Cevabın nedir?
+1 yılNe ara bu kadar "hassas" oldu insanlık, nereden öğrendi bunları? Yoksa bebekler yeni mi "savunmasız" oldu şu sözünü ettiğiniz "dış etkenler"e?
Bebekler her zaman bebekti. Şapkayı önünüze koyup bir düşünün, bundan bir kuşak önce bahçede, yerde, parkta oynayan çocuklar mı daha sağlıklıydı, yoksa sizin saçma sapan şekillerde pamuklara sarıp gözünü kırpsa acillere koşturduğunuz çocuklar mı daha sağlıklı?
Hem sonra siz nesiniz bebek için? Siz de "dış etken" değil misiniz? Siz, niye dokunuyorsunuz, kucağınıza alıyorsunuz? Annesinin mikrobu, kardeşinin mikrobu bebeğe zarar vermez diye bir kural mı var? Yoksa siz çok harika tertemiz süpersiniz de dünyanın geri kalanı hastalıklı, pis ve iğrenç mi?
Yorumlara bak siz de dahil yaklaşmayın diyor :) Çocuklarınızı laboratuvar faresi gibi yetiştirmeyin, steril tuttuğunuzu zannettikçe çocuğa zarar veriyorsunuz ve tüm hayatını mahvediyorsunuz. Çünkü bu şekilde yetişen çocuklar büyüdüklerinde her türlü hastalığa karşı çok daha fazla kırılgan olurlar. Çok değil bir iki kuşak önce anne babalarınız toz toprağın tarlanın bahçenin içinde doğuyordu, oynuyordu ve onların bir tanesi sizin gibi çıt kırıldımların 10 tanesini cebinden çıkarır söz konusu sağlık olunca.19 Yorumla- +1 yıl
Ben de diyorum ki o sağlık sorunları eskiden niye olmuyordu? Bebekler daha çok dış etkene maruz kaldıkları halde hem de. Mesele dış etkende değil, basit bir biyolojik kuraldır bu; ne kadar steril olursa, en küçük etkenlere o kadar kötü reaksiyon verir. Yani şu an bebeği ne kadar "korursanız", büyüdüğünde o kadar hastalığa hassas ve kırılgan hale getirmiş olursunuz.
Insanlar bugün neden en basit gribal durumda bile öldüm bittim oluyor? Çünkü hastalıklara karşı savunmasızlar, çünkü günümüz anne babaları böyle aman çocuk şunu ellemesin, aman kimse dokunmasın öpmesin diye steril tutuyorlar. Böylece bebeğin bağışıklık sistemi gelişmiyor!
Bunu iyi anlamanız gerekir, koruyorum zannıyla yaptığınız bu davranışlar bebeğinize ciddi zarar veriyor ve bütün hayatını mahvediyorsunuz. Bu şekilde davranarak tek sahip olacağınız şey, ileride hastalığa çok müsait ve en küçük rahatsızlıkta perişan olan bir çocuk olacak. - +1 yıl
Ben sadece ilk altı aydan bahsediyorum ki eski zamanlarda 40 çıkana kadar gözlerini dahi bağlarlarmiş kundak olurmuş bebek eski insanlarda koruyordu şimdi korumacılık değilki 6 ayindan sonra bagisiklik sistemi gelişmesi için olur tabi ki ama savunmasiz hassas olduğu için yeni doğan bebekler için tehlikeli
- +1 yıl
Peki siz bebek ölümlerinin eskiye nazaran çok daha az olduğunu biliyor musunuz? O sizin dediğiniz parkta oynayan çocuk, kundaktaki bebek değil. Ben çocuklarını tarlanın bahçenin içinde doğurup da " sabaha kadar ağladı. Sonra ağlaya ağlaya çatladı ve öldü." diyen insanarın anlattıklarıyla büyüdüm. Bebekler doğduklarında dış dünyaya karşı savunmasızdır. Zamanla bağışıklık kazanır. Siz sapla samanı karıştırmışsınız. Yazılanlardan "çocuklarınızı fanus içinds büyütün. " çıkarımı yapmak da çok cahilce. Şunu da belirteyim: Dikkatli ve bilinçli büyüyen çocuklar, daha sağlıklılar evet. Kendiniz dahil kimseye bebeğinizi öptürmeyin diyen bendim ve üstüne basa basa tekrar söylüyorum: yapmayın. Daha bir hafta önce bebeğini öpen bir yakınından etkilenip, menenjit olan bir bebeğin olayını dinledim. Sizin gibi sığ düşünceli insanların "aman, ne olacak canım. Düşe kalka büyüyecek." yaklaşımı yüzünden hayatı kararan bir ailenin dramıydı. Çocuğu sarıp sarmalayıp, dış etkenlerden korumaya çalışırken, bağışıklık sisteminin hiç gelişmemesine sebep olmanın ne kadar yanlış olduğunu en fazla savunan insanlardanım. Ama yeni doğan bir bebek savunmasızdır. Onu savunacak ve dünyaya hazırlayacak olan anne ve babadır.
