Anne baba olmak hem güzel ve hemde zor bir iştir. Hamilelik sürecinde "Ben çocuğumu kendi odasında uyutacağım" diyen anne, bebek dünyaya geldikten sonra bu söylediklerini tamamen unutur. O minicik canlıları yanlarından bir dakika bile olsa ayırmak istemezler. Peki çocuklarımızın odalarını ne zaman ayıralım?Allahım ben kafayı niye bu kadar bebeklere taktım 😍😍
Güncellemeler:
1 ay
Nerde o eski KizlarSoruyor ya... Eskiden bir soru soruyorduk yüzden fazla görüş alırdık...🥺🥺🥺
Verilen cevaplara baktığım zaman birçok arkadaşımızın doğru cevabı duyduğunu ya da bir şekilde öğrendiğini gördüm.
Evet, bebeklerde bir yaşına kadar odalar ayrılmamalı.
Bu konuyla ilgili aslında standardize öneriler var. AAP (Amerikan Pediatri Akademisi) 1992 yılından itibaren gündeme getirdiği "Bebeklerde Uyku Güvenliği Kriterleri" bu konuya şu şekilde cevap veriyor. Ani bebek ölümü ya da beşik ölümü ilk 12 ay bebeklerin sorunudur ve en sık görüldüğünü dönem ilk 6 aylık zaman dilimidir.
Anne ile bebeğin güvenli uyku kriterleri gereği aynı odada, farklı yatakta yatmalari ve bunu mümkünse ilk 12 ay devam ettirmeleri gerektiği idi. 12 aynı odada yatırmak mümkün değilse bile ilk 6 ay kesinlikle anne ve bebeğin ayrılmaması gerektiğini vurgulanıyor.
Diğer güvenli uyku kriterlerini saymamız gerekirse;
Bebeklerin yataklarında sırt üstü yatırılması gerekmekte. Yan yatış ya da yüz üstü yatış ani bebek ölümü sıklığını artırmakta.
Bebeğin yatağında bebek haricinde hiçbir eşya bulunmamalıdır. Yani yastık, yorgan, battaniye, uyku arkadaşı, oyuncak... Üzerine bir şey örtülmesi de önerilmiyor. Eldiven ve çorapları olan bir tulum ile yatırılmaları öneriliyor.
Bebek aşırı yumuşak bir yatakta yatmamali. Bebeğin yattığı zemin sert ve içine çökmeyecek şekilde düz bir zemin olmalı.
Bebek ve Anne aynı odada yatmalı ama farklı yataklarda yatmalı. Bebek asla kucakta uykuya bırakılmamalı.
Odanın havalandırılması ve hava dolaşımının devamı olarak yapılması gerekmekte.
Odanızın aşırı ısıtılmasi uyku güvenliğini bozar. İdeal olarak 22 dercelik bir oda sıcaklığında olmasını istiyoruz. Gece en düşük 19 dereceye kadar düşebilir...
Konuyla ilgili YouTube kanalımda birçok sorunuza cevap olacak video bulabilirsiniz.
Bebeğim şu an 9 aylık. Bizle aynı oda da yatıyor. Ama beşiğini yatağıma yapıştırmadım. Kendini tamamen bana bağımlı hissetmesin diye arada mesafe bıraktım. 1 yaşından sonra kendi odasında yatmasını istiyorum. Bildiğim kadarıyla doktorlar da bunu öneriyor. Umarım başarılı olurum bu konuda. Çocuğum anne ve babasına bağımlı hale gelsin istemem açıkçası. Kendi özel alanı olsun.
Verilen cevaplara baktığım zaman birçok arkadaşımızın doğru cevabı duyduğunu ya da bir şekilde öğrendiğini gördüm.
Evet, bebeklerde bir yaşına kadar odalar ayrılmamalı.
Bu konuyla ilgili aslında standardize öneriler var. AAP (Amerikan Pediatri Akademisi) 1992 yılından itibaren gündeme getirdiği "Bebeklerde Uyku Güvenliği Kriterleri" bu konuya şu şekilde cevap veriyor.Ani bebek ölümü ya da beşik ölümü ilk 12 ay bebeklerin sorunudur ve en sık görüldüğünü dönem ilk 6 aylık zaman dilimidir.
Anne ile bebeğin güvenli uyku kriterleri gereği aynı odada, farklı yatakta yatmalari ve bunu mümkünse ilk 12 ay devam ettirmeleri gerektiği idi. 12 aynı odada yatırmak mümkün değilse bile ilk 6 ay kesinlikle anne ve bebeğin ayrılmaması gerektiğini vurgulanıyor.
Diğer güvenli uyku kriterlerini saymamız gerekirse;
Konuyla ilgili YouTube kanalımda birçok sorunuza cevap olacak video bulabilirsiniz.
Sağlıklı günler dilerim.
Soruma geldiğiniz için çok teşekkür ederim doktor bey :)
Yeni sorularda görüşmek üzere 😊