Bebeklerin kırkı çıktıktan sonra kırk banyosu yani ilk banyosu yaptırılır. Bu işlemde bebekler tuz ile yıkanıyor amacı ise " ter kokmamak ". Eski dönemlerde yapılan bu işlem ne yazık ki hala yapılmaya devam ediyor.
Peki yenidoğan tuzlaması zararlımı , bebek için ne gibi zararları var?
SSelvi | Çocuk & Ebeveyn konusunda 225 görüş paylaştı.
Fenomen
1 ay
Bebeklerde bu geleneğe çok denk geldim ama yenidoğanın tuzlanmasının yanlış bir uygulama olduğunu biliyorum. Ebeveynler ya da ebeveyn yakınları tarafından yapılan yenidoğan tuzlamasınından vazgeçilmelidir. Başlangıçta bebeğin ileride ter kokmaması ya da pişik olmaması gibi iyi niyetle yapıldığı düşünülen bu uygulamanın bebeğe ciddi zararlar verme ihtimalinin göz önünde bulundurulması gerekir.
Gelişme döneminde olan bebeğin cildi oldukça hassastır, bebek yoğun bir tuz oranına maruz bırakıldığında cilt tarafından kolayca emilip kandaki tuz oranı yükselecektir. Bu da bebekte hipernatremiye sebep olacaktır. Yani bebekte elektrolit ve sıvı dengesi bozulacaktır. Bunun sonucunda ise beyin kanaması gibi ciddi bir tehlike ile karşı karşıya kalınabilir.
Bebek bakımında hiçbir bilimsel dayanağı olmayan gelenek adı altındaki bu tür zararlı uygulamalardan uzak durulması gerektiğini düşünüyorum.
1|0
0|0
Görüş hala geçerli mi?
En İyi Erkek Görüşü
EmirAdakul | Çocuk & Ebeveyn konusunda 331 görüş paylaştı.
Master
1 ay
Ben tamamen karşıyım. Yazmış olduğum çamaşır yıkama sırları benceleri, görüşlerinde bunun nedeni oldukça açıktır. Biz koca insanların bile bazen vücuduna zarar verebiliyorken 40 günlük bebişlere mi vermeyecek? Tuz asidik bir maddedir bu yüzden oldukça zararlıdır. Hatta bazen çıkmayan lekelerde kullanılır kuvvetli bir sökücü özelliği olduğu için.
Cailleach | Çocuk & Ebeveyn konusunda 219 görüş paylaştı.
Master
1 ay
Evet hem de çok. Bebeğin tenine temas eden tuz tansiyonu üzerinde ciddi tehlikeler yaratabilir. Ne yazık ki ciltten emilen aşırı miktarda tuz, ciddi ve hayatı tehdit eden hipernatremi (kanda tuz oranının yükselmesi) ile sonuçlanabilir. Bu nedenle yaşamını yitiren bebekler bile var. Yapmamak gerek saçma bir gelenek
tuzla yikanmaz benim bildigim tuzu bal ile kariştirirlar biraz sulandirirlar o karişimi bebegin vucuduna sürerler biraz bekledimi normal suyla yıkarlar zararı var mı bilmiyorum ama zararı olsaydı kimse yapmazdı diye düşünüyorum
1|0
0|0
Karamelaaaa | Çocuk & Ebeveyn konusunda 56 görüş paylaştı.
Yoda
1 ay
Valla beni salamura yapar gibi tuzlamislar😂 ondan mıdır bilmem evet terim kokmuyor bence alakası yok onunla hatta üstüne zararlı doktorlar yapılmasın diyor
1|0
0|0
TatlıKızzzz34 | Çocuk & Ebeveyn konusunda 123 görüş paylaştı.
Xper 6
1 ay
Duymuştum böyle bir şey ama bizim adetlerimizde böyle bir şey yok olsa da izin vermezdim.. Ayrıca bebek 40 günlük olana kadar her gün banyo yaptırılır..
Hafif tuzlu deniz suyu ile yıkayıp sonra durulama olabilir. Ama acilde gördüğüm manzara. Tuzlama yüzünden genelde ÖLEN ve CİDDİ CİLT HASARI olan bebekler gördüğümden sakıncalı olduğu kanaatindeyim.
1|0
0|0
Irene_Sofia | Çocuk & Ebeveyn konusunda 60 görüş paylaştı.
Yoda
1 ay
Zararlı bu tarz şeylerin yapılmasına hiç gerek yok. Yenidoğan için gereken her bakımı Yenidoğan hemşiresi uygun bir şekilde yapar ve anneye de gereken eğitimi ve bilgiyi verir.
En İyi Kız Görüşü