- +1 yıl
Rakine, kusura bakma kardeşim fakat "amaaan düşe kalka büyüyecek işte" şeklinde algılamak, esas sığlık bu olmuş.
Daha da sığ olduğun diğer konu da şu; bebek ölümleri eskiye nazaran neden daha az? Eskiden insanlar bebekleri çok öpüyordu şimdi öpmüyor diye mi? Gel şu soruya cevap bulalım; eskiden mi bebekler daha çok öpülüyordu yoksa şimdi mi daha çok öpülüyor? Eskiden çocuğa ilgi gösteren aile mi vardı? Agucuk agucuk bebekleri sevmek, şapur şupur öpmek mi vardı? Hayır, eskiden yoktu, şimdi daha çok öpmek var. Demek ki öpmekten ölmüyor bebekler. Demek ki esas sapla samanı sen karıştırıyorsun. Bebekler eskiye nazaran tıbbi sebeplerden dolayı daha az ölüyor. Eskiden kan uyuşmazlığı bebek öldürürdü şimdi öldürmüyor. Eskiden solunum yetmezliği, kalp hastalığı vb sebeplerle ölüyordu bebekler, şimdi ölmüyor. Sen tıbbi gerekçeleri getirip öpücüğe bağladın. Sığlığı fark ediyor musun?
Eskiden bebek sevme diye bir şey yoktu, günümüzde daha çok öpülüp seviliyor, buna rağmen bebek ölümleri daha az ise, demek ki sorun öpmekte değil.
İnsanlar bugün daha dayanıksız, gripten insan ölüyor, bildiğin gripten.
Her canlı gibi, insan da aynı duş etkenlere maruz. Her canlının bebeği savunmasız olur, insana has değil bu. Ancak görmemişin oğlu olmuş tabiri sadece insana has.
Sen bir tane vaka duymuşsun diye bütün hayatı bununla genelleyecek sığlığı gösteriyorsun; peki öyleyse titizlik hastalığından ne kadar daha fazla insanın muzdarip olduğunu araştır, aradaki farkı kıyasla. Aşırı "temizlik"(!) ten ellerinde yarıklar olan insan biliyorum ben.
Çocuğu çamura bandır, sonra da üstüne gübre serpiştir demişim gibi saçma bir şekilde yorumlamak yerine şöyle anlamalıydın; "doğal" ortamdan steril tutmak esas zararı veren şeydir. Dolayısıyla ne titizlikte aşırı olunmalıdır, ne de rahatlıkta. - +1 yıl
Bravo. Beni nasıl da anlamışsın. Eskiden bebekler çok öpülüyordu. O yüzden de bebekler çok ölüyordu. Artık az öpüldüğü için az ölüyor. Bu kadar yazılan yazıdan bunu mu çıkardın?
