2 yaşında kızım var sevdiği yemekleri (karpuz, muz vb.) hiç ağzında tutmuyor hemen çiğneyip yutuyor ama gel gelelim normal yemek yediricem yok arkadaş çiğneyip yutmuyor tutuyor ağzında sonra da kusuyor bilerek kendini öğürtüyor zorla yardım edin çıldırıcam ben artık!!
Güncellemeler:
Kızlar & Erkekler Ne Diyor
61Bence acıkma tam gerçekleşince yemek vermeyi deneyin bir de ve kendisi de yesin yemeğin yani bir kaşık siz verin iki kaşık kendisi yesin yardımcı olursunuz zaten ama kaşık daha çok onun elinde olsun
Bunu düşünüp biraz acıkmasını bekledik fakat durum yine aynı oldu eline kaşık verip kendisi yediği zaman da aynı ağzına tüm yiyecekleri dolduruyor fakat çiğneyip yutmuyor 😑😕
Sanırım profesyonelden yardım alsanız iyi olacak
Kesinlikle, çünkü artık durum çığırından çıktı
Genellikle bebeklik ve küçük çocukluk döneminde görülen beslenme sorunları; yeme reddi (az yeme / hiç yememe), yemek seçme (sadece birkaç çeşit yeme), besin kıvamında beklenen gelişimin olmaması (yarı katı / katı gıdalara geçememe), kendi kendine beslenmenin olmaması, sık kusma, öğün saatlerinde uygunsuz davranışlar (hırçınlık, ağlama, öfke patlamaları), yutma ya da çiğneme sorunları olarak özetlenebilir.
Yapılan araştırmalarda kızlarda yeme sorunlarının daha sık olduğu, yeme sorunları olan çocukların daha fazla kardeşe sahip olduğu, bu çocukların dikkatlerini daha az odaklayabildikleri, yeme sorunları olan çocuklarda çalışan anne oranının daha fazla olduğu ve bu ailelerde daha önceden yeme sorunu öyküsü olduğuna dair veriler elde edilmiştir.
Bebeklerde ve çocuklarda görülen beslenme bozukluklarının en sık nedenleri nelerdir?
• Anne - bebek ilişkisindeki sorunların yansıması; annede ciddi psikiyatrik hastalık veya yeme bozukluğu varlığında , annenin ölümü sonrasında
• Travma sonrası beslenme bozukluğu: ağız, yutak veya yemek borusunu etkileyen travmatik bir olay (cerrahi işlem veya solunum yoluna gıda kaçması gibi) sonrası gelişir. Beslenme sırasında korku tipiktir. Özel olarak yutma ve boğulma korkusu görülebilir.
• Duyusal nedenlere bağlı yeme reddi: Belirli tat, koku, görünüm ya da kıvamdaki besinlere karşıdır. Bu çocuklarda yeni gıdalara karşı reddedici tutum ve yemek seçme davranışı da sık görülür.
• Eşlik eden tıbbi durum (reflü, kalp veya akciğer hastalıkları gibi) ile ilişkili beslenme bozukluğu
• Organik büyüme gelişme geriliği: büyümeyi etkileyen hormonların direk etkilenmesi veya genetik sebeplerle oluşan gelişme geriliği
Allah yardım etsin evlat bir yandanda ne bi şey edebiliyorsun ne bi şey diyebiliyorsun bende bazen düşünüyorum bağırmadan kızmadan dövmeden sakince nasıl eğitebilirim...
Yemeğimizi yiyelim gezmeye falan gidicez falan diyorum ya da sevdiği abur cuburu vermekten bahsediyorum ama yine de fayda etmiyor 😐
Ama ısrar ediyorsunuz sürekli yesin diye uğraşıyorsunuz değil mi? Söylediğiniz şeyi iki seferden fazla tekrar etmeyin ve direkt olarak yemeği kaldırın gözünün önünden. Ve ilgi göstermeyin bir süre. Bunu sürekli yaparsanız sizinle anlaşma yollarını deneme ihtimali var. Ama sabırlı olmalısınız. Bir önemli nokta daha sevmediği yemekten başlangıçta 4-5 lokmayı geçmeyecek kadar koyun tabağa ki onu yiyebileceğini gözü kessin. Hatta 2-3 lokmayla başlayın ve onu bitirdiğinde hemen bir kutlama yapın sevdiği bişeyle ödüllendirin. Yemediğindeyse yemeği kaldırın ve hiç ilgilenmeyin. Taleplerine ilgisiz kalın. Aradaki farkı asla gözden kaçırmayacaktır.
Çok teşekkürler bunu deneyeceğiz 🙏🏻
Rica ederim. 🙏
Veriyoruz fakat kaşıklarla oyun oynuyor yemeğini falan yere döküyor veya yese de yine ağzında tutuyor
Anladım aslında düşününce çok tatlı😄 ama yaşayınca çok sinir bozucu bir durum benim kardeşim de öyleydi sürekli biz yediriyorduk o ise ağzında saatlerce tutardı bence yemek yerken bir şeyler izletebilirsiniz veya eşiniz gün içerisinde sık sık ama az şekilde ona yiyecekler versin meyve makarna tarzı o istediği kadar uzun süreye yaysın o yeme olayını ama yemek yeme ve çiğneme yeteneğini geliştirir. ilk sürelerde uzun sürse de sonradan düzeleceğini düşünüyorum.
Çok teşekkürler 🙏🏻
Bu yöntemin doğru olduğunu sanmıyorum belki çocukta travmatik bir etki yaratabilir bu da zaten en çok korktuğum şey..
Yediriyorduk*
Valla şu an 5 yaşında bi şeyi yok çocuğumuzun maşallah ama siz yapmayın tabi.
Görüşünüz için teşekkürler 🙏🏻
Ağğ sen bide yemek yedirirken gör 😏
:).
Allah yardımcın olsun hocam
Eyvallah kardeşim ya ben de normalde sevmem ama istemediğin ot burnunun dibinde bitiyor işte..
😂😂😂 farkettim, sofra adabı var sen ben gibilerde.
Bırak yenge hanım uğraşsın, sen tepsiye koy yemeğini başka odada ye.
Napıyım hanımın haline acıyoruz işte gönlümüz el vermiyor 😄