Özellikle ilkokul öğrencileri bu konuda çok sıkıntı yaşıyor. Korku ve ardından gelen göz yaşları.Bu korkularını nasıl yenmelerini sağlayabiliriz? #Ankaralı #AnneBebek
Okula giderken ağlayan çocukları nasıl rahatlatabiliriz?
Öncelikle ilkokula başlayan bir çok çocuğun yaşadığı bu sorunun belirli noktalarda normal olduğunu söyleyerek başlamak isterim.
Çocuğunuz ilk defa okula başlıyorsa,
Çocuğunuz ilk defa anne-babasından ayrı kalacaksa,
Bazı fiziksel sorunları varsa okula giderken ilk günlerde ağlaması, okula gitmek istememesi normaldir.
Ancak okul başladıktan 2-3 hafta sonra çocuk yeni ortamına alışmalı ve artık eve döndüğünde bakım veren kişinin onu beklediğini, okulda kendisine herhangi bir zarar gelmediğini anlaması ve okul yaşamına alışması beklenir. Eğer çocuk okula alışamamış ve okula gitmek için direnç gösteriyorsa zorlu bir süreç başlıyor demektir =(. Peki çocukların okula gitmek istememesinin sebepleri neler olabilir ve ne yapmalıyız?
Çocuğun okula gitmeme nedeni sizden ayrılmak istememesi mi yoksa okulda yaşadığı herhangi bir sebep mi? Bu sorunun cevabı çok önemlidir çünkü eğer çocuk sizden ayrılmak istemiyorsa büyük ihtimalle 'ayrılık kaygısı (anksiyetesi)'yaşıyordur ve uzman kişiden yardım alınması gerekir. Ancak okulda yaşanan bir sorun varsa aileler en kısa zamanda öğretmen, okul yönetimi ve rehber öğretmen ile konuşarak sorunları çözmelidir.
Eğer sizden ayrı kalmasında bir sorun yoksa ve okulda da bir problem yaşamamışsa çocuk evinde bulduğu konfor alanının dışına çıkmak istemiyor olabilir. Çünkü evinde her şeyin yerini biliyor, istediğini istediği zaman yapıyor, evde kimse ona karışmıyor. Ancak okulda onun gibi bir sürü çocuk, onları denetleyen bir hoca var ve çocuklar için bir anda ev ortamından çıkıp böyle bir ortama gitmek çok zor olabilir. Bu durumda ise aileler öğretmenle konuşup çocuğun sınıftada kendisine bir konfor alanı yaratmasına yardımcı olması istenebilir. Buna ek olarak aileler çocuğa ev ve okul farkını, okuldan eve döndükten sonra da eskisi gibi konfor alanını devam ettireciğini söylemesi ve farkettirmesi çok önemlidir.
Çocuğu büyük bir sabırla dinlemek, söylediklerine, yaptıklarına sabır ve anlayış göstermek, çocuğu anlamaya çalışmak en kilit noktadır. Ancak eğer bütün uğraşların sonunda çocuk okula alışmamış ve gitmek istemiyorsa bir çocuk psikoloğuna başvurulması son derece önemlidir.
Çocukların üzerine gitmek, bağırmak, zorla okula bırakmak onu okuldan daha çok soğutacaktır ve bu durum ileride daha büyük problemlere yol açabilir. Bu nedenle çocukla iş birliği içerisinde, çözüm odaklı gitmek ve çocuğu anlamak çok önemlidir.
Benim yeğenim ilkokulda annesinden ayrılmadığı için okulu bıraktı teyzeme zorbalık yapıyor evde okula gitmiyor erkek olarak böyle çok büyüklerin lflarına felan dahil oluyor acaba ona nasıl yaklaşabiliriz bir kız kuzeni olrak bana bile sapıkça davranabiliyor çok geveze bir de
İlk önce tatlı dille yaklaşmalısınız ve onu korkutmamalı ağlasada üzülmemesini sağlamalıyız okulun ne kadar faydalı ve aslında eğlenceli olduğunu hayalini gerçekleştire bileceğini ve onu okuldan sonra istediği bir oyun parkına götürceğinizi söylerseniz ya da parkdan sonra bir dondurma gibi tabikide başlarda böyle alıştırabilirsiniz ya da en sevdiği bir tatlıyı yiyebilceğini ve bunu istemesi içinde yapabilmemiz içinde okulda kalabilmen gerektiğini anlatmalıyız okuldan sonra aldığımızdada istediği gerçekleştirilden sonra neler yaptığını nasıl geçdiğini anlatmasını dinleyin aaa woow öylemi aaa ciddi olamazsın diye abartın ki anlatığı şeyin cok heycanlı olduğunu bilsin zamanla sevicekdir..
Ben de oğlumda aynı sorunu yaşadım. Büyüdükçe tepki şekli değişse de elbette çocuklar çok gönüllü olmuyorlar okula gitmeye, özellikle tatil sonrası. Ben de telkinle, arkadaşlarla, oyunlarla heyecanlandırmaya çalıştım. Çok kolay olmasa da kesin dille konuşmak, kararsız davranmamak çok önemli, bunu söyleyebilirim. Anne babanın kararlı tavrı çocuğun üzerinde çok önemli bir etki.
Rahatlatamazsınız. Bazı çocuklar annelerinden ayrılıp saçında kurdele olan etekli canavarların arasında olmaktan haklı olarak mutlu olmaz. Çünkü o etekli canavarlar bazı masum çocukların kalbini kanatır. Biz bunu tahmin ederiz, biz bunu yaşarız ve biz bunu unutmayız. Bırakın herşeyi bize yasakladınız, bari gözyaşlarımız hür şekilde aksın. Ağlamanın değil ağlatmanın önlenmeye çalışıldığı bir dünyada görüşmek üzere...
Neden ağladığını sorgulamak lazım. Sonuçta çocuk okula başladığında neler olacağını bilmez ve iyi şeyler düşünür. Ama ağlamaya başladıysa birşeyler ters gidiyor demektir. Ya arkadaş ortamında bir terslik var ya da hocasıyla arasında...
Anasinifi cok guzeldi 1 ci sinifa basladigimda aglamaya basladim eve kaçtım babam eve geldi 2-3 kere koydu bana sonra kabullendim zaten okulu bidahada aglamadim 😂
Selamlar,
Öncelikle ilkokula başlayan bir çok çocuğun yaşadığı bu sorunun belirli noktalarda normal olduğunu söyleyerek başlamak isterim.
Ancak okul başladıktan 2-3 hafta sonra çocuk yeni ortamına alışmalı ve artık eve döndüğünde bakım veren kişinin onu beklediğini, okulda kendisine herhangi bir zarar gelmediğini anlaması ve okul yaşamına alışması beklenir. Eğer çocuk okula alışamamış ve okula gitmek için direnç gösteriyorsa zorlu bir süreç başlıyor demektir =(.
Peki çocukların okula gitmek istememesinin sebepleri neler olabilir ve ne yapmalıyız?
Çocukların üzerine gitmek, bağırmak, zorla okula bırakmak onu okuldan daha çok soğutacaktır ve bu durum ileride daha büyük problemlere yol açabilir. Bu nedenle çocukla iş birliği içerisinde, çözüm odaklı gitmek ve çocuğu anlamak çok önemlidir.
Benim yeğenim ilkokulda annesinden ayrılmadığı için okulu bıraktı teyzeme zorbalık yapıyor evde okula gitmiyor erkek olarak böyle çok büyüklerin lflarına felan dahil oluyor acaba ona nasıl yaklaşabiliriz bir kız kuzeni olrak bana bile sapıkça davranabiliyor çok geveze bir de