Merhaba 🧚🏻♀️ Vakit ve beceri varsa yapılmalı.. El yapımı oyuncakların daha sağlıklı olduğunu düşünüyorum. Tencere tava bile çocugun oyuncak diye adlandırdığı araçlardır hal böyleyken çocuk için oyuncak hazırlamak gayet keyifli eğlenceli ve kolay olacağını söyleyebilirim. Çocuğun isteklerine ve eksikliklerine göre oyuncak seçimi yapılıp çocuklarda oyuncak yapımına dahil edilebilir büyük ve küçük motor becerilerini ve el -göz kordinasyonunu destekleyici oyuncaklar tercih edilebilir. Yaş gruplarına göre yapılan oyuncakların kolaylık ve zorluk derecesi de arttırılabilir örneğin 3 yaşında çocuk için 10 parçalı yap boz tercih edilirken 6 yaşındaki çocuk için 20 25 parçaya kadar arttırılabilir. •Eşlestirme kartları olabilir (sayı, nesne , veya geometrik şekilleri eşleştirerek tamamlama) •Elyaf ve bezle kolayla ayı vb yapılıp ağız ve gözleri iplikle dikilebilir. •örgü ipiyle veya makrome ipiyle çesitli oyuncaklar tercih edilebilir. • Delikli makarna ve çöp şiş yardımıyla abaküs yapılabilir. •Kıl testeresi yardımıyla ahşap oyuncaklar yapılabilir.. Sevdiği çizgi karakterler, hayvanlar, meyveler veya uyku arkadaşı örülebilir. Evet lise döneminde oyuncak yapmıştım..🌺
YAPILMALI. Çocukların küçük ve büyük kas becerilerini geliştirmek için bir çok oyuncak ve oyun materyali yapılması gerekiyor. Bu aynı zamanda çocuklara göz koordinasyonu, dikkat, merak, kendine güven, el ve parmak gelişimi, sağlar. Çocukların öz bakım becerileri de önemlidir Öz bakım becerilerini geliştirmek için de bir çok materyal yapılabilir örneğin bir keçeden ya da kumaşdan fermuar açma kapama için bir ceket yapılabilir, düğme ilikleme kapatma, bağcık bağlama, saç örme, saç tarama (bir bebek saçı kullabılabilir) ya da örgü iplerinden saç yapılabilir. Böylece çocuğun hangi konulara daha çok yeteneği var gözlemleyebilirsiniz. Bu ilerki yaşlarında da çocuklara kendine güven sağlar. Küçük yaşda atılan adımlar geleceği güzelleştirir.
El becerin varsa yapılmalı. Yoksa da zihinsel ve kas becerilerini geliştirecek oyuncaklar alınmalı. Ben çocuk gelişim okuduğum için çok fazla oyuncak yapmıştım. Ama okumamış olsaydım yaptığım tarz oyuncaklardan alırdım.
Eğer el becerisine sahipse ve sağlıklı materyallerden yapılacaksa tabi ki yapılmalı para ile mutluluğa sahip olunmayacagini öncelikle çocuklara öğretmeliyiz emek vermenin önemini de bu şekilde öğrenmesini saglayabiliriz
Oyuncalar çocukla birlikte yapılmalı ve bir süre sonra haline bırakılmalı. Alınacak olan oyuncaklarında hayati tehlike arz etmeyecek şekilde parçalanıp birleştirilebilir olması önemli.
Apple Ipad alınıp, aplikasyonlarla dijital MMO oyunları oynasın, bir sürü uygulamalarda web 3.0 semantik dijital dünyayı tanısın en iyi oyuncak tabi temel kuantum mekaniği eğitimleriyle foton ve spinleri öğreterek hemen gelecekteki simbiyotik dünyaya entegre edilmeli :D