Doğumun , erken doğum sayılabilmesi için, kaçıncı haftada gerçekleşmesi gerekir?

34 haftadan önce olması. 34 haftada bebek anne karnından çıktığında, dış dünyada yaşayabilecek şekilde evrilmiş oluyor. Yani organları tam kapasitede çalışmaya hazır hatta bir çoğu zaten çalışıyor vaziyette bulunuyor. Daha öncesinde doğarsa erken diye adlandırılıyor ve bir süre kontrol altında tutulup organ gelişimleri kontrol ediliyor.
Bebegin yeterince gelismesi icin gerekli bir sure vardir. Bu 9 ay 15 gun olarak belirlenmistir ortalama. Ancak bazi bebekler daha erken digar hatta bu sureden daha gec doganlarda vardir. Bebegin gelisimini tamamlamadan dogmasi erken dogum olarak adlandirilir.
Benim ikizlerim 32 hafta, küçük oğlum ise 34 hafta lik Dunya'ya geldi. 3 de kuvez konulmadı. Kaç haftalık erken doğum bilemiyorum ama 2 kilonun altındaki bebeklerin prematüre sayılıp kuvez e konulduğunu biliyorum.
36 haftadan aşağisi erken dogumdur ve
prematüre olarak adlandırılır 36 haftadan önce olan bebekler kuveze koyulup gelişimi tamamlar.36. haftada çünkü bebek tüm gelişimini tamamlar artık kilo almak için bekler
Cevap
3Cevap
normal doğum haftası 38- 41 arasıdır. bundan önce olan her doğum ERKENdir. Prematüre dersen o çok başka bir durum
Cevap vermeye gelmiştim ama uzman bir doktor bey cevaplamış, sağolsun teşekkür ederiz.
37. haftasından önce gerçekleşen doğumla dünyaya gelen bebekler prematüre bebek olarak tanımlanır
En fazla iki hafta önce olmalı eğer daha erken doğarsa prematüre oluyor ve sıkıntı genel de prematüre bebeklerde göz problemi katarak olabiliyor;)
37 haftadan once olan dogumlar erken dogum sayilir
5 aylıktan önce düşük oluyor diye biliyorum 🤔
(-) 7. 8. Ayda diye biliyorum.
6 ay 8 ay ama 7 ayda olan yasamiyor
30 ve bir tık üzeri 🤭
24 hafta ve altı sorun diye biliyorum.
37 haftafan önce aanırım
28. Hafta
30. Haftadan sonra
Yedinci
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Merhabalar, Öncelikle gebelik süresi ve doğumu tanımlamak lazım;
Gebelik süresi
Son adet tarihinin başlangıcından itibaren 40 hafta yani 280 gündür. Artık gebelik tanımlanırken ay tabiri kullanmıyoruz.
20 hafta öncesi gebelik kaybı DÜŞÜK olarak tanımlanır.
20 hafta veya 500 gr üzerindeki fetüsü olan gebeliğin sonlanmasına DOĞUM denir.
20-24 hafta arası doğumlar
Previabl doğum denir. Yani doğumdur ama bu bebeklerin yaşama şansı yoktur çünkü akciğerlerinde oksijen almayı sağlayan hava kesecikleri yani alveoller gelişmemiştir.
24-32 hafta arası doğumlar
Erken Preterm doğum yani erken doğumdur. Çok yüksek olasılıkla beneğin yenidoğan yoğun bakım desteği alması gerekir. Hasta sekelli iyileşme yani bebekte bazı problemler (görme kusuru gibi) ile kalıcı kusurlar oluşabilir.
32-37 hafta arası doğumlar
Geç preterm doğum yani erken doğumdur. Bebeğin yeni doğan yoğun bakım deteğine İhtiyaç duyma olasılığı yüksektir. Ancak bu bebeklerin sekersiz bir şekilde iyileşme olasılıkları çok yüksektir.
37-40 hafta arası doğumlar
Term doğum Yani zamanında doğum olarak adlandırılır. Bu bebeklerde teorik olarak herhangi bir sıkıntı gelişmesi beklenmez. Gebeliklerin %80 85’i bu aralık da doğar.
40-42 hafta arası doğumlar
Postterm yani gün aşımı doğumları olarak adlandırılır. Anne karnında ani kayıp bebeğin kakasını yapması gibi yine yoğun bakıma ihtiyaç duyma gibi riskleri artar bu nedenle genellikle 41 hafta sonrasında gebeliğin devamına izin verilmez.
Hoşçakalın.
Teşekkür ederim Hocam ☺️
hocam ben 32haftalığım başımın ortasında bir çukur var herkezde kapanıyormuş bende kapanmadı geçmesinin bi çözümü varmıdır yoksa kalıcımı