Eskiden bebekler az öpülüyordu artık o kadar öpülmüyor öyle mi. Yine bravo güzel bir çalışma yaparak bunu da araştırıp bulmuşsun. Demek ki bizimkiler yanlış biliyormuş. Çünkü bizim çocuklarımız doğduğu zaman büyüklerimiz öpmeye kalktığında izin vermedik diye içerleyip, "bizim zamanımızda böyle birşey yoktu. Büyüklerimiz bebekleri alıp öperdi. Birşey diyemezdik." demişlerdi. Neyse artık. Bizim sülaleyi de böyle kabullenecez artık.
Bu arada kan uyuşmazlığı anneyi de öldürebilir. Onu da belirteyim.
Bir de sevgili derin kardeşim. Tıp konusundaki gelişmelerin ölümleri azalttığı doğrudur. Da, kaçırdığın nokta şu, biz zaten bundan bahsetmiyoruz ki. Ben bebek ölümlerinin tek sebebi olarak öpülüp koklanmasıdır demedim. Bunu nereden çıkardın?
Bir bilimsel çalışma yazısı okudum bu arada. Türkiyedeki bebek ölümlerinin yaklaşık % 33'ünün ebeveynlerden bulaşan hastalıklardan kaynaklandığını yazıyordu. Ama o da sana göre pek gerçekçi gelmez.
Neyse sevgili kardeşim. Bu konu fazla uzadı. Sana ne desek inanmayacaksın. Sana sevgi ve sağlık dolu günler dilerim. - +1 yıl
Sen eskiler derken 10 yıl öncesini kastediyorsun sanırım :) Babaannene sormayı dene, "baban seni hiç öper miydi" diye. Elbette bebekliğini hatırlamıyor, ancak sana "bizim zamanımızda bebeklere çocuklara böyle yaklaşılmazdı" diyecek. X kuşağı, Y kuşağı sana bir şey çağrıştırıyor mu bilmiyorum, lakin büyüklerin bugünkü gibi agucuk diye bebek sevmesi diye bir şey yoktu, "vakar"lı insanlardı onlar, kendilerince bebeğe sevgi gösterisinde bulunmak laubalilikti, o yüzden bebeklere ilişmezlerdi.
O yüzden de büyüklerden her zaman şunu duyardın; "bugün babam torunlarını böyle sevip oynatıyor ama küçükken bize hiç böyle davranmazdı". Babamın beni sarıp öptüğünü hiç hatırlamıyorum veya babam severdi ama sevgisini belli edemezdi diyecek milyonlarca insan bulabilirsin. Kuşak değişimlerini biraz oku, sonra zihninde bir ışık yanacak inanıyorum.
Tıp konusundaki gelişmeler ölümleri azalttı doğrudur demişsin ve konuyla ilgili olmadığını söylemişsin fakat eskiden ölümler çoktu diye sen söyledin. Madem konuyla alakası yok öyleyse neden öpmeye izin vermemekle alakalı olarak bebek ölümleri eskiden daha çoktu dedin?
İkinci olarak verdiğin yüzde ebeveynlerden kaynaklanan hastalıkla alakalıysa yine öpmeye izin vermemekle bir alakası olmadığını kendin söylemiş oluyorsun. - +1 yıl
Kendi söylediğine kendi "alakasız" diyen bir insan ilk defa görüyorum. Bunun bir sidik yarışı olduğunu bilmiyordum kardeşim, sen devam et ben çekilirim.
En İyi Cevaplar
Bebekler, her tür dış etkene karşı savunmasızdır. Bu yüzden, siz de dahil, kimsenin fazla yaklaşması doğru değil. Bu konuda katı olun. Burada insanların ne düşüneceğinden önce, bebeğinizin sağlığı önemli. Varsın bozulsunlar. Öptürmeyin.
31 Yorumla
Bence senin izin vermenden önce kişi zaten buna dikkat etmeli diye düşünüyorum yeni anne olmuşssun dikiş olsun lohusalık olsun zaten rahat değilsindir bebeği şap şup öpüp uyandırıp ağlatmanın hiç bir anlamı yok zaten bebek anlamaz o yüzden kişilerin bilinçli olması lazım ben öpmem gitmemde heralde rahta rahat evinde baksın lohusalık geçince ziyaret edilse daha iyi bence
22 Yorumla
Vermem, vermedim de. Premature doğduklari için oğullarım çok uzun bir sure opmeyi bırak bikac kişi dışında kucağına bile vermedim kimsenin.
