Maalesef çoğu aile bunu yapıyor. Özellikle okul döneminde kıyaslamalar zirve yapıyor. Başkası ile karşılaştırılan çocuklar kendini yetersiz hissetmeye başlar. Zamanla öz güveni sarsılır. Bazı aileler her çocuğun özel olduğunu unutuyor sanırım.
Evlatlarını kıyaslayan aileler hakkında düşünceleriniz nedir?
Ortaokuldayken üst katımızda işi gücü okula gitmek, ders çalışmak olan bir arkadaşım otururdu. Ben ise o sıralar bana dayatılan zorunlulukları reddediyor, okula gitmiyor, hayatı sorguluyordum. Hiç unutmuyorum, annem bana gaz vermek için, "Sen anca o arkadaşının evinde hizmetçi olursun." derdi. Sınıfta hoşlanmadığım bir iki kişi vardı, yine "Sen xx ile xy'nin evine hizmetçi bile olamazsın. Senden insan olmaz. Yüzümüzü kara çıkardın." gibi cümleler kurardı. Aradan yedi sene geçti, şu an tabiri caizse o bahsettiği arkadaşlarımdan hiçbiri benim sokağımdan bile geçemez. Çocuğu mevcut eğitim sistemine göre başarılı ya da tembel ilan etmek ve bu uğurda aşağılamak, çocuğun onuruna ve gururuna atılmış çok büyük bir kazıktır.
Hepimizin yaşadığı durum. Tek çocuğum olduğundan durumu bilemiyorum ama beni de çevremde gördüğüm bunu yapan insan çok var. İnsanlıkla ilgili bir durum belki de ama ne olursa olsun çocuklara hissettirmek büyük haksızlık bence.
Çocuk yetiştirmek başlı başına bir alan ve bunun dersi ya zorunlu eğitim döneminde konulmalı ya da çocuk sahibi olacak çiftlere eğitimler verilmeli. Ailedeki eğitim en az okuldaki kadar önemliyken neden evdeki öğretmenler olan anne ve baba bunun için eğitilmiyor. Her bölgede çocuk bekleyen çiftler için haftada bir gün birkaç saatlik seminerlerle bu iş yapılabilir.
Çok yanlış bir davranış şekli. Sırf bu ayrımcılıkları yüzünden çocuklar zamanla birbirlerine düşman olabiliyorlar. Çocuk psikolojisinden anlamayan ve çocuklara nasıl, ne şekilde davranmaları gerektiğini bilmeyen insanlar anne/baba olmasın mümkünse.
Bu en büyük hata ve çocuklara yapılan şiddetin en ağırı bana göre, doğru bulmadığım gibi bu tür şeyler ile asla karşı karşıya getirmedim çocuklarımı. Ailelerin verdiği neyse cocukakrın aldığı o, anne ve babalar bu kıyaslamalara girmeden önce nasıl yetiştirdiğine bakmalı bence
Bu ailelerin hayatları boyunca hep aynı kıyası yaşadıklarını, hiç bir zaman takdir görmediklerini ve bunun kısır döngü, bir lanet gibi evlatlarına taşıdıklarını düşünüyorum.
En İyi Cevaplar