Çoğumuz esnaf çocuğuyuz. Haliyle bir dükkanın masrafları nedir az çok biliriz. Ancak halkımız esnaf yerine seyyara acır ve çoğunlukla sahip çıkar.
Geçenlerde dükkanın karşısına kurulan bir seyyarda bizim sattığımızın aynını gördüm. Biz 10 tl ye veriyoruz adam 5 tl diyo. Malın gelişi ikimize de 3 tl. Ama biz 10 bin lira kira veriyoruz adamda kira yok. Vergi yok bilmemne yok. Burda da bir haksız kazanç var.-Peki siz seyyar satıcıların esnafımızın hakkını yediğini düşünüyor musunuz? #EsnafVsSeyyar#CivilWar#EsnafBıyıklı#Bıyıklı
Sana birsey anlatayım mi zabitalar onlara goz yumuyorlar benim kardesimin karşısında adam kaldirima resmen dukkan açıyor ona birsey denmiyor kardesim dukkaninin onune 2 stand koydu diye 1 degil 2 degil cezalari ve en sonunda ramazan ayinda hic is yokken ceza kesmeye geldiler kardesim bu mu sizin resmiyetiniz diye vergi levhasini falan yerlere atti herşeyi küfür ede ede bunlar da hemen topukladi valla..
Yani seyyar satıcılara da üzüldüğüm zamanlar oluyor çok hırpani davranıyorlar ama haklısın elbette. Devlet vergisini ödeyenin üstüne öyle bir biniyor ki, fiyatlar 3 iken 10 oluyor mecbur. Vatandaş da cebini düşünüyor. Aslında o seyyar satıcıları kovalayacak kadar zabıta alacağına, vergi mükelleflerine güzellik yapsalar belki hayat daha yaşanılası olurdu.
Kesinlikle sana katiliyorum o dukkanin elektirigi suyu kirasi vergisi calisanin maasi sigortasi herseyi var ama seyyarda yok bide bunu ayni isi yapan dukkanin karsisina kurmasi cidden yanlis
Ne sattigina gore degisir simdi adam simit satiyorsa satsin kimseye batmaz ama gisip pastahanenin onunde satarsa olmaz kul hakkina girmiz olur. zaten esnaflar artik vergileri sigortalari odemekten 3 kurus para kazaniyrlae bir de bu durumlae morel bozuyor.
Adamda akşama kadar ayakta. Yazın sıcakta kışın soğukta hep sokakta. O adamda ekmeğinin peşinde. Hak felan yemiyor alnının teriyle kazanıyor. Herkes rızkını yer. Adam hırsızlık yapmıyor, dilenmiyor.
193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 9 uncu maddesinin birinci fıkrasının (1) numaralı bendinde; ticaret ve sanat erbabından, “Motorlu nakil vasıtaları kullanmamak şartı ile gezici olarak veya bir iş yeri açmaksızın perakende ticaret ile iştigal edenler (Giyim eşyalarıyla zati ve süs eşyaları, değeri yüksek olan ev eşyaları ile ve sabit iş yerlerinin önünde sergi açmak suretiyle o iş yerlerinde satışı yapılan aynı neviden malları satanlar hariç)” gelir vergisinden muaf oldukları hüküm altına alınmıştır.
Ben yasaya bakarım. Yasa adamın kanunsuz bir iş yaptığını söylemiyor dolayısıyla kazancı vergiye tabi değil. Haaaaa ülkede herkes 4 4 lük bir bu seyyar satıcılara mı gözünüzü diktiniz? Sizin dükkana gelsem bir sakız alsam 10 kuruşa fişini kesecekmisin?
Biz sakız satmıyoruz. Kaldı ki sakızı satan adam toptan alıp ay sonu eksilene göre veriyor vergisini. Bir malın girişi yapılırsa çıkışıda yapılmak zorundadır meraklanma sen
Ne satıyorsunuz bilmem. Nerden bileyim hangi vergi diliminden gösterdiğini? Kardeşşşş muhasebeciyim ben sana öyle düzembazlıklar anlatırım ki dilin tutulur.
Ben zaten yapmıyorum yapanı deşifre ediyorum. Ha bizim meslekte yapan var mı? Çoğu... dağıtmayalım konuyu sorunun cevabına gelecek olursak seyyar satıcı hak yemiyorlar. Yani yasal. Hadi Allah hayırlı işler nasip etsin size.
Adı üstünde seyyar. Senın musterın sabıttır. O ınsanlar gununu kurtarıyr. Senın kazandıgının %25 ını anca kazanıyordur belkı ınsanların rızkına manı olmamak lazım Allah onun rızkını böyle kazanmayı nasıp etmıs
ben cafelerde poğaça imal ediyorum.. 30 kuruş maliyeti var.. işçi maaşıyla 50 kuruş.. bende bir liraya satıyorum.. adam 50 krş a satıyor, satar normal. vergi yok kira yok, süper..
her zaman devlete güvenme :) devlet sadece vergisini düşünür halktan nasıl daha cok vergi alırım der :) en basit ornek vereyim yine devlete ait bir metro istasyonunda bisikletim calınıyor polisi cagırıyorum mal ve can guvenligimden sorumlu yıllardır vergimi veriyorum bisikletim icin bana dedigi ne biliyormusun bit pazarlarında ara belki bulursun devlet bu kardeşim :) o gunden sonra anladımki herisini kendin yapacaksın devlete sırt baglama
serbest piyasa ekonomisi ben cebimdeki paraya bakarım, aynı mal daha ucuzsa kira falan umrum olmaz şikayetleri devlete yapmalısın, engel olsunlar yaptırım uygulasınlar
En İyi Cevaplar