Yakın bir akrabamızın 4 yaşında kızı var.4 kardeşler bu 4 yaşındaki kızın 1 yaş küçük bir kız kardeşi de var. 4 yaşındaki kızın adı beren. Kız kardeşinin adı damla. İkisinde de gördüğüm ve çekilmez kılan anormallikler var. Beren sürekli mutsuz hep ağlamaklı. Gece uyandığında bile morarırcasına ağlıyor. Neye ağladığını bilmiyor gece uyandığında. Gündüzleri ise hiçbirşey den mutlu olmuyor. Hep fazlası hep fazlasını istiyor her dedigini de yapsanız yine mutsuz oluyor. Küçük kız kardeşi damla ise en ufak seye sinirlenip yere oturup kendi kafasını acımasızca yere vurarak ağlıyor kendi saçlarını yoluyor. Bu çocuklar hic dışarı çıkarılmadan büyütülüyor tatil yok park yok aşağıda kosmak yok. Hep evin içinde ve akraba gezmelerinde dışarı çıkıyorlar. Evde ise neredeyse her istekleri yapılıyor. Evde kimsenin sözü geçmiyor ben parka goturdugumde melek oluyorlar eve döndüklerinde yine aynı sorunlar tekrarlıyor. Birde berene bir isteğine hayır dediginizde öfke krizlerine girip ağlıyor aglarken de HEPSİ BENIM SUÇUM BEN PİSLİK BERENİM diyor. Bunu sürekli tekrar ederek dişlerini sıkarak ağlıyor. Sizce ne yapılmalı bu durumda. Gözlemlerimi aktardım. Yardımcı olabilir misiniz tecrübeli arkadaşlarım?
Sürekli ağlayan, kendi kendini aşağılayan küçük kız çocuk nasıl düzelebilir?
fiziksel ihtiyacları karsılanıyor ama duygusal ihtiyacları karsılanmıyor anladıgım kadarıyla. Cocugun her istedigini yapmak onu seviyor olduğumuz anlamına gelmiyor. agladıgında sıkı sıkı sarılmak ona iyi gelebilecek tek sey. Yazınızda cocukların hep evde oldugunu bu sebeple boyle davranıslar sergileyebilecegını dusundugunuzu sezinledim. Fakat sorun bu değil. Benım de kızım var uc yasında. Pandemi dolayısıyla dort aydır babası da ben de evdeyiz. Dısarı cıktıgımız cok nadirdir. Kızım evde cok mutlu. Oyunlar oynuyoruz. Etkinlikler vs. Bazen kendi halinde takılıyor herkes.
dediğim gibi o cocuk duygusal olarak aç. Sevsinler yeter.
Anneleriyle konustugumda hangi birine yetiseyim 4 cocuk var ev isi var. Yemek isi var deyip kendisini haklı çıkarmaya çalışıyor. İlgi icin oyun hamurlari kozalak boyama boyama kitaplari aldilar cocuk 2 dk karalayip yeniden annenin dibine yapışıyor ağlıyor. ben gittikce elimden geleni yapmaya calisiyorum. Annesi sürekli yeter düşün yakamdan bir rahat verin yeteeerr diye bağırıyor yanımızda cocuk bize bakiyor bir de anneye sonra yine başlıyor aglamaya.
Tam tersi çpcukların nöyle olmasının suçlusu annedir. Bakamayacağın çocuğu yapmayacaksın kural basit. Baba nasıl anne sevgisini versin çocuklara? Annenin eksikliğini hissediyorlar. Sen çocuğuna bu şekilde herkesin içinde bağırırsan, çocukta duyarlı birisiyse, nu durum onu üzer ve sinirlendirir. Anne çocuklarına sevgi vermek konusunda anneliğini yapmıyor ki. Feminist duygularla burada anneyi savunmak yanlış ve kötü birşey.
Doğru bunaldı. Babaları sadece pazar günü boş ve aşırı tembel. Pazar günü bütün gün uyuyor. İsten aksam geldiginde aşırı yorgunum deyip yemeyi yiyip uyuyor. Anneleri de ilgisiz kalıyor cocuklarda. Anneleri aşırı panik oldu. Herseye o kosmak zorunda büyük abilerinin okulunda sorunlari oldugunda tüm cocuklari toplayip her birini giydiriyor doyuruyor cok zor.
@BalkanTürkü benım kastettigim sey cok baska. Anne baba sevgisi demedim bak. Sevgi dedim. Kadın yeterince yıpranıyor. İş hayatı, ev hayatı sorumluluklar derken. Omuzlarında fazla yuk biniyor. Kendine ayıracagı zaman bile yok. O yuzden mutsuz oluyor. Kadın mutsuzsa cocuklar da mutsuz oluyor. Eger baba, iş hayatı dısında da sorumluluk alırsa mesela ev islerinde yardım ederse kadın biraz olsun hafifler. Cocuklarıyla daha cok ilgilenir. ya da kendine ilgilenmeye vakti kalır. Bahsettiğim sey kadın ve erkegin elini tasın altına esit oranda koyması. Yoksa tabiki de anne sevgisi en yücesi.
