Çocuklar bazı dönemlerde inatçı davranışlar sergileyebiliyor. Bu aslında onların gelişim dönemlerindeki özelliklerden biri. Bağımsızlığını kazanmak isteyen bir çocuk özellikle 3-5 yaşları arasında ya da ergenlik döneminin başlarında ebeveynleriyle inatlaşabilir.Ebeveynler, inatçı davranış sergileyen çocuğa karşı nasıl bir yol izlemeli?
Ebeveynler, inatçı bir çocukla nasıl başa çıkabilir?
Araştırmalar bir çocuğun tutum ve davranışlarının yetiştirildiği çevre tarafından şekillendirildiğini kanıtladı. Çocuğu daha iyi tanımak için, içinde bulunduğu çevreye dikkat etmelisiniz.
Araştırmalar çevrenin çocuğun beyin gelişimini etkileyebileceğini de kanıtlıyor. Beyin gelişimi de çocuğun dil gelişimini ve bilişsel becerilerini etkiliyor.
Çocuğunuzun davranışı, çoğunlukla çevresinde nasıl insanlar olduğuna ve onlarla nasıl etkileşime girdiğine bağlıdır. Evde ve okulunda yaratılmış olan havayı ölçmek için zaman ayırın. Örneğin, çocuğunuz saldırgansa ya da toplumsallaşmadan uzak duruyorsa bu şekilde davranmasına kimin veya neyin etki ettiğini bilmek isteyebilirsiniz. Işıkla kalın🪔
İnatçı bir çocuk ile inatlaşmamak daha doğru, çünkü çocuk bunu oyun zannedecektir, daha çok inatlaşıp oyun oynadığınızı sanıcak. Buda doğru bir davranış değil. Çocuğun inatlaşığı ve doğru olmadığı bir davranışı gördüğünüzde onu uyarın, yapmaya devam ettikçe artık ondan sıkılıcaktır, ve sizin yanınıza gelmeye başlayıp ilgilenmenizi isteyecektir. Sizde hatasını görmesini sağlayabilirsiniz.
O gibi çocuklar küçüklükte bir kere dahi olsa ağlayarak veya bağırarak bu şekilde inat edip istediğini elde ederse bu sürekli bir hale girer ve aynı şeyi tekrarlayarak herşeyi elde edeceğini düşünür. Bu yüzden 1 kere dahi olsa buna müsade edilmemeli diye düşünüyorum.
Ben inatlasmiyorum hiç hemen sarılıyorum yumusak bir ses tonu ile sakinleşiyor en azindan benim çocuklarım sakinleşiyor istemediği ya da istediği şey hakkinda konusuyorum en aza indirmeye çalışıyorum krizi Bazen banada geliyorlar ağlayarak tutturursa ağlarsan ağla yapiyorum bazen banada geliyorlar ksksks