korkum daha ağır basıyor, onu bastırmak istemiyorum ama ne yapmam gerektiğini tam olarak çözemedim fazla kısıtlamaya gelemeyen bir çocuk oyunla denedim olmadı ama hikayelerle denemeye başlıyorum yarın.
Öncelikle kızınız çok girişken dost canlısı insanları seven bir kız olucak bu çok iyi bir şey olsa da malesef ki insanalr a pek güven olmuyor öncelikle çocuklar en çok anlattığımız masalları kulaklarını açıp dinlerler akıllarında kalır bunu bir masal şeklinde anlatabilirsin veya bir oyun şeklinde çocuklar malesef ki dümdüz anlatımlardan pek biseyler anlayamıyor örneğin bir evcilik sırasında ikiniz yeni tanışan arkadaş olun o sana meraba dediğinde arkadaş olalimmi dediğinde anneme sormadan seninle arkadaş olamam gibi cümleler kurun bunlar kızınızın aklında daha iyi kalacaktır sağlıklı ve mutlu bir hayat sürmesi dileğiyle🌹
Öncelikle yabancı kavramını çocuklara iyi anlatmamız gerekiyor. Yabancı demek sadece üstü başı kötü ve güven telkin etmeyen kişiler değil; tanımadığımız herkes için geçerlidir. Yabancıları da kendi içinde ayırt edebileceği detaylar sunmalısınız. Örneğin bir polise, başka çocukları olan bir anneye güvenebileceğini anlatmalısınız. Tek başına gitmemesi gereken yerleri anlatın. Örneğin, ormanlık bir alan, kapalı otoparklar, karanlık ve ıssız sokaklar... gerektiğinde “Hayır!” diyebilmelerinin öğretilmesi gerekir. Dokunulduğunda ya da zorla tutulduğunda karşı koyabilecekleri anlatılmalıdır. Hayır diyebilmeyi öğrenmek çocuklarınızın güvenliği için en önemli adımlardan biridir.
0
2 Yorumla
Soran
+1 yıl
Aynı şekil aktardım zaten tanıdık veya tanımadığımız kişileri ayırarak hattaa işsiz gibi yazı tahtasına şema çizerek fotoğrafları kullanarak yaptım bu kişiler hariç konuşmak yok diye anlattım tamam diyor anladım diyor ama sadece lafta çıktığımız dakika başlıyor insanlara laf atmaya napıyosun sen öyle burada ne işin var diyerek karşısında ki cevap verirse ben çekip alana kadar uyarana kadar devam ediyor konuşmaya :/
yabancı nedir onu anlatmalısınız.. bunun için birçok çocuk kitabı mevcut ;) size kendi kızıma da defalarca okuduğum bi kitabı göndericem.. umarım faydalı olur ;)
Israrla senin yaptıklarına cevap vermiyorsa sevdiği şeyleri kısmayı dene, bunu yaparsan bunlardan almayacağız artık gibi şeyler dene. Ufak daha ama bir şekilde bu alışkanlığından vazgeçirmelisin.
1
5 Yorumla
Soran
+1 yıl
Öyle yapınca tamam diyor kabul ediyor ama dediğim gibi parka veya dışarı çıkarttığım an aynısını yapıyor fazla inat
O zaman bir kaç gün mümkünse parka falan götürmeyeceksin, markete giderken yanına almayacaksın. Babasıyla bırakacaksın. Böyle oluyorsa bunu yapmaktan vazgeçmez. Biliyor sonuçta parka götüreceğini yine de.
Allah esirgesin.. Canini sikacak hiç birşey söylediklerinin tamamini harfi harfine anlıyor. Fakat okadar zekilerki pisliğin kokusunu almadan savunma mekanizmasini devreye sokmayacaktır. Çocukların ogretileri uygulamamasi anlamadığı anlamina gelmez 4/4 lük anlayip kaydediyorlar. Ayrica bir Anne olarak senin koruyucu meleğin olmanda ayri öz-güven veriyor. Fakat tekrar tekrar öğretilere yer vermekte fayda var
Evde çok uzun süre durduysa can sıkıntısından herkesle muhabbet etmek istiyor olabilir, vakit buldukça dışarı çıkarıp değişiklik yaşamasını sağlayabilirsiniz. Mesela çok sevdiği bir oyuncak varsa ona “Tanımadığın her kişiyle konuşmayacağına söz verirsen oyuncağınla oynayabilirsin” diyerek söz vermesini sağlayabilirsiniz.
0
2 Yorumla
Soran
+1 yıl
Mantıklı ama şart koşmak istemedik kısıtlama yapmayalım diyerek sanırım yanlış yaptık :/
bunun için çocuk kitapları var. ben de oğluma okuyorum yatmadan önce. birinin tema sı buydu. mahremiyet eğitimi. tanımadık kişiler senin şu şu noktalarına dokunamaz, göremez, böyle bişey olursa son ses bağırarak uzakalaşacaksın vs.
Allahım yerim onu ya şarkılarla yapma bilirsin böulyle arkaya bir çocuk fonu koy eşin akrabalarından falan rica et ve bir klip hazırla sözlerinde tanımadığı insanlarala konuşmamasını ve akrabalarını tanıt
1
6 Yorumla
Soran
+1 yıl
Şema şeklinde yaptım buna benzer fotoğraflarla tek tek anlattım tamam diyor ama sonra düşünüp hayır diyor bazen evet yabancılara merhaba yok diyip dışarı çıkınca değişiyor. Düzelmesini beklemek tek çare gibi artık o sürede tekrarlamaya devam edicem :/
Peki yabancılarla her konuşmadığım zaman seni ödüllendiricem desen ya da minik onu kırmayacak cezalar versen mesela bu gün sana hiç şeker yok ya da telefon ya da cizgi filim gibi
Yapacağını yapar cezasına katlanır öyle pis huylarıda var :D ceza falan sökmüyor zaten telefon vermiyoruz sadece tv onu 2 gün kapattığımı bilirim işlemiyor.
Benim kısçe aslında doktor onaylı hiperaktif yani lafta değil bunun üstüne bu tez canlılık laf atma falan enerjisi aşırı yüksek pedagog olması gerektiği gibi çünkü hem görsel hem işitsel olarak zekası var vs. Diye söyledi yani bizden duyduklarını bize satıyor gibi ama hangi ara kaydetmiş bu kadar şeyi kafasına bilmiyorduk biz onunla oynarken bile o arka tarafta hala konuşmaları diyalogları kafaya kaydetmiş. Bir süre eve misafir almıyoruz o sebepten bu sefer dışarıya yönelmeye başladı illaa o konuşmaları yapıcak enerjiyi başkalarına da yansıtmak istiyor bizden sıkıldı 😅
Haklısın tabiki kimse bizim gibi iyi niyetli düşünmüyor maalesef.. bu arada belki iradesi biraz daha oturduğu zamanlarda yabancılardan uzak durması gerektiğini anlar. Yaşı ilerleyince..
Pedagog sorun yok diyor zaten onun söylemlerini söylüyorum ama işlemiyor takmamaya devam ediyor çocuğa hayır demeyi öğrettik en çok hayır kelimesini bize çekiyor.