Sosyal medyadaki bir paylaşımda gördüm. Büyüklük ile süt miktarının ilgisi tartışılıyordu. Sizin bu konudaki görüşünüz nedir?Süt bezleri süt miktarını etkiler. Büyük memelerde süt miktarı fazla mıdır?
Göğüs büyüklüğü ile süt miktarının alakası var mı?
Bana kalırsa yok gadası. Önemli olan süt kanallarının dolu olmasıdır. Süt kanalları yeteri kadar dolu değilse, göğüsün büyük olması pek birşey ifade etmez.
Gögsün büyük olmasının sebebebi yağ dokusudur bunun süt miktarıyla alakası yoktur. Süt bezleri ve süt kanalları ile alakalı bir durumdur. Küçük gögüslü kadınların da süt miktarı fazla olabilir. Bol bol su tüketimi ve sık emzirmeyle.
Süt üretimi süt besleriyle alakalıdır. Dolaylı olarak meme büyüklüğüyle bağıntıldır ama direk büyük meme çok süt anlamına gelmez ki bunu doğrulayan çok örnek var
Hamilelik ile birlikte göğüslerde dolgunluk olduğundan biraz daha büyük olabilir ama bunun süt miktarı ile süt kanallarıyla bir alakası var mı bilmiyorum araştıracağım
Memenin büyüklüğünde rol oynayan doku, memedeki yağ dokusudur. Ancak bu dokunun, süt üretiminde etkin rolü yoktur. Bu nedenle de arada ilişki beklemek doğru değildir. Süt üretiminde önemli olan memedeki süt bezleridir. Annenin bebeğini başarı ile emzirmesi, memedeki süt bezleri ve süt kanalları ile ilgilidir. Anne memesinin büyüklüğü ile ürettiği süt miktarı arasında ilişki yoktur.
Memeleri küçük olan çok kadınlar da, memeleri büyük olanlar gibi başarı ile emzirebilir (Resim-1, 2). Bebeğin başarı ile emzirilmesinde sadece meme büyüklüğü ve yapısı değil, aynı zamanda bebeğin memeyi ne sıklıkla ve nasıl emdiği de çok önemlidir. Memesi büyük olanlarda emzirmeyle ilgili sorunlar daha sık görülürken, küçük memeli annelerin emzirme döneminde daha az sorun yaşarlar.
Çok nadiren görülse de, memedeki süt bezlerinde doğumsal yetersizlik ("glanduler insufficiency") olabilir. Ancak bu durum genellikle tek taraflıdır. Anne sağlıklı olan diğer memesiyle bebeğini emzirebilir.
Valla kadın doğum uzmanı değilim uzmanca bir bilgi veremem ama birkaç örnek vericem. Koca memeli bir arkadaşımın pek sütü yoktu ama küçük memeli arkadaşımin masallah çok iyi sütü vardi.