Sevgili KScanlar merhaba. Teknolojinin yoğun kullanımı aile iliskilerini de etkiliyor. Aile bireylerinin bir arada geçirdiği vakitlerde birbirleriyle ilgilenmek, sohbet etmek yerine telefon veya diğer teknolojik cihazlarla vakit geçirmesi iletişimi azaltıyor. Teknoloji elbette ki çok gerekli ancak sınırlı kullanmak gerekli. Özellikle yakınlarımızla vakit geçirirken onlarla sohbet etmek, çocuklarımızla oyun oynamak duygusla bağlarimizi kuvvetlendirir. Peki sen bu konuda ne düşünüyorsun? Teknoloji ne kadar kullanilmali?
Biri 7 biri 5 yaşında iki yeğenim var ve onlara çok düşkünüm. Neredeyse her gün arıyorum, yan yana olduğumuzda beni çok seviyorlar ve yanımdan asla ayrılmıyorlar. Ama telefonla aradığım zaman, teyze çok üzülüyorum konuşamadığımız için ama kapatmam lazım arkadaşım var oyun oynuyoruz diyorlar. Arkadaşları yoksa, kendileri oynuyor zaten. Ev tablet ve telefon dolu. Vermeyip kaldırıyorlar; bu sefer o kadar koşuyolar o kadar hareketliler ki alt komşuyla papaz olmuş durumda ablam. Dolayısıyla kolayına geliyor, okuldan sonra yapıştırıyor tableti telefonu, hop izole olmuş çocuklar.
İnanır mısınız 1 ay yanlarında kaldım ve giderken kitaplar vs. götürdüm. Yurt dışında yaşıyorlar her zaman görüşemiyoruz. Ders çalıştırdım birkaç gün ama çocuklarda öyle bir odaklanma sorunu var ki, sinir oldum. Ablama da söyledim bu ne rezalet diye ama öyle de bir alışmışlar, öyle istiyorlar ki anlatamam. Dışarı çıktığımız zaman haricinde, sürekli bir oyun hali, yarış hali var evde. Çocuklarla gün nasıl geçiyor anlamıyorsun çünkü karınları toksa ve koşturup durmuyorlarsa, tamam diyorsun sorun yok. Erken de yattıkları için gerçekten iki sohbet edemediğin günler oluyor. Çok üzücü, düzeltmek de tabii ki büyüklerin elinde ama kırmadan, üzmeden, bu kötü alışkanlıktan kurtarıp tekrar normalleşme nasıl olacak bilemiyorum.
Çocukları teknolojiden, teknolojiyi çocuktan uzak tutmak mümkün değil. Çocuk sahibi olmadan önce ben de çocuğu teknolojiden uzak tutma konusunda çok katı fikirlere sahiptim, artık değilim. Azı karar çoğu zararı bilsem de çoğu zaman kantarın topuzu kaçıyor. Ama bunu biraz da bizim jenerasyonun tv bağımlılığına benzetiyorum. Ben küçükken tv başında dünyayı unuturdum, oğlum da i padleyken aynı. Yaptıklarına, izlediklerine, ne oynadığına baktığın, bildiğin, onu konunun zararları hakkında bilgilendirdiğin sürece yapacak pek fazla şey yok diye düşünüyorum. Biz ailecek internetten çalıştığımız için çocuk da bu işin içine doğdu ve süreci yönetme konusunda hala da çok iyi değilim, ama arada konuşarak, arada kavga dövüş idare ediyoruz işte Banu’cum 😰😰😰
İnterneti kullanmamak mümkün ve gerekli de değil zaten. Çocukların gelecekte ki işleri internet üzerinden olacak. Benim dikkat çekmek istediğim nokta. Ailenin kendine belli zamanlar belirleyip hic olmazsa bir saat internetsiz beraber zaman geçirmeleridir 👍
Aynen de bu görselde ki gibi olduk artık. Herkesin elinde bir akıllı telefon yok oraya girdim, yok buna baktım, yok şuna yorum yatım dersen kimsenin kimseden haberi bile olmuyor. Aynı odanın içinde millet yüzlerine bakmadan saatlerce geçirip yatacağı zaman yorgan bir halde (sanırsın saatlerdir yük taşımış gibi yorgun ve bitkin) iyi geceler diyerek odasına gidiyor. Peki o dada bitiyor mu bu serüven? Elbetteki hayır, arkadaşlara iyi geceler, dur son yorumları yapayımlar, ooo bu gece nerelere gitmişler derken bir saatte yatakta kendimizi zombiye çevirmeye çalışıyoruz. Ve bu döngü artık iyice insanları aile ve toplum bağından soyutladı. Allah sonumuzu hayır etsin...