43 Yorumla
AI Persona’ya Sor
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
31
Cevap
26Cevap
Çocuk & Ebeveyn konusunda 4,5b cevap paylaştı. Dün bir haber izledim 20 günlük bebek bir misafirin öpmesi nedeniyle enfeksiyon kapmış ve kalıcı bir hastalık olmuş
21 Yorumlavalla kimde ne algı yaratırsa yaratsın bebişin sağlığı insanların geri kafalı düşüncelerinden çok çok önemli. bilinçli ve kültürlü insan zaten yamışmaz çocuğa en fazla kokusunu içine çeker elini ayağını sever. şlap diye salyalarını akıtmaz bebişe
25 Yorumla
+1 yılİzin vermem dedim ama lap lup öptüler
Salak kaynanam 20 günlük çocuğa çay kaşığıyla kendi çayından verirken yakaladım aldım elinden
Aklıma geldikçe cinleniyorum211 Yorumla- +1 yıl
Bı bok bildikleri yok ya
Allah'a emanet buyutmusler çocuklarını
Yüzüne de söylüyorum sizin çocuğunuz Allah'a emanet büyümüş diyorum😂😂😂 - +1 yıl
Amin sağol senin de😊
- +1 yıl
Senin yine iyi benim kaynanam 6 günlük bebişime dolma yedirmeye kalktı 😂😂😂 son anda yakaladım da dolmayı elinden aldım.
- +1 yıl
Yuh arkadaş ne bilincsizler ya
- +1 yıl
Ağzına sokarım dolmayı ben olsam kaynanamın 😂
- +1 yıl
6 günlükken beyaz şeker verdiler daha çok şey oldu anlatsam şaşar kalırsın..
- +1 yıl
Denecek bişey yok ne diyebilirim ki
- +1 yıl
Birşey dediğinde de ben kaç tane büyüttüm benden iyi mi biliyorsun diyorlar. Allah yardımcımız olsun :/
- +1 yıl
Bana böyle dediğinde Allah'a emanet büyümüşler bı bok bildiğiniz yok diyip gülüyorum 😁
+1 yılBırak öpmeyi eve girmesine bile zin vermem sokakta mı buldum ben onu
210 Yorumla- +1 yıl
Haklısan da öpme veya kucağına almada diyemezsin bu seferinde iyiki ne bir cocugu olmuş derler bizim Türk milleti lafı nere cekerse ora gotururker
- +1 yıl
Ya tabi yapıcı olmak güzel birşeydir mesela ben 1 yaşında önce cocugu kucağıma alamam korkarım birşey olur diye
- +1 yıl
Ya tamam da ben seviyorum seviyorumda bir yerine birşey olur diye korkuyorum yoksa seviyorum
- +1 yıl
Belki kendi cocugum olursa bu durum degişir 😍😍
- +1 yıl
Bilmiyorum artık ama ben yine kıyamam bence
Hiç kimseye izin verilmez, ortalıkta hastalık kaynıyor. Taviz verme bence, doktor yasak koydu de gerekirse. Az büyüsün öperler kaçıyor mu
11 Yorumla
+1 yılHayir, daha yeni haberlerde gördüm. Biri bebeği öpmüş şimdi o cocuk engelli oldu 1 öpücük yüzünden
21 YorumlaÇocuğum olduğunda herkes kucağına alabilir sevebilir. Sakınan göze çöp batar demişler, bir tek öpmesinler yeter.
10 Yorumla- Çocuk & Ebeveyn konusunda 515 cevap paylaştı.
+1 yılgelenlerin o bilinçlikte olduğunu düşündüğümden kimse öpmeye teşebbüs etmez diye düşünüyorum.
10 Yorumla
+1 yılAz önce reklamda gördüm bebek hastalık kapmış öpmeyle. Öptürmem.
