Erkek çocuklarının küçük yaşta hiçbir şeyden haberleri yok ve sadece canlarının yanmasını istememeleri üzerine ailelerin sert ve net bir kararla çocuklarını sünnet ettirmeleri sizce ne derece doğru?
Erkekler Sünnet Olmalıdır
Erkekler Sünnet Olmamalıdır
Eğer İsterse Büyüdüğü Zaman Kendisi Karar Vermelidir, Kişisel Bir Karardır , Kimse Karışamaz !!
Sünnetle alınan deri penis ucunu ve idrar deliğini örtmektedir. Ve bu derinin altında bir hvasız, pislik ve salgı biriken, idrarla temas halinde bir alan oluşmaktadır. Bu sebeple düzenli temizlenmezse infeksiyon oluşumu için uygun bir zemin oluşturur. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar için taşıyıcılık aracı olabilir. Özellikle çocuklarda sünnet derisi yapışabilir, ucu daralabilir. İdrar çıkışını engelleyebilir. Penis abselerine neden olabilir. Parafimozis dediğimiz sünnet derisi sıkışarak peniste kan akımını bozabilir. Bu derinin sünnetle alınması bahsettiğimiz problemlere karşı korunma sağlar.
• Sünnetin en temel mantığı hijyendir. Penisin temizliği ve enfeksiyon kapmaması açısından penisin üzerinde bulunan derinin sünnet edilmesidir.
• Sünnetin faydalarından bir diğeri ise sünnetin penis kanseri riskini azaltmasıdır. Sünnet edilen penisin sünnetsiz penislere oranla daha az penis kanserine yakalandığı bilinmelidir.
• Sünnetin faydaları bulaşıcı hastalıklardan korumasıdır. Sünnet edilmiş bireyin bağışıklığı ürogenital enfexiıon ve virüslere karşı daha güçlüdür. Örneğin, HIV virüsü kapma olasılığı oldukça azdır. HIV virüsü AIDS hastalığına neden olmaktadır.
• Sünnetin idrar yolu enfeksiyonuna karşı koruyucu olduğu bilinmektedir. Özellikle yenidoğan dönemde yapılan sünnetin iyileşme sürecinde ve sonrasında idrar yolu enfeksiyondan koruduğu bilinmelidir.
Genelde müslüman ülkelerde uygulansa da ABD’de de yeni doğan sünnet yaygın olarak yapılmaktadır. ABD’de yenidoğan bebeklerin yaklaşık %60’ına sünnet yapılmaktadır. Amerika Pediatri Akademisi (AAP), 2011 yılında yayınladığı bir bildiri ile yenidoğan döneminde uygulanan sünnetin faydalarını anlatmıştır. Özellikle ilk bir yaşında oluşan idrar yolu iltihaplarının azalmasında, ileri yaşlarda HIV (AIDS) ve cinsel yolla bulaşan hastalıkların önlenmesinde sünnetin anlamlı derecede etkili olduğu gösterilmiştir. Sünnet ile çıkartılan ön deri, sünnetsiz erkeklerde bakteri ve virüslerin rahatça çoğalabileceği bir ortam sağlamakta, ayrıca HIV’ın buluşabileceği hücreler taşımaktadır.
Çocuğumu sünnet ettirmemek için nedenler nelerdir? Çocuğunuzun sünnet derisi, vücudunun normal sağlıklı bir parçasıdır. Vücudun herhangi bir parçası daha sonra problemler çıkarabilir. Üst-derinin de daha sonra problemler çıkarması düşük bir olasılık olmakla birlikte mümkündür. Ne var ki çoğu sünnet derisi problemi kolaylıkla tedavi edilebilir.
Çocuğunuz bir yetişkin olduğunda sünneti kendisi seçebilir. Ama büyük bir olasılıkla bunu yapmayacaktır. Onu olduğu gibi bırakmak çocuğunuzun sağlıklı ve tam bir vücuda sahip olma hakkını temin eder.
Sünnet acı verici olabilir.
Sağlıklı bebeklerin rutin bir şekilde sünnet edilmesi ile ilgili kanıtlar inandırıcı değildir. Eğer çocuğunuzun ilerde üst-derisi ile ilgili bir sorunu olursa,(kangren, ciddi enfeksiyon gibi çok ciddi sorunlar) üst-derinin kısmen veya tamamen alınması gerekebilir. Phimosis (üst-derinin geri çekilememesi olayı, normalden çok daha uzun sürerse, steroid kremlerle ve uzatmayla tedavi edilebilir Erkeklerin çoğunluğu hiçbir zaman böyle bir sorun ile karşılaşmayacakır. [18]
Sünnet Acı Verici midir? Bebeklerin acıyı hissemediğine dair sık tekrarlanan iddia doğru değildir. Tıbbi literatürde, bebeklerin en az herkes kadar, ve belki de daha fazla acıya hassas oldukları belgelenmiştir. [13,14]
Pek çok sünnet, bebeklerde anestezi ile kaynaklanabilecek sorunlar yüzünden anestezi yapmadan gerçekleştirilir. Bazen bölgesel enjeksiyonlar yapılabilir, ama bu acıyı yoketmez. Pek çok bebek, işlem sırasında ve takip eden bir hafta ile on gün içersinde acı hissettiklerine dair işaretler vereceklerdir. Mevcut çalışmalar, acının, işlemden çok sonra bile hatırlandığını göstermektedir. [23]
"Acı" anne-babaların sünnete karşı karar vermesine yeterli olabilecekken, anne-babalar, sünnetin kısa dönemli sonuçlarını değil, çocuklarının hayat boyunca katlanacağı sonuçlarını düşünerek karar vermelidirler.
Çocuk sünnetlerinin riski var mıdır? Sünnet bir cerrahi müdaheledir, ve bütün cerrahi müdaheleler gibi riskleri vardır.
Aşırı Kanama Penis başının yaralanması Enfeksiyon Anasteziden kaynaklanabilecek sorunlar Cerrahi hatalar, çok fazla deri alınması gibi Nadir durumlarda komplikasyonlar ölümcül olabilir. Sünnetli erkeklerin yüzde 20 'si aşağıdaki komplikasyonlardan dolayı mağdur olacaklardır.
[15] Uretral deliğin daralması sonucu oluşabilecek enfeksiyon, ve sonrası yaralanması , neredeyse tamamen sadece sünnetli erkeklerde görülür. penisin aşırı derecede aşınması deri köprüleri sünnet yarasının kanamsı penis eğriliği acı verici sertleşmeler fizyolojik ve psikoseksüel sorunlar [21] Eğer sünnet derisi tarafından korunmuyorsa penis başı kuru olur. Bu kuruluk ve aşırı sürtünme sonraki senelerde ilerleyen derecelerde penis hassasiyetinin kaybolmasına yol açar. Sünnetli erkekler genelde seksten zevk alıp orgazm olabilirler.
Olduk artık yapacak bir sey yok.Çavuşun şapkasını ucurdular. Ama sünnetınde bir yaşı var mutlaka zıra dusun 30 yaşında kellı fellı adamın sosısı kesmek ıcın sünnetcı bıraz imtina edebılır kucıkken daha ıyı hem daha cıtır salatalık kıvamında kuş uctu kelebek kondu derken tertibi sünnet edıyorlar hemen bu yaslarda sünnet olmak daha bır kabus ve travma yasatabılır. Kucukken aklında ermıyor cınsellık falan. Herıf olmus esşek kadar hele bırde abazanlık varsa sünnetlı ıken dusuncese cadır kurmanın dayanılmaz hafıflıgını;). Bu yuzden cok kasma tadını cıkar hayat kısa
Kesinlikle kadınlarda sünnet olur ama bilindiği gibi yobazlık gibi değil, klitoris başını saran deriye göre değişir.( klitoris kesilmez o cinayetten farksızdır ! )
Sünnet dinen erkeklere farz olan bişey. Doğru zamnda doğru şeklde yaılan sünnetin hiç bir zararı yoktur. Bu yukarda paylaştığın fotoğrafta yazanlarda yalan. Bilimsel olarak kanıtlanmıştr sünnetin yararları.
farz değil hanımefendi sünnet yapılabilir yapılmak zorunda değil ! Doğru zaman çocuğun aklı başına geldiği zamandır en azından ergenlik zamanı, zararı vardır cerrahi müdahaledir bunu yapanlar doğru yapmayabiliyor ve türlü sorunlar baş gösteriyor örnek ilişki sırasında kanamalar, acı çekmeler.. vs kanıtlanmış ama karşıt görüşler hakim tam netlik kazanmış değil
Sanırım en kötü yanı da bu. Çocukların bundan psikolojik olarakta etkilenmesi. Daha küçük yaşta idrak edilmeden yapılması en doğru olan sanırım. Daha küçük çocukken yapılması zaten acı verici ergenlik döneminde daha acı verici sanırm
ama bu çocuk farklı bir dini seçecekse yaratılışına tecavüzdür, yani demek istediğim bu. hayır kesinlikle siz bilmiyorsunuz verilen acı dindiriciler ameliyattaki gibi değil hissediyorsun canını yakıyor, bebeklerin canı yanmıyor diyenler boş yapıyor kesinlikle onların daha çok yanıyor
Evet onların da canı yanıyo ama büyükler gibi idrak edemiyolar. Ve bence bir ailenin dini neyse çocukta o dine göre büyütülmelidir. Özgürlük adı altında din mi değiştirilir. benim çocuğum benim dinime uyarak büyüyeck. Müslümanlıktan güzel bir din ben bilmiyorm ya da ben öyle düşünüyorum. Ben de çocuğumu en güzel en ahlaklı şekilde büyütcm inşallah
Evet İslam hakikattir gerçektir olması gerekendir fakat İslam dini özgürlüğe son derece önem verir kimsenin kararlarına karışmaz baskı dini değil rahmet dinidir, bu yüzden küçük yaşta sünnet doğru değildir. Biz en doğrusunu biliyorsak ona göre yetiştirmeliyiz fakat ona göre baskı uygulayamayız giden parça bir daha geri gelmeyecek fakat isterse kendisi bunu tercih edebilir buda tamamen bizim yetiştirmemize bağlı bir durum yoksa yaptığımız şey baskı ve zorunlu tercihten başka bir şey olmaz !
Şöyle düşün bir insana ne kadar baskı yaparsan senden o kadar uzaklaşır, ne kadar serbest bırakırsan saçma sapan yollara girer. Ben dinimi zaten en doğru şekilde oğluma göstercksem zaten kendi demez mi madem bizim dinimiz de sünnet var neden daha küçükken bunu yapmadın diye. Ben oğlumun farklı dinlere uymasına izin veremm. Bizim dinimiz de zorlama yoktur evet ama bu kendini müslümanlıktan soyut gören kişiler için geçerli.. Neyse senin doğrun senn kararın ben buna saygı duyarım. Senin sana göre doğru olan bana göre yanlış olan düşüncemi söyledim. İyi günler
serbest bırakırsan saçma sapan yollara gitmez eğer iyi bir şekilde öğretmişsen, seni örnek almışsa, baskı yoluyla çocuğuna islamı öğretmeye çalışan baskıcı insanların çocukları genelde islamdışı inançlara yöneliyorlar sünnet erkeğin cinsel yaşamını doğrudan etkiliyor daha çok cinsel istek yaratıyor ve bunun sonucu insanlar şu devirde birlikte olmayan kalmadı neredeyse bakir bakire insanlar nasıl birbirlerini bulacaklar çok mu önemli bir tane sünneti baskı yoluyla gerçekleştirtmek milyon tane sünnet var neden sadece birisi mantıklı olalım lütfen ! , iyi günler
Ben konu gerçek anlamda sünnet olduğu için sünneti yorumladım. Ben baskı yaparakta dini öğretcem demedim lütfen doğru okuyun yazdıklarımı. Zaten doğru yetiştirilmiş bir birey kendi sınırlarının dışına çıkmaz. Evet doğru artık cinsel yaş neredeyse çocuk yaşlarda başlıyor. Ne kötü. Ama bunu sünnetle bağdaştırma ha arttırdığına bişey diyemm bu konu ahkkında bilgim yok. Ama ya kızlar onlar da mı sünnet oluyo ki yanlış yönlere yöneliyolar.
Bir kızın (sünnet acısını hiç hissedemeyecek birisinin) yorumumu beğenmemesi de sözümü kanıtlar nitelikte. Anne baba oluyorsunuz diye çocuğunuz üzerinde her hakka sahip değilsiniz, kendi dini zırvalarınıza alet etmeyin çocukları.
dinle alakalı bir durum değil, oğlum sünnet olmazsa ne derler millet tarzında yanlış inançlar farklı cinsel inançlar sonucu yapılıyor din en son gerekçe ve dindeki amacı zamanında su yok bişey yok düzgün taharet olamayacağı için gusül tarzı şeyler daha iyi olsun amacında ve farklı türevler ama şu an yaşadığımız çağda buna gerek yok isteyen yapar ama yaptırtmak bu çok adi bir hareket.
Dini zırvala derken? Herkes kendi dinnini tabiki evladına göstericek. Büyüdüğü zamn kendi kararını tabi ki kendi verir ama daha küçük yaşta öğretilmeli bunlar.
@Ezgi65 Mükemmel çelişki bravo, kendi kararını verebilecek yaşa gelince sünnet isteyip istemediğini de söyler kendisi. Hem o çocuğun din öğrenmek istediğini nereden çıkardın? evet dinini öğretebilirsin ama sadece islamı öğretmek iki yüzlülüktür. Din öğreteceksen hepsini öğreteceksin küçük yaşta.
benim inandığım din hangisi ise çocuğum da o dinle büyütürüm. Büyüdüğü zamn kendi kararını tabki kendi vericek. Ama inan bana büyüdüğü zamn kimse sünnet olmak istemez. Ve dine göre en geç 7 yaşında sünnet olunması gerek
@Ezgi65 o zaman kız çocuklarımızı da sünnet ettirelim hanımefendi nasıl fikir? islamda yok deme var araştırabilirsiniz, bizim söylediğimiz küçük bir çocuğa akıl buluğa ermemiş onu kandırmaktan farksız erkek olucaksın hayalleriyle cerrahi müdahale ediyoruz, islamda bile bu ergenlik yaşında olması gerektiği belirtiliyor en azından.
sünnet herşey bir tarafı sağlık açısından da gereklidir, detaylarını internet den araştırıp görebilirsin. Birazda tercih meselesi biz ne desek boş, senin yaşam bir çimine tercihine göre değişir. Ben erkeğin sünnet olmasından yanayım. Ona kalırsa küçük yaşta çocukların sırtına yüklenen büyük yükler var, sünnetin bir küçük çocuğa yapılan haksızlık ya da acı çektirme olayı olarak bakmıyorum. Bu olması gereken birşey bence.
@Gflared Yorum katmaz saygı duyardım. Sünnet ettirmek aile fertlerinin kendi kararı, Sağlık ile alakalı olmasa bana birşey demek düşmez. İnsanların kendi tercihleri. Herkesin inancı isteği farklı bize birşey demek düşmez.
@livingforaV kesinlikle bilip bilmeden özellikle kadınlar erkekleri cinsel çekicilikle öyle bakıyorlar, ona bakılırsa kadınlarında sünnet edilebilir bir durumu var erkekler kadar olmasa da , mısırda orda burda arap dünyasındaki yobazlıktan bahsetmiyorum kadınlarda sünnet edilebiliyor ama kadın kutsaldır erkeği al ne yaparsan yap insanlar dinden o kadar uzak ki. Annesi babası kendinden çıktı diye bir canın üzerinde bedenini istediği şekillendirirse ohoo bu kişisel mahrem bölgesine tecavüzden başka nedir ki?
@livingforaV Sünnet derisi penis başını kapladığı için idrarlarla oluşan nemlilik yüzünden peniste meydana gelen kızarıklık, idrar yolu sorunlarını meydana gelmesinde bir etki yapar. Bu yüzden sünnet olan kişinin bu tip sorunlarla karşılaşması daha az miktarda görülmektedir. Ancak bazı tıpçıların yorumlarına göre sünnet derisi vücudun bir parçası olmasından dolayı penisin yumuşak bölümünü nemlendirerek o bölgenin daha sağlıklı bir şekilde tutulması görüşü öne atılmıştır Sünnetin yapılacağı deri ilk başlarda normale göre dardır. Zaman geçtikçe vaya yaş ilerledikçe bu deri genişler ve geriye doğru çekilir hale gelebilir bu durumda geriye çekilen parça penis başını sıkıştırarak çeşitli hastalıklara yol açabilir. Çok merak ediyorsanız araştırırsınız, burası tıpda sağlıkda bilinçlendirme platformu değil. İnsanların görüşlerine saygı duymayı öğrenmeyen toplum asıl hastalığı taşıyor. Bu benim göüşüm, olmayana da saygı duyduğumu söyledim, herhangi bir eleştirim olmadı. Siz kendi yorumunuzu kendiniz yapın sayfaya, benim yorumumun altına yazmanıza luzum yok yani. Ayrıca kadın sünnet olabilir diyen arkadaş hangi kafayı yaşıyor, klitoris e dokunmak akıl işi değildir, kadının zevk alma duyusunu kesmektir cinayetdir bu, sadece cinsel organında sarkma olan kişiler ancak gerektiği kadar kestirebilir oda sağlık için çünki iç çamaşırlarında acı hissi yaratır. Cinsel ilişkiden zevk almaz kadın. Her yorumun altına ekşimek de moda oldu. İyi günler.
durumu araştırıp yorum yapıyorsun diye düşünüyorum olayı dinsel olarak değerlendirmeden bilimsel olarak fayda zarar karşılaştırması yaparak değerlendirirsek artı yönü daha fazla
0
6 Yorumla
Cevap sahibi
+1 yıl
bu durumu tartışabilirim çünkü bu konuda ben de acabaaa diye düşünmekteydim olayı sadece dinsel olarak değerlendirmemek gerek
merak etme herşeyi inceledim sonuç olarak ailelerin bunu yaptırtması düpedüz cinayet , insan bedeniyle benim çocuğum diye oynamaya hakları yok hapis cezası gelmesi lazım bu bir, eğer belli bir yaşa ulaşırsa çocuk bunu kendi iradesiyle doğru insana iyi bir insana olabilir çoğu erkek çocuk düzgün şartlarda umursanmayarak sünnet edildi ediliyor, bu bir sanattır cerrahi müdahale acısını geçtim düzgün yapılmaması sonucu çok sıkıntı çekenler var kesinlikle küçük yaştaki çocukların acı çektirilmesine karşıyım, vicdanınla başbaşa bırakıyorum.
ben belgelerle konuşuyorum bulunduğum seviye gereği kabul etmiyor siteyi the new england journal of medicineden de inceleyebilirsin risk bakımından en küçük bir ameliyatta bile risk mevcuttur artık cerrahi müdahale olarak hastahanelerde de bu yapılmaktadır ve çoğu bilinçli aileler en azından bu devirde hastahanelerde bu işlemi uygulamaktadır kime göre neye göre cinayet anlamıyorum :D şu anda millet geleneksel olarak yaptırmakta sağlık olarak bakmamakta orası ayrı fakat sağlık açısından baktığımızda zararından çok yararı daha fazla kardeşim belli yaşlarda yapılmaz sebebi çocukla iletişim kuramazsın ve o organı kaybetme korkusuyla karşı karşıya kalır psikolojik bir sürü yaraya sebebiyet verir fakat belli yaştan sonra yani çocukla sağlıklı iletişim kurulmaya başlandığı zaman bu durum izah edilir
who nun bu konuda makaleleri mevcut isterseniz bir okuyun vicdanımla baş başa bırakmadan önce kendi vicdanınızı sorgulayın :) sağlık konusunda insanların tercihlerinden ziyade tıpsal verilere bakıp ona göre değerlendirmenin daha yararlı ve doğru olduğunu düşünüyorum ama siz ısrarla dinsel boyutu irdelemekte kararlısınız sizi kendinizle baş başa bırakıyorum ama araştırınız ve uzmanlara danışınız ona göre hareket ediniz ileride evladınızın sağlık olarak riskli bir duruma girmesi onun hatasından ziyade sizin yaklaşımınız olacaktır
çok güzel ya. bir erkek kadınlara özgü bir şey hakkında yorum yapınca karışmayın her şeyimize de ama bizim hayat boyu taşıyacağımız gerii dönüşü olmayan izler bırakan yaralar için "binci girikli bir şiy sinnit" de!
@livingforaV sanane acaba istedigimi derim eger sen istemiyorsan cocuguna yaptirmazsin ayrica yara falanda biraktigi yok abartma yillardir bu sunnet yapiliyor sizin gibiler gelip anca burnunuzu sokun ayrica benim karismayin dedigimi nerden biliyorsun su hayatimda bir kere bile bir erkek kadinlar hakkinda yorum yapinca karisma demedim gotunden uydurma simdi pasa pasa git ve insanlarin goruslerine burnunu sokmamayi ogren