Teknolji aslında zararlı değil. Ama onu zararlı hale getiren bizleriz. Misal oyunlar. Çoğu kişi oyunlari kötüler. Ama halbuki oyunlar problem çözme yetisi geliştirir. Özgüven arıtır. İnsanların ilgisini farklı yone çekip kabiliyetlerini ortaya çıkarır. Lol oyuncuları xpeke caps longb padden gibi. Tek mesele bizim teknolojiyi nasıl kullandigimzda yatar.
Maalesef durum içler acısı digital sektör para kazanma derdinde ve bunun için kötü şeylere güzel ambalajlar yapıp piyasaya sürüyor çocukların beyin gelişimi olumsuz etkileyen oyunlar sanki beyin geliştiriyor gibi pazarlanıyor aile bağları ve sosyal doku zedeleniyor takipci sayısının artması mutluluk sebebi oldu düşüne biliyor musunuz günde 3 kişi ile konusamayan birisi 30000 takipçim var diye kasılıyor mahremiyet ve gizlilik müessesi çöküyor acil önlem alınmazsa bir nesil digital bataklıkta boğularak yok olacak üstelik en cok digital sektörden para kazananlar kendi çocuklarını bu sektörden uzak tutmaya calışıyor tıpkı eroin gibi üreten kullanmaz ama para için satar
Teknoloji eğer dozunda ve iyi bir amaçla kullanılırsa hem çocuklara hem de yetişkinlere birçok fayda sağlar ister çocuk olsun ister yetişkin teknolojinin nasıl ve ne amaç ile kullanıldığı çok önemlidir 💫
Albert Einstein demiş ki; Korkarım ki bir gün teknoloji, insan iletişiminin ve yakınlaşmasının önüne geçecek ve aptal bir nesil ortaya çıkacak. Yıllar önce bu belirtmiş bunun üzerine başka bir söz söyleyebilir miyiz, sizce:)
Bugün en büyük düşman bilinçsizce insanlari koyuna çeviren sosyal alemdir, kimsenin önüne bakmadığı insanların konuşmayı unutup yazıda çığır açtığı, sözde medeniyetin evlerimize girdiği, zarar ziyandır, kısacasi iyi bir matahmiş gibi tanıtılan teknoloji dolmalarıdır, yedikçe doymadığımız, hazmi zor olanlar bütünüdür.
Etkileme aşamasını geçti artık, bağlar kopuyor yavaş yavaş.. Yollarda kafaları önde giden insanlar mı, cafelerde telefona dalan insanlar mı dersin.. Teknoloji büyük bir kısmı olumsuz etkiliyor.. Ama kendini sınırlarsa insan ne ala.
Teknolojinin faydasından çok zararı olduğuna inanıyorum. Çoğu insan faydalı bir şeyler için kullanmıyor teknolojiyi. Teknoloji insanların mutsuzluk kaynağı haline geldi.
Babam kimle konuşuyon diyecek diye onların yanında oynayamıyorum. Onlar oynuyo ben bakıyorum. E tabi kıskançlık oluşuyor. Ya bende oynayabileyim ya onlar da oynamasın
En İyi Cevaplar