Hem feminizm kadınları savunmak demek değildir. Aksine kadın ve erkek rollerini reddeder. Yani kadın yemek yapmak zorunda değildir. Erkek de evi gecindirmek zorunda değildir. Hayat musterektir. Cocuklar da hem annenın hem babanın cocukları. Bakamayacagı cocugu yapmasın demek ne demek? Kadın tek basına mı yapıyor? Onu gectim kadın mı bakıyor? Ikı kişinin ortak ürünü bunlar. Sorumluluklar da ortak sonuçlar da.
@BalkanTürkü mantıklı. Dort cocuk hic kolay değil. Benimbir tanecik gozumun nuru var. Ne yapsam diye deliriyorım etrafında. Araştırıyorum okuyorum. Bazen bunalıyorum. Kötü davranacagımı anladığımda babasına atıyorum sorumlulugu. Ama o kadının oyle bir lüksü yoksa caresizlikten kendi ollmaktan bile uzaklasmıstır. Eminimki kadıncagız dus alacak zaman bile bulamıyordur
Hee şey ortada aslında ebeveynler biraz ilgisiz kalmışlar ve kendi mutlulukları, rahatladı için çocukların tüm ihtiyaçlarını karşılamışlar. Çocuklar bahsi geçen çocuk "Hayır", "Yok" nedir bilmiyor ve talepleri karşılanmasınca çocuğun tüm kimyası değişiyor. Vücuttaki enerji de bir şekilde atılmadığı, çocuğun tüm enerjisini evde atması gibi bir yanlışta var ki bu da sebep olabilir. He dersin ki diğer çocuklarda neden yok olmaması muhtemel ama başka sorunlar çıkması da olası.. Her çocuk ayrı birey, ayrı beklenti, ayrı dinamiklere sahip. Bahsi geçen minik olumsuzluklara Bötle tepki veriyor. Yani buradan fikir yürütmek ne kadar doğru bilemem ama bir pedagog görmesinde fayda var diye düşünüyorum.
Çocukları sürekli dışarı çıkarın ve gezdirin. Sürekli evde durmak psikolojilerini bozup onları sinirlendiriyor olabilir. Birde ayrıca iyi bir çocuk psikoloğuna götürün. Evde de ailesi bu çocukların her istediğini yapmasın.
Ben covid öncesi de çıkarıyordum anneleri sürekli arıyordu yeter hadi gelin kirlenecekler. birde onları banyo yaptırmakla ugrasmiyim. Hani nerede kaldiniz? düştüler mi? Bisey mi oldu? Surekli panik icinde. Parkta onlari serbest bırakıp uzaktan gözlüyorum. Gayet normal melek gibiler. Tanımadığı yasitlarinin yanina gidip merhaba ben beren senin adin ne arkadasim? Diye konuşuyorlar zarar vermiyorlar 💚
Nazar falan denmiş allah aşkına ne alakası var.Çocuklar ailede bu tarz şeyler görüyor olabilir mesela annesi sinirlenip saçlarını yolup ağlıyorsa bunları örnek alıyorlardır.Çocukları sosyalleştirmek gerek sürekli evde durmamalılar ve bence iyi bir doktora göstermekte fayda var
Cocuk da nazar da vardir belki de sevgiye ihtiyaci vardir onu uykuya yatirirken ayetel kürsi okuyun melekler uykusunda korusun belki de onu korkutuyorlardir rüyasinda öz güveni de yoktur belki yeterince sevgi güzel söz söyleyin belki bu onlara iyi gelir nazar ayetleri okutturun onlara okuyun iyi olur cocuklar
Belli ki asosyal kapalı ve baskılayıcı bir ailede büyümüş bu çocuğun zamanla içe dönüp karanlık duyguların çalışmasına neden olup çocukta kötü psikolojik etkilere sebebiyet verir bunun için çocuk piskiyastristi şart
Benim oğlumdada sürekli ağlar hiçbir şeyden mutlu olmazdı. Psikoloğa danştık, Kreşe başlayınca değişti, çocuğa yetemiyormuşuz sosyalleşmek iyi geldi (pandami süreci ne yaparsınız bilemiyırum
Aynı görüşteyiz. Çıkarmıyorlar. Korona virus simdiki bahaneleri. Ondan önce de boyleydiler. 4 duvar arasında yetisiyor çocuklar birde abileri var 2 si de birbirinden anormal.
Olayı yanlış anlıyorsunuz troll beyefendi. İyi okuyun ben bir anne degilim akrabamızın çocuğu.. Yani soru tarzınız değilse yorum yapmak zorunda degilsiniz..
cocuk kafayi yer evde daha yetiskin bile dayanamiyor birseyle ugrasirsan o seyi unutursun kafasi dagilmis olur yani yazik cocuklar ileride mal gibi olucaklar
@BalkanTürkü o zaman öyle söyle. Gelip de şu devirdeyiz bu devirdeyiz deme. Ben kursun dökmekten falan bahsetmedim. Çocuğa sure okumaktan, nazar duası okumaktan bahsettim. Bilip bilmeden yanlış yorumlar yapma lütfen.