Çocuklara tuvalet eğitimi vermek dışarıdan kolay gözükse de esasen zorlu bir iş hatta süreçtir. Bir günde çocuğun tuvalet alışkanlığı kazanmasını beklemek de bu sebeple doğru değildir. Çocuklara tuvalet eğitimi verirken öncelikle şunlara dikkat etmekte yarar görüyorum:
1- Çocuğun hazır olduğundan emin olunmalı.
tuvalet eğitimi
Çocukların tuvalet eğitimine hazır olmaya başladığı ay aralığı 18-36 aydır. Bu ay aralığındaki çocuklara gerek göstererek, gerekse anlatarak tuvalet eğitimine başlangıç sağlanabilir. Burada çocuğun hazır olup olmadığı da önemlidir. Eğer çocuk kendini bezi bırakıp tuvalete yapabileceğini hissediyorsa, anne-babayı tuvalette izleme eğilimine başlar. Bezi dolduğunda onu tek başına çıkarma eğiliminde olur veya tuvaletini yaparken köşe bucak saklanır. Bu ve benzeri davranışları gözlemlerseniz, tuvalet eğitimi için kolları sıvayabilirsiniz ;)
2- Baskı yapılmamalı.
tuvalet alışkanlığı
Eğer çocuk tuvalet eğitimine hazır değilse ve başlama zamanı gelip çattıysa ona baskı yapmayın. "Bak yaşıtların bezi bıraktı, bizim gibi tuvalete yapıyor" diyerek kıyaslamalarda bulunmak bile baskı sayılır, bu da çocukların eğitim almasını, öğrenmesini ciddi olarak engeller. Daha davetkar ve sevebileceği şekilde bu alışkanlığı kazandırmaya çalışın.
3- Beze geri dönülmemeli.
Çocuk hazır ve bunu davranışları ile belli etti, siz de tuvalet eğitimine başladınız fakat bu süreçte çocuk sürekli altına doldurma, tuvalete yetişememe, inat etme veya tuvalete gitmeyi unutma gibi aksilikler gösterebilir. Bu durumu esas zorlaştıran şey ise, çocuğun tuvalet eğitimi sürecindeyken tekrar bezlenmesidir. Eğer alışkanlık kazandırana kadar, çocuk öğrenene kadar yaşadığı aksiliklere sabır gösteremez ve tekrar bebek bezi bağlarsanız, o zamana kadar yaptıklarınızı çöpe atmış olursunuz. Bu yüzden tuvalet eğitimi sırasında beze tekrar dönülmemelidir.
Çocuğu lazımlığa alıştırmak her anne-babanın aklındaki soru, bizde de öyle oluyor, benim 2'ye katlı hatta ;) Ama çocuğunuzu sıkmadan, bastırmadan, diğer çocuklarla karşılaştırmadan, güzelce anlatarak veya oyunlar yaparak lazımlığa alıştırabilirsiniz. Bunun için bolca zamana, bir lazımlığa ve ellerini yıkaması için lavaboya yetişmesini sağlayan tabureye ihtiyacınız var, hepsi bu ;)
Sık sık soracaksınız çişin kakan var mı diye zamanla alışır tuvalete yapsa bile arada gene altına yapacak sabırlı olun birde çocuğa asla bağırmayın ben ne zaman bağırsam aynı gün altına yapmaya başlıyor
En İyi Cevaplar