10 YorumlaHayatıma birini istemiyorum/ son soruma bakarsanız sevinirim
10 Yorumla
+1 yılHayir.! Kesinlikle hayir. Direkt kucagina alani, opmeye calisani uyaririm
+++bebegimin fotograflarini da belli bir buyukluge, gelișime gelene kadar eșim ve ben disinda kimse cekemez ve sosyal medya ya da atmam.10 Yorumla
Gizli Üye(36-45)+1 yılAman sakın kesinlikle izin vermeyin. Kendiniz dahil öpmeyin. Full hijyen
10 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılBırak öpmeyi 1. derece akraba hariç kimsenin kucağına vermem bebeğimi.
10 YorumlaYeni doğmuş bebeği öpmek de nesi, asla izin vermem.
10 YorumlaHayır tabii ki ben daha öpüp koklamadan başkasına mı öptürücem?
00 YorumlaAy duygulandım benim de olur muyki yavrum
11 Yorumla- Çocuk & Ebeveyn konusunda 1,8b cevap paylaştı.
+1 yılBizde 40 gün bebeği kimse görmez.
12 Yorumla- +1 yıl
40 gün bitmeden gelenler oldu uyuyor diyerek göstermedim onlara eşimin akrabaları ise sadece kucağa aldılar anlayışlı olup öpmediler hepsi sağolsun.
+1 yılHastalık kapabilir belli bir süre dokunmamalari daha iyi
10 Yorumlahayır kimseye göstermem
12 Yorumla
+1 yılUyuyor derim göstermem bile
10 Yorumlaopulmemesi lazim enfeksiyonlara davetiye çıkarır.
10 Yorumla
+1 yılİzin vermem alerji falan olur
10 YorumlaHayır öpmek yasak. çok gıcık oluyorum buna.
10 Yorumla
+1 yılHerkese izin vermem mikrop kapar
10 YorumlaÇocuk & Ebeveyn konusunda 334 cevap paylaştı. 40 ligi çıkmazsa nazar değer
10 YorumlaBenim bebeğim olsa vermezdim
10 Yorumla
+1 yılÇok yakın hariç kimse dokunmamalı
10 Yorumla
+1 yılHayır izin verilmemeli
10 Yorumla
+1 yılizin vermem tabiki de
10 Yorumla
+1 yılYa hic istemem aslinda ama denmiyor yani
00 Yorumla
+1 yılHayır izin vermem mikrop kapabilir
10 Yorumla
+1 yılCok tehlikeli sakın kimse yapmasin
10 YorumlaHayır.
10 Yorumla
+1 yılKesinlikle Hayır
10 YorumlaHayır
10 Yorumla
+1 yılTabii ki hayır
10 Yorumla
+1 yılHayir hayir
10 Yorumla
+1 yılHayır
10 Yorumlaizin vermem
10 Yorumla
+1 yılKıyamam ben ona
10 Yorumla
+1 yılvermem tabiki
10 Yorumlaİzin vermem
20 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılHayır
10 YorumlaBen izin vermem.
10 Yorumla
+1 yılHayır tabii ki de
10 Yorumlaİzin vermem
10 Yorumla
+1 yılHayir
10 Yorumla
+1 yılAsla verilmemeli
10 YorumlaÇocuk & Ebeveyn konusunda 307 cevap paylaştı. İzin vermemmm
00 Yorumla
+1 yılAsla.
10 Yorumla
+1 yılIzin vermem
10 Yorumla
+1 yılAslaaa
10 Yorumla
+1 yılUuuuu yerim 🤗
00 Yorumla- Çocuk & Ebeveyn konusunda 780 cevap paylaştı.
+1 yılAsla asla
10 Yorumla
+1 yılHayırr
10 Yorumla
+1 yılsadece elini..
00 Yorumla
+1 yılMümkün değil 🤨😒
00 Yorumla
Devamını Gör(42)
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
Ana Sayfa > Çocuk & Ebeveyn > Sorular > Yeni doğan bebeğinizi görmeye gelen misafirleriniz öpmek istese izin verir misiniz?
"{0}" için yorum yaz
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler