Hem soruyu, hem tüm yorumları okudum. Genelde bu tür sorular erkeklerden geldiğinde pek iyi niyetli olmuyor, dikkatle okumamın sebebi bu. Sizin durumunuzda anlıyorum ki konu mahremiyeti kullanarak "erkeklik elden gidiyor!" söylemi ile insanları tartıştırmak. Size bildiğim kadarıyla anlatayım.
Çocuklarda mahremiyet eğitimi ne zaman başlar?
Çocuklarda mahremiyet eğitimi
Bir bebeğin bilinç olarak 0-3 yaş arasında mahremiyetin ne olduğuna dair herhangi bir fikri yoktur. Ona bakım verenin kimliğinden ya da kişiliğinden haberdar değildir. Dolayısıyla "bebeği kim yıkar, altını kim temizlemeli?" tarzı sorunsalı herhangi bir cinse empoze etmek anlamsızdır. Çocuk kendine bakım veren ebeveyne cinsiyetine bakmaksızın güvenir. Bu yüzden de bir bebeğin altı değiştirilirken gereğinden fazla oyalanmak, çocuğun genitaliasıyla oynamak, şakalar yapmak hem gereksiz, hem de yanlış mesajlar vereceğinden, her dönem kaçınmak gerekir. Çocuğa bilinçli mahremiyet eğitimini 3 yaşından sonra başlatırsınız. Çocuğu çamaşırı ile yıkamak, banyo ya da tuvaletin kapısını kapatmak, üstünü değiştirirken odasının kapısını kapatmak gibi basit eylemler çocuğa kendi alanına sahip olduğunu öğretir. İlerleyen süreçte aile kendi kültür, din ve anlayışına, çocuğun algı ve zekasına göre çocuğunun eğitim sürecini şekillendirir. Bir bebek yaklaşık olarak en geç 3 yaş civarında tuvalet eğitimini tamamlar, bezden kurtulur. Dolayısıyla bu süreçte artık hala kim bez değiştirmeli diye bir tartışmaya gerek kalmaz. Yani anne de, baba da bebeklerinin cinsiyetine bakmaksızın bebeklerinin her şekilde bakımlarını gönül rahatlığı ile yürütebilir, herhangi bir sağlık sorunu olmadığı sürece bunun aksini düşünmeye gerek yoktur.
Soru ile "erkeklik elden gidiyor" un alakası bira kel alaka olmuş kusura bakma.
Çocuğun kişiliği dahil her şeyi 0-3 yaş arasında şekillenir. Mahremiyet anlayışı da dahil.
Kusura bakma bir babanın kız bebeğinin altını temizlemesi bez degişiminden ibaret değil. Genital organının yıkanması kremlenmesi v. b birçok durumu içerir.
Şimdi niyetinizin kötü olduğunu düşünmeye başlayacağım. Daha linkini eklediğiniz makaleyi ya da yazdıklarımı anlamamışsınız beyefendi. "Soru ile "erkeklik elden gidiyor" un alakası bira kel alaka olmuş kusura bakma." demişsiniz. Bu sorunuzda yok, aşağıdaki bir erkek üye ile yorumunuzda var. Ben size ilk cümlemde her şeyi okudum demiştim, oysa siz daha kime ne yazdığınızdan bihabersiniz sanki... Bir babanın çocuğuna vereceği kişisel bakımda sapkınlık aramak o kişinin ruhunu yansıtır. Sizin içiniz rahatsa bebeğiniz güvende merak etmeyin.
Anne zor durumdaysa babası kız bebeğin alyını değiştirebilir benim eşim acil durumlarda yapıyor ayrıca banyosunu da birlikte yaptırıyoruz insan kendi çocuğundanekinir mi çok saçma o çocuk bir bebek. Bir masum hiçbir şeyden haberi yok büyük olsa yaptıramaz! diyeceğim de şimdilik bi şey olmaz 3 3 buçuk yaşınakadar yaptırabilir sonra bebekler tuvaleti öğreniyorlar zaten.
0
3 Yorumla
Cevap sahibi
+1 yıl
İnsan kendi çocuğundan çekinir mi yazacaktım klavye hatası yanlış yazmışım.
Ayrıca kızım bazen altını bezlemeden kaçıyor eşimin akrabalarının 4-5 yaşında erkek çocukları var gördüklerinde aas ayıp diyorlar aileleri minicik çocuklara bu yaşta ayıbı bilmem neyi öğretmişler masum yavrucaklara!! Erkek çocuğunu öyle görselerdi ayıp demezlerdi ama yani pes diyorum. O zaman şaşırdığımdan birşey diyemedim keşke onlara söyleseydim kaç yaşındaki çocuklar bunlar ayıptan ne anlar deseydim keşke hala düşündükçe sinirlerim bozuluyor.
Ama şöyle bişey var babası bi yabancı değil ortalıkta çocuğun bezini değiştirmeyi bende yanlış buluyorum ama baba da yapabilir bence sonuçta minicik bir bebek
Çok cahilce bakıyorsun konuya gerçekten ben bi sakınca bulmuyorum bende bebek ne kadar annenin kiziysa o kadar babanın da kızı ben bi sakınca bulmuyorum umarım en kisa zamanda gerçeğin farkına varırsınız.
Olm, erkekliğimizi ayaklar altına almaya çalışıyorlar. Bizi de kadın gibi alışveriş manyağı, takıntılı ve narin hale getirip üzerimizden para kazanacaklar ve dünyadaki erkek rakiplerini en az indirecekler. Herkesi tek cinsiyete indirecekler düşünce ve hal tavır anlamında.
Erkekliğinden, odunluğundan ve düzlüğünden sakın ödün verme. Bir çarp bir de yer çarpsın.
35 yaşına gelince “ erkekliğinden ödün verme” diyecek bir aptal geri kafalı maymun hayatta tek başarısı mal mal konuşmak olan bir insancık olmayacağım sizin gibi ahahahah ona seviniyorum iyiki ergenim
Hayır yani şunu anlamıyorum ortam öyle bozulmuş ki bir baba evladına kötü gözle bakarken Ve o adamın içindekini sen bilmezken elin ayağın tutiyoken neden baba değişsin BENIM etrafımda erkek olsun kız olsun anneleri değişir HEP Mahremiyet bebeklikten baslar
Kişilerin görüşleri ya da tecrübeleri doğruyu değiştirmez. Siz kendinize biraz perspektif katmak isterseniz kitqp okuyun. İnsanları saçma düşüncelerle doldurmak büyük kötülüktür.
anne baba asla bir olamaz ben kızımın altını da değiştirdim tuvaletede götürüyorum ama anne müsait değilse zaten cocuk sunu biliyor önce anne ye gidiyor anne müsait değilse baba yı cagırıyor
#Sorudaki hastaglere bakacak olursa biraz esprili bir soru olmuş ama bence kız/erkek farketmeksizin bebeğin öz bakımını anne yapmalı çünkü anneler daha iyi anlar. Ama mücbir bir sebebler oldukça baba da yapabilir.
ikisi de alt temizleyebilir banyo yaptırabilir çocuğun kız veya erkek olması fark etmez. ama 7 yaşından sonra çocuğa mahrem yerlerini öğretmek gerekir hatta 5 yaşından sonra. başkalarının yanında oyun oynarken açmasın diye. bence çocuğun bakımıyla annenin de babanın da ilgilenmesi çocuğun ruh sağlığı için mükemmel bişey.
ama bişey söylicem şimdi: baba kız çocuğunun altını temizleyebilir silebilir kremleyebilir aynı şekilde anneler de erkek çocuğunun altını temizleyebilir. mahremiyet demek çocuğa annesi ve babası dışındaki kişilerin yanında dikkatli olması, kendisini koruması gerektiğini öğretmektir. ayrıca dediğim gibi sen kız bebeklerin altını babalar temizlemeli mi diye sormuşsun, neden tam tersi "erkek bebeklerin altını anneleri temizlemeli mi" diye sormadın madem bilimsel yaklaşıyosun? bilim sadece kızların mı genital organlarını saklaması gerektiğini söylüyor yoksa bunu söyleyen din mi?
diğer hayvanlarda eğer anne doğum yaptıktan sonra baba hala daha anne ile aynı ortamda bulunuyorsa yavruların bakımına yardım eder. ta ki yavrunun süt emme-yürümeyi öğrenme tarzı bebeklik davranışları bitene kadar. insanda da durum hemen hemen böyle. bizde mesela evli insanlar çocuk yapıyor yani bebek doğduktan sonra anne ve babasıyla aynı ortamda vakit geçiriyor. bu süreçte bebeğin cinsiyeti fark etmeksizin bebek yürümeyi öğrenene kadar anne de baba da bebeğin altını temizleme- banyo yaptırma tarzı ihtiyaçlarıyla eşit şekilde ilgilenmeli (emzirme hariç). bebek yürümeyi öğrendikten sonra hemen tuvalet eğitimi verilmeli, bebek gelişiminin hiçbir basamağı atlanmamalı veya geciktirilmemeli. geriye ne kalıyor? banyo. banyoyu da aynı şekilde anne veya baba hangisi müsaitse o yaptırmalı. genellikle babaların çalıştığı işler daha yoğun oluyor o yüzden anne yaptırıyor ama ikisi de yaptırmalı. zaten çocuklar yürümeyi öğrenip kendi yaşıtlarıyla tanışmaya başladıktan bi süre sonra cinsiyetinin farkına varıyor. cinsiyetinin farkına vardığı zaman çocuğa genital organlarını annesi ve babası (banyo yaptırmak veya kıyafet giydirmek hariç) dahil olmak üzere herkesten gizlemesi gerektiği kibarca öğretilir. genital organların gizlenmesi gerektiğinin öğretilmesinin sebebi de çocuğun cinsellikten korkmasını sağlamak değil, çocuklara karşı bile artniyeti olan insanlardan çocuğu korumaktır ve kız erkek fark etmez tüm çocuklara böyle davranılır. (sosyal medya, pedofililer vs). bi de bi yorumda "o zaman annenin tek görevi çocuğunu 9 ay karnında taşımak mı" yazmışsın. annenin tek görevinin çocuğun sadece temizliğini bakımını vs üstlenmek olduğu zamanlar eskidendi, eskiden evhanımı sayısı çoktu çünkü. şimdi annelerin görevi tıpkı babalar gibi hem ev geçindirmek hem de çocuğun eğitimi için çabalamak ve bebek emzirmek ve doğum iznine ayrıldığı süreçte çocuğun tüm bakımını üstlenmek. onun dışında kalan sürede anne de baba da eşit çaba sarf etmeli çocuk için.
Ben bebeğini altını değiştiren bir baba görmedim çevremde hep anneleri bu işe el atıyor değişebilir mi belli bir aya kadar değiştirebilir sonuçta çocuğu
Erkek çocuğun bu işleriyle de sadece baba ilgilensin o zaman. Olacak iş mi? Baba diyorsunuz baba. Böyle bir şey düşünmeniz bile hastalık. Bundan normal ne var wq
Babasida yapabilir anneside bunda babadan art niyet beklenmez babadır o kendi canindan kanindan olan. bu soru nerden aklina geldi bilmiyorum ama sen cocugunun altini degistirme mumkunse
Bu konu mahremiyet le alakası yok ama hem kendi çocuklarımdan hende kreşte gördüğüm çocuklardan yola çıkarak büyükanneleriyle bakılan çoçuklar diğerlerine göre mahremiyet duygusu daha zayıf oluyor arkadaşlarının yanında altını açıp gösterenleri biliyorum belki anlamaz diye düşüne biliriz ama annenin altını değiştirmesi daha uygun
@Aydamira bu senin kendi tercihin ben daha once annesi degistirmesi gerek diye bisey duymadim. Sadece senmi degistiriyosun altini hicmi annen ya da kaynanan ya da kocan degistirmedi , banyolarini senmi tek yaptiriyosun hicmi babasi yardimci olmadi. Tabiki belli bi yastan sonra mahremiyet ogretilir babasinin yaninda ustunu degistirmezsin cocuk utanir ya da cocugun utanma duygusu gelisin diye , sen tabiki herkezin icinde cocugun altini acip degistirirsen , baskalarinin yaninda ustunu cikarirsan çocukta bunu normal bisey gibi karsilayip herkesin icinde ustunu basini cikarir. Anne degilim ama bu konularda bilgim var
kız zor durumda eğer engelli vs. Kendine bakamıyorsa anneside bakmak zorunda babasıda boş mahremiyet işleri ama kız sağlıklı doğmuş ise tuvalet eğitimi bitene kadar bakar sonrasında ne annesi ne de babası yapmalı kendisi öğrenmek zorunda
Ne hikmetse hep mağara kaçkınları ile yiyişiyorsunuz kenarda köşede. Hani adları geçtiğinde gözlerinizin uzaklara daldığı, konuyu hemen değiştirdiğiniz mağara adamları.
Yanınızda, sanki fino köpeği gibi renkli pijamayla takılan narin erkekler erkekmiş gibi gelmiyor yavrum size, içten içe itiraf da edemiyorsunuz kendinize..
Sen giderken biz dönüyorduk yani, fazla bıdı bıdı yapma..
__Vintage__ He ya kimler ile yiyiştiğimizi mi sayıyorsun yokluktan ulan Sanane bir insanın nasıl pijama giyiyor olduğu erkek de narin olabilir sen kaçıncı yüzyıldasın isteyen istediği bku yer
@Haylazzponçik ne o ya vücudumu mu kıskandın güzelim sen özgürlük ne anlatsana sen ahahha türban takıyorsun diye dünyanın en namuslu kızı falan mı sanıyorsun la sen kendini varda vücudumu kassıyorum puhahahha seni hiç ilgilendirmez yobaz
Yani tuvaletini söylemeye başladıktan sonra bir iki yaş sonrasına kadar yapabilir bence. Zaten bez bağlama olayı bitince sadece banyo olayı kalıyor onuda annesi yapsın.
Yani çocuklar bir yaştan sonra sorular sorup merak ediyor cinsiyet ayrımını falan anlamaya çalışıyorlar. O ayrımı anlamaya başlayınca babasından ister istemez çekinecektir diye düşünüyorum o yüzden annesi yapsa daha mantıklı
Kızın farkında olması şart mı. O iki yaşındaki çocuk dile gelmiş olsa, Ey Babacım, annem dururken sen neden mahrem bolgemi temizlemektesin diye haykırmaz mıydı?
Hakem falan ne alaka öncelikle bu görüş yorumu bana ait siz başka birşey dersiniz ben başka birşey doğruluğuna kim neye göre karar veriyor? Bu zamanda bebeklere öyle şeyler yapan babalara biz baba demiyoruz ayrıca onun ben altını çizeyim. Öyle kişiler insan bile olamaz. Söz konusu normal insanlarsa benim cevabım budur. Anlaşılır olduğumu düşünüyorum.
Burası meydan diye birşey yok istersem istediğim görüşü burdan silerim öyle bir hakkım varsa burası benim görüş alanımdır bilgin olsun. Benim babamın kaç kere altımı temizlediği değil mesele, sen yukarıda dediklerimi bence anladın ama anlamamazlığa vuruyorsun. Ben gayet açıklayıcı olduğumu düşünüyorum.
Yav kardeşim benim babamda eşimde seni ilgilendirmez. Benim babamda gayet zamanında anneme yardımcı olmuş, bunda artniyet arıyorsanız zihniyetiniz sıkıntılı demektir zaten. O benim babam yahu, babam yani. Benim etrafımda da çok var ayrıca sormama gerek yok ufkun açılsın sende bilgilen azıcık. :) böyle şeyler anormal gelmesin yani. O gördüğünüz haberlerde ki zatlar insan bile değil ki baba olsunlar? Kıyas edilen durumlara bak gerçekten şaka gibi. Böyle boşluklar koyunca da çok birşey yazmış olmuyorsun gerçi sen ne yazsan da boş duracaktır istediğin kadar boşluk koy. Güzel güzel açıklamaya çalıştım anlayan anlar daha fazlası zaman kaybı.